Rietsnijders

Ik had mijn luikjes gisterochtend nog maar nauwelijks geopend, toen Jetske belde met de vraag of ik tijd, zin en energie had om weer wat filmopnamen te maken in het rietland van haar zwager en zijn compagnon. Tijd en zin had ik wel, met de energie was het een ander verhaal, want mijn energieniveau staat sinds de jaarwisseling op een belabberd laag peil. Omdat het stralend mooi weer was, en omdat het me wel goed leek om even wat buitenlucht op te snuiven en wat te bewegen, besloot ik toch Jetske’s vraag maar bevestigend te beantwoorden.

Een uurtje later reed ik door het zonnige Friese land in de richting van de Weerribben. Toen ik over de A32 rijdend de grens met Overijssel passeerde, reed ik pardoes een mistveld in. Nadat ik Jetske had opgepikt, brak het zonnetje weer even door, dat bleek echter maar van tijdelijke aard te zijn …

110110-1413x

Het gemaaide riet wordt in bossen bijeen gezet …

110110-1415x

Met een kammachine wordt de ruigte (het afval) tussen de rietstengels vandaan gekamd …

110110-1425x

Vervolgens wordt het riet in grote bossen bijeen gebonden …

110110-1416x

Deze grote en zware bossen riet worden vervolgens naar het pad gedragen …

110110-1421x

Daar wordt de onderzijde van de bossen nog even netjes recht bijgesneden …

110110-1423x

Tot slot worden de bossen langs het pad bij elkaar gelegd, waar ze wachten op verder vervoer …

110110-1424x

Morgen meer …

14 gedachten over “Rietsnijders

 1. ondanks het weer heb je toch hele mooie beeldende foto’s gemaakt!
  OT; met de tulpen is het , op één na, toch nog goed gekomen. Nu staan ze fris in het water, anders hadden ze zondag misschien wel in de wijnfles gestaan…..;-P

  Like

 2. Mag je blij zijn dat je niet mee hoefde te werken!
  Ik hoop dat je energiepeil weer snel wat mag stijgen, natuurlijk wel zo prettig.

  Ik heb nog wel een paar bergen in de aanbieding, dan kom je boven de wolken uit.

  Like

 3. Ik reken mijzelf al een beetje tot een rietexpert. Maar ik geloof dat mijn fotomaatje met een inhaalslag bezig is wat betreft de rietexpertise. 🙂
  Een hele mooie serie. Vooral de 4e foto waarbij ik Jan van zijn werk afhoudt en zijn vrouw onverdroten doorgaat. 😉
  Prachtig om sowieso te zien hoe ze alle vier op elkaar zijn ingespeeld.
  Ik ben blij dat je toch de energie kon opbrengen. Wat uiteindelijk was het daar goed en gezellig toeven. Ik denk dat de rietsnieders het ook wel leuk vinden dat er wat publiek langs komt.

  Like

 4. wat een werk zeg,
  je bent natuurlijk wel de hele dag heerlijk buiten, maar poeh poeh…
  je zult ook wel moe zijn als je thuiskomt,

  ik hoop jan dat je energie snel weer op peil is,
  een paar dagen mooi weer kan veel doen voor een mens hé.

  Like

 5. Ondanks de mist een mooie serie geworden, heb er al meer over gezien op het log van Jetske, blijft leuk om te lezen, want je hebt geen idee wat er allemaal aan te pas komt bij het verwerken van het riet.
  Mooi dat hun zulke felgekleurde kleren aan hadden komt mooi uit zo.
  Succes met de film en hoop dat je vandaag weer een beetje hebt kunnen rusten.
  Groeten.

  Like

  • @Hendrika:
   We zijn nu inderdaad het jaar rond, maar dat wil niet zeggen dat het filmwerk klaar is. Voor het komend halfjaar staat er nog wel het een en ander op de rol. Er worden afhankelijk van de weersomstandigheden en de gesteldheid van het terrein b.v. verschillende machines gebruikt, die nog niet allemaal op film staan. Verder ben ik nog niet tevreden over bepaalde opnamen van vorig jaar, o.a. omdat het licht niet mee wilde werken.
   Voordat de film helemaal klaar is, zijn we wel een jaar verder, denk ik.

   Like

   • Goed licht is – ook bij filmen – het halve werk en de lichtomstandigheden heb je niet altijd in de hand. Het wordt vast een mooie film, daar twijfel ik geen moment aan ;~).

    Like

 6. Mooie serie heb je geschoten! Een hele klus dat rietsnijden. Voordat het het dak op kan, is er al veel mee gebeurd.
  Hopelijk hebben je benen niet al te veel geleden van dit uitstapjes. Vandaag kun je in ieder geval even bijkomen, want het is toch geen weer om eropuit te trekken.

  Like

Reacties zijn gesloten.