Groene zandloopkever

Vandaag deel 3 van een drieluik over insecten op de Merskenheide. Maar eerst wil ik n.a.v. een paar vragen even kort iets zeggen over de manier waarop ik mijn macrofoto’s maak. Om te beginnen hoef ik dankzij het volledig kantelbare schermpje op mijn Powershot SX1 IS gelukkig niet plat op mijn buik te liggen om het insectenleven in beeld te brengen; op 1 of 2 knieën zittend lukt het prima. Omdat ook dat al snel vermoeiend is, plan ik dergelijk sessie bij voorkeur op een plekje waar een bankje staat. En dat is bij de Merskenheide het geval, want daar staat op pakweg 25 m van de plek waar de grijze zandbijen en de roodharige wespbijen zitten een prachtig bankje …

100406-1356x

Het is nog wat wennen om de juiste afstand te vinden om de foto’s te maken met de Raynox voorzetlens, maar over het algemeen houd ik een afstand van ca. 5 tot 10 cm aan. Met uitzondering van de laatste foto in dit logje worden de foto’s niet gecropt.

Goed, dan nu verder met insect nummer drie dat ik maandagmiddag op de Merskenheide heb geportretteerd. Omdat ik toch regelmatig een tijdlang op mijn knieën op het pad zat om de grijze zandbij en de roodharige wespbij te fotograferen, besloot ik ook meteen maar wat plaatjes te schieten van de groene zandloopkever. Dat viel ook deze keer nog lang niet mee, want dit ca. 1,5 cm grote beestje is razendsnel …

110411-1443x

Hij rent voortdurend van hot naar her over de grond, en als je hem te snel nadert, dan tovert hij een paar vleugels onder zijn kleurige dekschilden tevoorschijn en vliegt hij een paar meter, om een stukje verderop weer te landen. Het geluk was weer met mij, toen ik na verloop van tijd een exemplaar voor de camera kreeg, dat wel enige tijd wilde blijven zitten …

110411-1454x

De groene zandloopkever is te herkennen aan zijn glanzende groene dekschilden, die lijken te zijn voorzien van een laagje metallic lak. Op de dekschilden zijn een paar witte of gele vlekjes te zien. De kever heeft een dikke haren op zijn poten, die eruit zien als stekels. Wat verder opvalt zijn zijn grote, sterke kaken en zijn grote ronde ogen …

110411-1503x

De groene zandloop kever leeft in zanderige omgevingen zoals heide, duinen, bosranden en verstuivingen. Hij heeft daarbij een voorkeur voor open terrein, zonder al te veel bomen. Deze kever is een echte jager, die het voorzien heeft op allerlei insecten en spinnen. De prooi wordt aan stukjes geknipt met de grote schaar voor aan zijn kop, en daarna opgezogen nadat er verteringssappen aan zijn toegevoegd …

110411-1505x

De groene zandloopkever is te zien van april tot september. Ook de larve leeft van prooien die vanuit een tunneltje gegrepen worden met de kaken, in het tunneltje wordt ook een keer overwinterd. De eitjes worden rond mei afgezet en de kever heeft een larvestadium van ongeveer anderhalf jaar. In de herfst van het tweede jaar vindt verpopping plaats en pas het volgende jaar, na de tweede overwintering, verschijnt de nieuwe kever …

110411-1503x

Tot slot een uitsnede van een foto, waarop de grote ogen en de schaar en kaken van de groene zandloopkever goed tot hun recht komen …

110411-1507x

23 gedachten over “Groene zandloopkever

 1. Dat kevertje heb ik hier nog nooit gezien… maar tja tis hier waarschijnlijk te nat, kleigrond… Leuk dat jij de namen van je insekt-modelletjes weet; vind het persoonlijk zeer moeilijk al die soorten te determineren. Ik stond werkelijk verstomd als ik een bijensoort opzocht, zoveeel soorten ! En soms zijn de onderlinge verschillen gering. Niet makkelijk ! De insekten die ik recent geplaatst heb onder de titel ‘zit stil’ kon ik ook niet thuisbrengen, ken jij ze misschien ? Groetje,

  Like

 2. Jan lever in die lens! DIt is te goed. Hier met dat ding… Haha wat een superstrakke platen man! Echt dat oogje en de facetten er zo in is mm werk en ik ben zo blij dat je het gewoon helemaal in de vingers hebt….

  Like

 3. …ben hier even niet geweest, wordt meteen overladen met de meest schitterende macro’s! Wat een wondere wereld bij die kleine beestjes. Zo mooi van kleur deze kever!

  Like

 4. zeg Jan…kunnen wij even iets afspreken met elkaar.
  Wil jij in het vervolg wel even waarschuwen dat er een monster op je log zit dat die de lui recht aan kijkt!
  man…ik schrik me helemaal gek!
  Goeiendag zeg……..

  wat een ogen………..
  helemaal super!!!!!
  je gaat als een trein met die raynox.

  Like

 5. Jan dank voor je uitleg én de informatie over dit bijzondere kevertje. Dat ie bijzonder is zie je nu pas op deze prachtige macrofoto’s. Vooral de 5e vind ik echt super.
  Je mag best trots zijn op deze serie . Ik geniet in ieder geval erg van dit monstertje, wat een kleuren en gereedschap heeft dit beestje.

  Like

 6. Wel lief van die kever dat deze bleef zitten, speciaal voor jou.
  Foto 5 vind ik echt geweldig binnen deze mooie opgebouwde serie.
  Het is ook maar goed dat men niet wereldwijd kan zien dat je na een dergelijke sessie al wankelend weer in de benen komt. En wat is zo’n bankje dan toch heerlijk.
  De uitsnede is indrukwekkend en goed gelukt.

  Like

 7. Ik zag deze kever bij Geert sines voorbijkomen. Ik vind het een mooie keversoort. Je hoeft er dus niet zo bovenop te zitten met je voorzetlens. De scherptediepte is iets minder met voorzetlens, maar wat een plaatjes kun je er mee maken!

  Like

Reacties zijn gesloten.