Nachtelijke mijmeringen

Terwijl we gisteravond na afloop van een feestje onder een fonkelende sterrenhemel huiswaarts reden, realiseerde ik me ineens dat het tijdens deze nacht van de nacht precies zeven jaar geleden is dat ik mijn meest spectaculaire poollichtfoto’s heb gemaakt …

031031-0142x

Nadat ik donderdagavond 30 oktober 2003 enkele uren met succes op jacht was geweest naar poollicht, kwam ik tegen half twee ’s nachts thuis. Op het moment dat de sleutel in het slot van de voordeur stak, zag ik vanuit mijn ooghoek (of zou ik het gevoeld hebben?), dat er iets gebeurde aan de westelijke hemel. Plotseling was daar een gigantisch grote felrode lichtvlek verschenen … Ik kon mijn ogen niet geloven!

031031-0140x

Om geen last te hebben van de ons huis omringende lichtvervuiling, ben ik meteen weer in de auto gestapt. Enkele minuten later stond ik vlak buiten Drachten midden op de weg tussen de weilanden in een surrealistisch aandoend decor te fotograferen …

031031-0143x

Toen rond twee uur het rood in de lucht plaats begon te maken voor groen, ben ik maar eens rustig tegen de auto geleund om een shagje te draaien en me vervolgens een tijdje alleen maar te verwonderen over dit fantastische fenomeen …

031031-0208x

Eén van de laatste foto’s die ik toen heb gemaakt, laat mooi zien hoe ver het poollicht zich naar het zuiden uitstrekte. Op de foto hieronder is bovenaan,  rechts van het midden het sterrenbeeld Orion te zien. Kijk binnenkort op een heldere avond maar eens waar dat staat …

031031-0217x

Wie op deze druilerige dag het hele verhaal over mijn poollichtavonturen van oktober 2003 wil lezen kan hier terecht.
En intussen komt de volgende keer dat we in Nederland weer poollicht zullen kunnen zien elke nacht wat dichterbij … 🙂

25 gedachten over “Nachtelijke mijmeringen

 1. Wat een belevenis Jan ja zelfs de foto`s zijn indrukwekkend.
  Wat een mooi fenomeen.
  Tjee dat het al weer een tijd geleden is.
  Het geeft een euforisch gevoel om dit te zien lijkt me
  🙂 Aly

  Like

 2. wauwwerdewauwwauw !!!!!
  wat fantastischhh !!!
  gelukkig ‘voelde’ je dat het toch nog
  ging gebeuren , ik hoop zo dat ik het een
  keer mag aanschouwen . is zoiets moois …
  nu loop ik al veel te spotten in de nacht ,
  vallende sterren , heldere luchten in de nacht
  helemaal top om te zien (is hier nog donker)
  en vooral in de winter erg mooi !
  klasse foto’s Jan !

  Like

 3. Het is zo bijzonder mooi en tevens ongelooflijk om dit natuurwonder te mogen aanschouwen.
  Jij hebt de foto’s 7 jaar terug helemaal top gemaakt met de silhouetten er in.

  Like

 4. Ongelofelijk mooi !
  Had het ook wel graag willen zien. Maar nog ff geduld hebben, wie weet kunnen we allemaal dit soort mooie foto’s maken.
  Wat een gelukkig gevoel zal dat zijn geweest.
  Vind het rood mooier dan het groen, straalt zoveel kracht uit.
  Groeten en gezellige maandag.

  Like

 5. Wat een krachtige en prachtige foto’s. Poollicht heb ik nog nooit gezien maar als het is zoals jij hier neerzet, amaai, daar zou ik ook een sjaghie bij draaien en genieten.

  Like

 6. Het blijft een bijzonder fenoneem om naar te kijken.
  Zo aan je foto’s te zien, kan ik me voorstellen
  dat je helemaal uit je dak ging op dat moment.

  OT; las vanavond op het www. dat the Disney Dream
  half november naar de Eemshaven gaat…

  Like

 7. Alweer zeven jaar geleden en toen reed je dus ook al in die auto. 😉
  Het verhaal kende ik wel maar toch leuk om weer opnieuw te lezen en de foto’s zijn echt indrukwekkend.
  Vooral de eerste foto waarbij je dit prachtige verschijnsel lijkt te willen omarmen vind ik heel mooi.

  Like

 8. te gek!!!
  helemaal TE GEK!!!!!

  werekelijk zoiets heb ik nog nooit gezien.
  en dat in Nederland….en nog wel bij Drachten ( off all places )
  ik sta helemaal versteld Jan.
  Ik had je poollicht foto`s al eens bekeken maar me niet gerealiseerd dat je ze gewoon in nederland gemaakt hebt.
  Ik dacht dat je verre reizen had ondernomen.

  Ik ben me aan het klaar maken voor een wandeling in de regen dus heb nu even geen gelegenheid om verder te klikken maar….ail bie bek.

  fijne zondag.

  Like

 9. Het lijkt me zo mooi om dit spektakel in het echt te zien. Daar kan geen theatershow tegenop.
  Ik had stilletjes gehoopt dit te zien tijdens onze reis naar Noorwegen dit jaar. Helaas het was bewolkt. Hopelijk krijg ik binnenkort de melding binnen dat het hier in Nederland eventueel te zien is.

  Like

 10. wauwwww
  jan,

  dát zou ik nou in het echt graag eens willen zien weet je,

  een tijd terug was dat op tv met purdy van de wrekers, hoe heet ze ook alweer joana lumley,

  die reisde naar het poollicht toe, onder de barre kou, maar ohhhh
  wat was dat geweldig mooi om te zien…

  genieten jan….

  Like

Reacties zijn gesloten.