De laatste aardappelen

Nadat de dag zonnig was begonnen, pakten zich gistermiddag donkere wolken samen boven het Friese land …

101122-1422x

Op een akker tussen Luxwoude en Langezwaag werd met zwaar materieel gewerkt om de laatste aardappelen te rooien, voordat de winter in de loop van de week zijn intrede doet …

101122-1421x

Twee rooimachines – een Dewulf 3060 en een Grimme Varitron 270 – ploegden zich met moeite voort door het nog steeds natte land …

101122-1412x

Hoe moeilijk die indrukwekkende machines – waar ik nog altijd als een kind naar kan staan kijken – het hadden, is goed te zien op het filmpje dat ik ervan heb gemaakt …

20 gedachten over “De laatste aardappelen

 1. Net op tijd de oogst binnen Jan.
  Mooie luchten die niet veel goeds voorspellen.:( Brrrr
  Hier miezerd het af en toe.
  De wolkenluchten in je laatste log zijn prachtig
  Vooral de zonnestralen die door de wolkendeken
  willen doorbreken.
  Fijne avond
  🙂 Aly

  Like

 2. oooh heerlijk…jij ook.
  Het is boeiend om te zien.
  Ik zal dan ook nooit die eerste keer vergeten dat mijn Opa een combiner ingehuurd had om de oogst van het land te halen.
  wat een belevenis.
  en de smid …..uren kon je daar staan kijken…….
  gelukkig…je bent een beetje kind gbleven jan.

  Like

 3. Zag ze hier ook pas aan de slag, gelukkig op tijd.
  Want stel dat er echt zoveel sneeuw komt ;-(
  Vind het idd ook mooi om te zien, maar niet alleen aardappelen ook mais ect.
  Je eerste foto is geweldig mooi van kleur.
  Groeten en prettige avond,( voetbal kijken 😉

  Like

 4. Zeer mooie foto’s en een prachtige lucht. Let maar op want in het filmpje rijden ze bijna jouw hoofd er af.
  Wat moeten die wroeten die machines, maar op die manier maken ze toch ook het veld kapot. Is dit wel een beetje ecologisch? Wel een knap filmpje. Zo’n beesten van machines.

  Like

 5. Daarom is het ook zo moeilijk sturen omdat er maar aan één kant een rupsband zit en die heeft een andere grip dan een normale band. Lijkt me heel zwaar voor de bestuurder.
  Het voordeel van deze manier van rooien ten opzichte van het maïs hakselen is dat de aardappelrooier zijn vrachtje naar een wachtende kieper kan brengen. Bij het hakselen moet de tractor toch zelf meerijden en dat maakt het vaak zo lastig met die natte ondergrond.
  Je filmpje is qua montage en kwaliteit weer een perfect filmpje. Daar zou ik als akkerbouwer heel blij mee zijn, als ik het filmpje terug zou zien. 🙂
  Ik kan me best voorstellen dat je het wel een tijdje vol kon houden bij die indrukwekkende machines, ik vind het ook altijd een mooi gezicht.

  Like

 6. Vond je foto’s al prachtig, maar het filmpje is werkelijk schitterend om te zien.
  Zo zie je maar dat deze zware jongens het ook moeilijk hebben in de zeer zachte grond.
  De aardappeloogst is binnen erg mooi om te zien.
  Een lekker stamppotje gaat er altijd wel in.

  Like

 7. Ja leuk is dat altijd Jan die stoppels die overblijven na oogst. Van mais heb je ook zulke mooie stoppelvelden en als de zon er dan op schijnt is het heel leuk om daar wat foto’s van te maken. Leuk ook dat filmpje want dat laat zo lekker zien hoe dat gaat.

  Like

 8. Enore gevaarten en logisch dat die moeite hebben in de drassige grond. Aardappelen rooien op deze manier kost wel veel energie maar op de knietjes in dit land is eigenlijk ook geen optie meer.
  Mooie serie van deze noeste arbeid voor ons dagelijks voedsel.

  Like

 9. They sure are big those machines, and they are needed for those big fields. I can see the sky is full of clouds, just as it is in Oslo. But we have some snow now, and it is a freezing cold wind.

  Love the shots of your grandchildren. He is a cutiepie the little one! 😉

  Like

 10. Je hebt een prachtig filmpje gemaakt van het moderne aardappelrooien met daarbij de problemen die er zijn door de natte grond.
  Het zijn monsters van machines. De landbouwwerktuigen worden steeds groter en groter en daarmee zwaarder. Dat is toch eigenlijk vragen om moeilijkheden.

  Like

Reacties zijn gesloten.