Zonnedauw met feestmaal

Met 25,1 ºC op de thermometer beleven we vandaag zo waar op de valreep nog een echte zomerdag in juni, de eerste en meteen ook de laatste. Aan het eind van de ochtend ben ik naar de Merskenheide gereden, daar heb ik een tijdlang bij het vennetje rond gestruind …

120628-1135x

Het werd tijd mijn macrolens weer eens te richten op de kleine zonnedauw, een klein vleesetend plantje. De kleine zonnedauw staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. Rond het vennetje bij de Merskenheide kleurt het op sommige plaatsen rood van dit bijzondere plantje …

120628-1158x

Zonnedauw genoeg dus, nu was het alleen nog de kunst om een plantje te treffen dat een insect had weten te vangen. Hier en daar hingen de resten van deels verteerde vliegen en vlindertjes. maar dat was me nog niet fotogeniek genoeg …

120628-1141x

Kijk, nu begint het er op te lijken.  Ik moet me al sterk vergissen als deze zonnedauw niet een waterjuffer heeft weten te vangen met zijn kleverige, maar voor insecten o zo aantrekkelijke tentakels …

120628-1142x

Jawel, hij heeft niet één, maar zelfs twee juffertjes weten te vangen. Beide juffertjes leefden nog en deden al kronkelend verwoede pogingen om zich te bevrijden van dat kleverige goedje …

120628-1145x

Al dat geworstel was echter tevergeefs, hoe meer ze bewogen, hoe meer vooral de vleugels ten prooi vielen aan nog meer tentakels. Deze juffertjes gaan een wrede dood tegemoet, want ze zullen langzaam worden leeggezogen en verteerd door de zonnedauw …

120628-1152x

De hele situatie deed me denken aan woensdag 18 augustus 2010. Toen stuitte ik op dezelfde plek op een zonnedauw die meerdere waterjuffers in haar kleverige tentakels gevangen hield. Eén van de juffertjes vocht voor het leven en wist die strijd uiteindelijk  met een beetje hulp te winnen. Het filmpje dat ik daarvan heb gemaakt is inmiddels opgenomen in de educatieve collectie van het Natuurmuseum Brabant. Hier nogmaals dat filmpje …

25 gedachten over “Zonnedauw met feestmaal

 1. Zonnedauw mét prooi levert prachtige foto’s op.
  Ik vind foto 2 erg mooi door de eenvoud, met een prachtige kleurencombinatie en precies de goede scherpte/diepte.

  Like

 2. prachtige foto’s van dit bijzondere plantje. Ik wilde dit zelfde plantje vandaag aan m’n dochter laten zien, maar had geen goed schoeisel aan om door een rietkraag te banjeren. Ik proberen te omschrijven hoe het er uit zag. Kom ik even later hier, kan ik het alsnog laten zien 🙂

  Like

 3. Dit heb jij weer heel erg fraai gedaan Jan. Blijkt steeds opnieuw dat de macrolens in jouw handen tot grote dingen in staat is als het om het kleine gaat. En nu ga ik nog even je filmpje bekijken…

  Like

 4. Zonder meer een mooi plantje door jouw prachtig in deze macro’s gevangen. De kleur verraad het echter al levensgevaarlijk voor z’n omgeving. De wetten in de natuur zijn hard; eten en/of gegeten worden maar gelukkig geen overdaad zoals bij ons!!!!
  Wat leuk dat je filmpje educatief wordt gebruikt, complimenten hoor.

  Like

 5. Mooie foto’s hoe wreed het er ook uitziet, het is de natuur.
  Wel wonderbaarlijk .
  Dat filmpje kan ik me nog wel herrinneren, mooi !
  Leuk dat ze het gebruiken in Brabant in het natuurmuseum.
  Genoten van de eerste zomerdag hoop ik.
  Groeten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.