Mars der beschaving

Terwijl het land zuchtend en puffend de verzengende hitte onderging, zaten de drie gieren die het land sinds enige tijd in hun greep hielden grinnikend en ginnegappend in een verkoelend briesje op hun Haagse torentje: Rotte, Verlagen en die derde met zijn peroxydekop. Minachtend bekeken ze het protesterende linkse gepeupel dat zich in een Mars der Beschaving aan de voet van het torentje verzamelde …

110610-1510x

Het liep gesmeerd met hun afbraakplannen. Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hadden ze intussen in eendrachtige samenwerking in de goot getrapt. Ze moesten zich maar zien te redden, dan hadden ze maar gezond en fit moeten blijven. Van het eens zo machtige vakbondsbolwerk zouden ze voorlopig ook wel geen last meer hebben sinds het kabinet daar een pensioensplijtzwam had weten te planten. En nu was dan de cultuursector aan de beurt …

110626-1100x

Een vierde gier, Halbe Zijlstra beter bekend als Halve Zoolstra, was al begonnen om alles wat dit land nog wat kleur en fleur geeft met wortel en tak uit te roeien. Hij zou wel eens even korte metten maken met theater, muziek, beeldende kunst en andere ‘linkse hobbies’ …

110610-1557x

Het is een stralende dag en de temperatuur loopt op naar tropische waarden, maar zoals ik hier op 2 oktober 2010 al schreef: we gaan donkere tijden tegemoet. Deze regering gebruikt een financiële crisis om ons land de vernieling in te jagen. In dit land geldt nog slechts het recht van de sterkste. Geld wint het van schoonheid en macht van zorg. Het onbehoorlijk bestuur van deze regering leidt tot een onbeschaafde samenleving, een beschaving zonder toekomst en een toekomst zonder beschaving. Dit alles stemt mij triest op deze stralende dag, en het maakt me kwaad … heel kwaad!

De beelden van de gieren op de bovenstaande foto’s zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Harro Nikkels. Ik kom hier binnenkort nog op terug.

16 gedachten over “Mars der beschaving

 1. Ik heb zowel in de toegepaste kunsten als in de zorg gewerkt (kunstenaar met een bijbaan in de zorg!) en ik vind het ook heel erg dat de gewone man en vrouw op de werkvloer moet bloeden voor al wat mis gaat en is gegaan. Vele collega’s in de zorg zitten nu dus ook ziek door de hoge werkdruk of werkeloos thuis of hebben inmiddels een nieuwe baan gevonden in een of andere supermarkt. (Hoe je in Nederland goed opgeleide mensen in de zorg kwijt raakt en maar jammeren dat je ze niet kunt vinden!)
  Maar de top in de media, kunst en cultuurwereld verdient ook niet weinig, even als de managers en directeuren van de zorginstellingen. Zij kunnen best wel met wat minder toe en kunnen nu wel hard gaan roepen, maar mijn moeder van 87 heeft geen flauw benul van wat haar te wachten staat en waar zij recht op heeft en kan dus niet roepen. (Dat doe ik wel voor haar en al die anderen, die zonder goede zorg geen goed leven meer kunnen hebben)
  Daarom: kunstenaars mogen ook wel wat meer doen om hun eigen werk aan de man te brengen. Maar ja… is daar wel een markt voor? En hebben we het geld ervoor? Niet altijd dus, want we hebben dat geld nu harder nodig om brood te kunnen kopen. Helaas moet ook ik het zonder enige vorm van subsidie stellen en klanten, dus ander werk, zien te vinden en mijzelf straks gaan verdiepen in marketing en administratie.
  Maar verder geef ik je volkomen gelijk. En weet je… een klant, ik noem hem altijd de “visboer” en dat was hij ook… zei ooit eens tegen mij: “Als de arbeider het goed heeft, dan heb ik het ook goed!” Kortom… teveel bezuinigen op de verkeerde dingen (zorg, onderwijs etc.) veroorzaakt nog meer armoede en tweedeling in de maatschappij en dat gaat een veelvoud kosten in de toekomst om dat te herstellen. Ach, ik kan nog veel meer zeggen, maar dat zal ik je hier maar besparen 😀 Mooie foto’s van deze beelden Jan!

