De roodharige wespbij

Gisteren liet ik al wat portretten zien van de grijze zandbijen op de Merskenheide. Vandaag een ander beestje dat ik daar maandagmiddag ook heb vastgelegd …

110411-1435x

Zie je grijze zandbijen, dan zitten er ongetwijfeld ook roodharige wespbijen in de buurt. In zijn geelzwarte jasje lijkt de roodharige wespbij veel op de wesp …

110411-1437x

Als hij – gezien door het oog van de camera – op je afkomt, lijkt het een enorm agressief monster … En echt heel sympathiek is hij ook niet …

110411-1335x

De roodharige wespbij is in zekere zin een soort koekoek in de insectenwereld. De vrouwelijke roodharige wespbij legt haar eieren in de door de grijze zandbij gegraven nesten …

110411-1404x

De larve van de wespbij doodt bij uitkomst de larve of het ei van de grijze zandbij en doet zich vervolgens tegoed aan de voedselvoorraad …

110411-1403x

Wespbijen eten geen vlees, zoals wespen, maar gewoon stuifmeel en nectar, het zijn immers bijen …

110411-1440x

Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik vind de ogen van de roodharige wespbij fascinerend …

110411-1438x

En ik krijg met de dag meer lol in de macrofotografie. 🙂

22 gedachten over “De roodharige wespbij

 1. Kan me voorstellen dat je er steeds meer plezier in krijgt Jan.
  De logjes worden steeds mooier en de details van deze mini beestzsies steeds groter:-))
  🙂 Aly

  Like

 2. Het is inderdaad een engerd om te zien, die ogen zijn heel apart! Zelf ben ik ook helemaal in de ban van macrofotografie maar eerlijk gezegd vind ik het heel moeilijk. Jij levert hier echt een mooi stukje werk.

  Like

 3. Ik ben het helemaal met je eens wat die ogen betreft. Ik heb deze bij ook in de tuin maar hij is erg moeilijk benaderbaar. Met mijn compact camera dus ook lang niet zo mooi als jouw foto’s hier…..echt prachtig.

  Like

 4. Kan me voorstellen dat je steeds met plezier krijgt met je macrolens.
  Is ook mooi om te zien en je kan ze nu eens goed bekijken.
  Eerdaags komen de juffers en de libelle’s wer, ook heel mooi om vast te leggen.
  Mooie foto’s terwijl ik ze toch liever niet in mijn buurt heb.

  Groetjes en gezellige donderdag.

  Like

 5. Ik vind het zulke enge beesten!! Ik zit er echt niet graag bij in de buurt. Laat staan om er van dichtbij foto’s van te maken.
  Wel knappe plaatjes, heel gedetailleerd! Knap!

  Like

 6. Jeetje, zo te zien kan jij al aardig overweg met je macro-voorzetlensje. Ik sta werkelijk versteld, wat n verschil met de foto’s van een tijdje terug. Deze roodharige schoonheid staat er mooi op, vooral de 2de foto heeft m’n voorkeur. Goed bezig Jan ! Ben benieuwd naar wat ik hier nog ga te zien krijgen… Groetje,

  Like

 7. Het gebruik van een macrolens zorgt er vaak voor dat je het onderwerp los trekt van de achtergrond, wat ik zelf het mooist vind. Een beetje onscherpte hier en daar hoort daar dan ook bij. Hij staat er mooi op ! Het valt me nog mee dat hij al zoveel stuifmeel heeft verzameld. Wat een paar dagen mooi weer voor een verandering kan zorgen.

  Like

 8. De aandrang om er te dicht op te kruipen hebben we allemaal dacht ik Jan, ik ook. Dat gaat altijd ten koste van je dof, alles wordt krapper en vaak te krap. Dat heb ik bij het zien van deze shots eigenlijk niet. De scherpte ligt prachtig op het oog en loepzuiver wel te verstaan. Ik kan niet anders zeggen dan klasse werk….

  Like

 9. Nou als ik deze beelden zie Jan dan wordt ik ook super enthousiast. Wat een prachtige foto’s TOP. Zelfs dit monstertje is zo te zien een wondertje van moeder natuur.
  Nog even en je komt je tuin niet meer uit 😉
  Op hoeveel afstand heb je deze foto’s nu gemaakt of is dat het geheim van de smid..

  Like

 10. Dat je met de dag meer lol krijgt in de macrofotografie is aan je foto’s te zien. Geweldige foto’s kun je maken met de nieuwe lens. Maar, het allerbelangrijkste is denk ik het geduld dat je nodig hebt om deze foto’s te kunnen maken. En geduld loont!

  Like

Reacties zijn gesloten.