De grijze zandbij

Een fotokuier bij de Merskenheide stond al enige tijd op mijn lijstje, maar door gebrek aan kracht in mijn benen kwam het er niet van. Gistermiddag heb ik mijn wandelschoenen toch maar aangetrokken om die kant eens op te gaan, want het is nu de tijd dat de grijze zandbijen er actief zijn, en om die enisgzins acceptabel in beeld te krijgen is wat warmte en zeker een droge ondergrond van belang …

110411-1336x

Ieder jaar is er op een paar plekjes bij de Merskenheide een grote groep grijze zandbijen actief. Vanaf ongeveer half maart beginnen de vrouwtjes met het graven van een nest dat bestaat uit een loodrecht naar beneden lopende hoofdgang van 50 tot 60 cm lang, met aan het eind ronde verbredingen van de afzonderlijke broedkamers. De bijen zijn op dat moment nog echt grijs …

110411-1426x

Als de eitjes zijn gelegd, doen de bijen niets anders dan af en aan vliegen om wilgenstuifmeel aan te voeren naar het nest. De grijze zandbij, die dan intussen goeddeels geel gekleurd is door het stuifmeel dat op de achterpoten wordt vervoerd, keert steeds weer terug naar de eigen nestgang …

110411-1455x

Een groot deel van de nestgangen op de Merskenheide is ingegraven in het pad, en dat maakt het niet gemakkelijk om het eigen nest steeds weer terug te vinden. Om te beginnen lijken al die gangen nogal op elkaar, maar veel van die gangen worden ook nog eens regelmatig dicht gelopen door passanten. Als in zo’n geval de juiste plek is gevonden, begint het grote graafwerk weer …

110411-1338x

Normaal gesproken verpopt de larve van de grijze zandbij zich in de zomer, waarna hij als volwassen bij overwintert in de eigen cocon. Dat lukt echter niet altijd, want de grijze zandbij heeft ook vijanden. Daarover morgen meer …

110411-1442x

Tot slot nog even een filmpje, dat ik in april 2009 heb gemaakt van het nijvere leven van de zandbijen op de Merskenheide …

18 gedachten over “De grijze zandbij

 1. Alleszins geen ‘grijze mus’ maar wel een mooie grijze bij. Indrukwekkend hoe die kleine beestjes werken en steeds alles onder controle lijken te hebben he. Op de belgische site van natuurpunt las ik iets over het uitsterven van de zandbijen…. ik ga seffes es checken…

  Like

 2. Deze wil ik wel maar ik zie hem hier niet. Lijkt me niet meer dan normaal want we hebben hier geen zand maar klei en veen grond. Dan kijk ik um wel bij jou en ook deze is heel mooi geworden waar je diep voor hebt moeten buigen maar….je blijft er soepel bij. Leve de macrolens….

  Like

 3. Dat de bij ongestoord verder ging met graven. Je moet er toch bijna bovenop hebben gezeten met de camera. Prachtige opnames. En haarscherp. Het filmpje blijft heel interessant om te zien. Het viel me nu op dat de achterpoten met het stuifmeel amper gebruikt worden.

  Like

 4. Ze hebben het inderdaad erg druk op dit moment. Ik heb ook nog geen “gele” exemplaren gezien. Ze zijn “gewoon” op de Merskenheide, maar in het algemeen toch wel vrij zeldzaam. ‘k Ben elk jaar weer blij eventjes mee te kunnen kijken met die nijvere gravers.

  Like

 5. schitterende opnames jan, ik heb het pas zitten doenm aar ehhhh vergeet het, der bleef niks van over
  jij ehbt errrrg mooie macro’s kunnen maken,
  gaaf om naar te kijke

  Like

 6. Hier geldt zonder meer ‘een bezige bij’ wat mooi om te zien ook het filmpje. Ze hebben echt een missie die bijen wat een werk wordt er verzet.
  Super serie Jan.

  Like

 7. Een heel interessante log over zandbijen waar ik nog nooit over gehoord had, laat staan ze gezien. Dit is knappe fotografie en je oefening heeft al heel veel opgeleverd. Vind ik verdorie heel knap.

  Like

Reacties zijn gesloten.