Acclimatiseren met een zweefvlieg

Het warme weer van de laatste dagen hakt er in lichamelijk opzicht weer behoorlijk in. ’s Zomers voel ik me over het algemeen het best bij temperaturen van zo’n 20 tot 23 graden, maar nu de warmte zo vroeg komt, is mijn lichaam daar nog niet op ingesteld. Als gevolg van de MS is mijn inwendige thermostaat namelijk defect geraakt. Daarom heb ik me gistermiddag na afloop van mijn ritje door de Friese weiden hoofdzakelijk in de schaduw opgehouden …

110419-1624x

Dat lukte natuurlijk weer niet helemaal, want toen er op een zonnig plekje bij de vijver een zweefvlieg neerstreek op een hosta, moest die natuurlijk wel even op de korrel worden genomen …

110419-1625x

Speciaal voor dergelijk momenten heb ik sinds vorige week een plastic krukje voor het grijpen. Af en toe eens even een moment neerknielen om een bloemetje of een beestje te fotograferen, is nog wel te doen. Maar als het wat langer duurt, dan kost dat me zeker met de huidige temperaturen erg veel kracht. Zo’n krukje is dan reuze handig, omdat ik het me daarmee ook nog eens een stuk makkelijker maak om de camera stabiel te houden, want dat is toch wel een eerste voorwaarde voor scherpe macro-opnamen …

110419-1627x

In samenspel met een gewillig model leverde dat gistermiddag een aantal strakke opnamen op van de eerder genoemde zweefvlieg. Hij had de hosta verkozen als uitvalsbasis, van waaruit hij passerende insecten naar het leven leek te staan. Na elke korte aanvalsvlucht zocht hij weer een plekje op een van de bladeren van de hosta. Zo kreeg ik alle gelegenheid om een serie portretten te maken, met als hoogtepunt de onderstaande foto, waarop zelfs het rasterwerk van zijn facetogen goed te zien is …

110419-1626x

En vandaag … Vandaag staat er weer heel wat anders op het programma. We komen in de eindfase van onze tweede jaargang in de rietteelt. De rietteler is momenteel bezig met het binden van het riet. Daar heb ik vorig jaar ook al wat videobeelden van geschoten, maar daar was ik niet tevreden over, en dus gaan we vanmiddag in de herhaling. Even doorzetten, en daarna twee dagen rust, waarin ik me kan voorbereiden op een volgend hoogtepuntje. 🙂

29 gedachten over “Acclimatiseren met een zweefvlieg

 1. Het is zeker even wennen aan die plotselinge warmte. Maar wel lekker! Gewoon een paar tandjes terug. En ach, met een macrolens in je handen hoef je ook niet veel toch? Rustig je kans afwachten! Die laatste is fenomenaal!

  Like

 2. Inderdaad die warmte komt nu wel erg vroeg!
  Dat is voor jou niet zo plezant!
  Met het krukje heb je toch wel een vaste hand zo te zien,
  dit zijn pareltjes van macro’s Jan!
  Gr.
  P-TER

  Like

 3. Het was ons vandaag ook te warm Jan .
  Geen fiets of benewagen vandaag maar ook de schaduw opgezocht.
  Dit log is weer een juweeltje van de zweefvlieg.
  Het lensje is echt super en ga er ook eentje aanschaffen :-))
  Hele fijne paasdagen
  🙂 Aly

  Like

 4. `t Is nie gewoon….
  `t Is geweldig!!!!!
  ik kijk hem eens diep in de ogen en zie wat ie denkt.

  en wat betreft die warmte…ik ken dat gevoel maar al te goed Jan.
  je raakt er helemaal door van je dinges……en het liefst wil je de ganse dag ergens koel liggen om het vol te houden.

  Like

 5. Prachtige macrofoto’s !!
  Hoop dat je toch een beetje kan genieten van het mooie weer.
  Rustig aan, ben wel benieuwd naar de foto’s van de riettelers.
  Groetjes en gezellige donderdag

  Like

 6. Buitengewoon deze opnamen Jan stuk voor stuk en inderdaad vooral de laatste helemaal TOP. Ik hoop dat het vanmiddag is gelukt want het was wel warm maar over het water wellicht toch nog een verfrissend windje. Gisteren zag ik verschillende riettelers inderdaad aan het binden.
  De komende dagen hoeft het geen straf te zijn om in de tuin te vertoeven.
  groetjes

  Like

 7. wat jammer toch jan dat het zo kwakkelen is voor je,
  terwijl iedereen geniet van het heerlijke weer,moet jij de schaduw opzoeken, ik vind het erg jammer voor je,

  maar de foto’s die je daar maakt zijn van ongevenaarde schoonheid,
  vooral die laatste is een plaatje jan

  Like

 8. Geweldig Jan, wat een foto die laatste!
  Ik dacht meteen aan zo’n melkers krukje wat met een soort tuigje om je middel/benen zit, kun je zo gaan zitten 😉

  Like

 9. Jij kan rustig met dit mooie weer in je tuin vertoeven en af en toe tussen een drankje je macrolens opnemen en een foto trekken. Ze zijn gewoon super!

  Like

Reacties zijn gesloten.