(V)luchtige onderwerpen

Nadat ik zaterdagmiddag had genoten van een kuiertje in het Weinterper Skar, heb ik een ritje gemaakt in zuidwestelijke richting. Onderweg zag ik op diverse plaatsen kleine groepjes spreeuwen in en boven de weilanden …

111022-1434x

Ik heb er een paar foto’s van gemaakt, maar het stelde allemaal niet veel voor. Nee, dan de filmopnamen die ik in het voorjaar van 1994 heb gemaakt in de buurt van Jubbega. Toen was het letterlijk en figuurlijk zwart van de spreeuwen

111022-1412x

In de buurt van Ter Idzard zag ik ineens een helikopter opvallend laag over de landerijen heen en weer vliegen …

111022-1455x

Toen ik de auto in de berm zette om die helikopter wat beter te kunnen bekijken, zette het toestel meteen koers in mijn richting …

111022-1458x

Enkele ogenblikken later kwam het geheel in een heel ander perspectief te staan …

111022-1500x

Er waren een paar mannen bezig met een radiografisch bestuurbare helicopter …

111022-1502x

Nog weer even later werd het toestel veilig aan de grond gezet …

111022-1503x

Voor mij was dat het sein om mijn weg te vervolgen. Ik was intussen in de buurt van de plaats waar ik in september wat foto’s had gemaakt van opvallend werk in de wei. Dit was een mooie gelegenheid om eens te bekijken of daar intussen te zien was wat die werkzaamheden inhielden …

Wordt vervolgd.

17 gedachten over “(V)luchtige onderwerpen

 1. Ik dacht even dat die heliekopter echt was, wat een oogbedrog
  maar een knap stukje werk om het zo in beeld te brengen,
  ik dacht even dat ze jou zochten 🙂
  Jan, dit heb je prachtig in beeld gebracht !!!!!

  Like

 2. geweldig die vliegende onderwerpen

  en die heli, ik trapte er in ik dacht mooi gedaan (toch wel natuurlijk), maar zag bij het scrollen opeens een mijnheer met afstand bediening staan 🙂
  de eeerst plaatjes zijn dus op het eerste gezicht niet van echt te onderscheiden, erg leuk gefotografeerd Jan

  Like

 3. er vloog hier vandaag ook steeds een heli over, maar dat was helaas een echte en de reden was ook niet zo leuk.
  Ik dacht dus ook meteen dat dit een echte was, maar ik kon wel even lachen toen ik de mannen erbij zag…lekker speels!

  Like

 4. Die grote groepen spreeuwen was toen wel heel bijzonder.
  Zo zie je maar weer dat een helikopter niet een helikopter is. Prachtig zoals je die serie hebt opgebouwd.
  Een spannend vervolg?

  Like

 5. Op het flimpje zie je bijna geen hand voor de ogen zo zwart van de spreeuwen ziet het. Spectaculair altijd de formaties waarin ze vliegen. Het zou bijna een 1 aprilgrap kunnen zijn Jan met die helicopter.

  Like

 6. Weer een opmerkelijke mooie reportage Jan..Als ik naar Turnhout ga waar mijn dochter woont…sta ik ’s avonds altijd versteld van de massa’s spreeuwen die daar rond 6u enorme balletten opvoeren.
  Mooie opname van de helikopter en gelukkig waren de personen die hem van op afstand bedienden er goed mee gekend want anders zou het nog slecht kunnen afgelopen zijn als dat je richting uitkwam.

  Like

 7. Er zit hier de laatste tijd regelmatig zo’n groepje in de boom te kwetteren en te kletsen, ik zal ze die kant op sturen zodat ze samen een beetje een echte zwerm beginnen te worden. Het is altijd een prachtig gezicht en ik snap nog steeds niet hoe zo’n zwerm kan werken.

  Like

 8. Dit zwermpje stelt niets voor vergeleken bij de zwermen die je in 1994 zag. Onvoorstelbaar hoeveel vogels daar in rondvlogen. Wat mij altijd het meest verbaast, is dat er amper botsingen gebeuren.
  Wat een leuke ontknoping met die helikopter!

  Like

Reacties zijn gesloten.