  Like

 2. Het was een stralende dag, maar ook drukkend… Is dit een overeenkomst met de met een stoomstrijkijzer aangebrachte lach van Rutte en het regime van het gedoogwrak?

  Like

 3. Je woede duidelijk naar voor gebracht, in woord én beeld ! Begrijp je volkomen… is niet alleen in Nederland zo maar ook in Belgie : onbehoorlijk bestuur waarbij ‘geld hebben’ het wint. Wat de besparingen in de gezondheidssector betreft : volledig onterecht ! Anderzijds wat betreft cultuur, sport…. mmmm ben van mening dat in dat wereld genoeg kapitaal circuleert , als je ziet wat een voetballer bvb verdient (zelfs om op de bank te zitten) dan denk ik wel dat die sector zichzelf kan bedruipen ipv op kosten van de belastingbetaler…. En kunst ? Als je ziet wat men tegenwoordig allemaal als ‘kunst’ bestempeld…. tja waar trek je dan de grens ? Niet te druk in maken Jan, we zullen er toch niet veel aan kunnen veranderen…. geeft me eerder een triest gevoel van onmacht…. Intussen is hier vanmorgen al een hevig onweer over’t land getrokken en we mogen ons vandaag aan nog veel meer neerslag en zelfs hagel verwachten… drukkend warm hier nu en dan morgen weer maar amper 18 graden, … weer een hele ommezwaai…. geen wonder dat de biologische thermometer af en toe tilt slaat … Doe maar rustig aan… Fijne dag nog

  Like

 4. ….ik heb ze niet gekozen en ik kan me je woede voorstellen, ik begrijp ook helemaal niet waarom mn dePGB was toch juist iets waar we trots op konden zijn?

  Like

 5. Dat er bezuinigd moet worden, is wel duidelijk. Maar dat dat op deze rücksichtloze manier moet gebeuren, stuit mij tegen de borst. Met name de bezuinigingen op het PGB snap ik totaal niet. De foto’s zijn zeer toepasselijk. De beelden zijn prachtig.
  Ik heb genoten van al je voorgaande logs. Met name die over het Wad. Schitterend. En het filmpje met het snelheidsmonster is geweldig!

  Like

 6. Mooie foto’s.
  Zou me met deze temperaturen maar niet te druk maken, je verandert er zo weinig aan, dat is het probleem.
  Je hebt het wel heel goed verwoord, kan me er ook heel goed in vinden.
  Morgen word het nog warmer, dus rustig aan 😉
  groeten en fijne avond.

  Like

 7. zo……
  nou….
  je bent duidelijk Jan.
  en dat met deze hitte…waar haal je de energie vandaan?

  er is kennelijk geen houden meer aan…..
  ons geld gaat naar landen die niet goed op hun centjes hebben gepast , naar een proces dat niet gevoerd had hoeven worden en naar de hoge snelheidslijn.
  Die hoge snelheid duid op het tempo waarin het geld verdwijnt.

  Like

 8. Ik begrijp precies wat je voelt Jan je hebt het prachtig weer gegeven met de aasgieren.
  Precies zoals het is een stelletje aasgieren! Alles wordt kappot gemaakt en wie zijn weer de slachtoffers?
  Eindelijk eens iemand die het precies zo ziet en voelt als ik!
  Boos wordt ik er al niet meer van, maar verdrietig is meer mijn gevoel nu.

  Like

 9. Je hebt er wel hele toepasselijke foto’s bij gezocht.
  Mooie beelden heeft Harro gemaakt.
  Hopen dat de mensen in de Mars der Beschaving gehoord worden door de politici.

  Like

Reacties zijn gesloten.