Konijnen in De Deelen

In De Deelen broeden elk jaar vele honderden ganzen. Na de broedtijd waggelen de ganzen met hun jonge kroost bij voorkeur over de omringende weilanden en akkers om zich te voeden met het eiwitrijke gras en jonge maïsplantjes. Om dat te voorkomen werd er in voorgaande jaren in het voorjaar tijdelijk een afrastering rond een deel van het natuurgebied gezet, zodat de ganzen hun kostje in De Deelen bijeen moesten scharrelen …

100506-1053x

Omdat dit onvoldoende resultaat opleverde, zijn in het afgelopen voorjaar zoveel mogelijk ganzeneieren stuk geprikt, zodat de aanwas van de ganzenpopulatie tot staan wordt gebracht. Over de resultaten van deze actie heb ik nog niets gelezen, maar tijdens mijn fotokuier van maandagmiddag heb ik er geen gans gezien. Intussen lijkt zich echter wel een ander probleem aan te dienen in De Deelen …

120625-1429x

De afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen, dat ik tijdens een kuier in het gebied een konijntje op mijn pad aantrof, nu eens een bruin getint exemplaar, dan weer een zwarte …

120625-1419x

Zoveel als maandagmiddag heb ik er echter niet eerder gezien, volgens mij zaten er meer konijnen dan ganzen in De Deelen, want ganzen heb ik er niet gezien maandag …

120625-1431x

Wel trof ik op de terugweg naast het pas in een bosachtig gedeelte een drietal eieren aan. Het zouden ganzeneieren kunnen zijn, geprikt zijn ze in elk geval niet …

120625-1446x

Ik vervolgde mijn weg terug naar de auto over het vlonderpad dat door het moerassige rietland loopt …

120625-1448x

Bij de parkeerplaats lag een zwart konijntje in de beschutting van een rietkraag lekker te zonnen …

120625-1455x

Helemaal aan het eind van mijn wandeling zat nog een konijntje onder de picknicktafel. Omdat ik mijn zinnen erop had gezet om daar even te rusten voordat ik huiswaarts zou keren, moest hij zijn heil even elders zoeken …

120625-1457x

Terwijl ik aan de oever van het petgat wat zat te mijmeren aan de picknicktafel, heb ik eens even geteld hoeveel konijnen ik had gezien. Ik ben uitgekomen op negen stuks … het is bij de wilde konijnen af …

120625-1458x

21 gedachten over “Konijnen in De Deelen

 1. Negen konijnen zijn nog niet veel, maar voordat je het weet heb je negen keer negen.
  Op foto 5 weet je in ieder geval dat het geen konijneneieren zijn. 😉

  Like

 2. Mooi gebied is het daar en ik vind de konijntjes heel schattig. Zwarte konijnen in het wild heb ik nog niet eerder gezien maar daar komt nu dus verandering in!!

  Like

 3. zeker weten dat veel van deze konijntjes oorspronkelijk in een hokje hebben gezeten, de vossen zitten inmiddels aan het fast food in de steden die vinden het te veel werk om konijntjes uit de delen te gaan halen, mits ze ook weer eens een hongerwinter krijgen….maar dan zul je zien dat wij dat ook weer zielig vinden….Zolang de mens zich tegen de natuur aan bemoeid ipv er mee samen te leven zullen de verhoudingen altijd scheef zijn, denk ik.

  Like

 4. De natuur zal dit wel weer regelen Jan.
  Ik heb hier nog niet zo konijntjes veel gezien.

  Eieren,gansjes en konijnen er is genoeg te zien en te beleven bij jou .
  Mooie serie hoor.
  🙂

  Like

 5. ach weet je jan, die konijnen regelen het zelf wel,
  als er téveel komen breekt er weer een ziekt uit en neemt het aantal snel af..

  ze zijn wel mooi, en hebben een hooige aaibaarheidsfactor:-)

  Like

 6. Het zijn waarschijnlijk uitgezette tamme konijntjes…of laten de konijnen zich in Nederland makkelijker fotograferen dan in België? 😉
  Mooie natuurbeelden !

  Like

 7. Ik zat me al af te vragen waarom ik dit jaar op de verschillende plekken waar wij normaal tijdens het varen veel ganzen zagen er nu bij geen te zien waren… doorprikken dus van de eieren.
  Schattig om te zien deze konijntjes.
  Het zijn vast proefkonijnen in de goede zin van het woord: ze keuren het gras en andere lekkere plantjes 😉

  Like

  • Dat zou best eens kunnen kloppen, Ada. It Fryske Gea en andere natuurbeschermingsorganisaties hebben deze werkwijze op verschillende plaatsen in de gemeente toegepast. Als jouw redenering klopt, dan lijkt het prikken van de ganzeneieren zijn vruchten af te werpen, al klinkt dat in dit geval wat wrang … 🙂

   Like

 8. Bedoelde eigenlijk dit riet toen ik het over gevogelte had Jan. Maar neemt niet weg dat broer konijn ook erg leuk is…

  Like

  • Zeker langs dat vlonderpad hoor ik inderdaad vaak vogeltjes in het riet, maar uitgerekend daar heb ik echter vaak niet de rust en de kracht in mijn benen om de tijd te nemen voor de fotografie. Over dat pad is het meestal zaak om door te stappen, zodat ik bij de parkeerplaats weer even kan zitten.

   Like

 9. Als het ene probleem wordt opgelost, dient een ander probleem zich aan.
  Men moet zien de konijnen te vangen en over te brengen naar de duinen, waarvoor nu actie wordt gevoerd om de konijnen daar terug te krijgen.

  Like

 10. Misschien dat de hoeveelheid konijnen nog wel veel meer schade aanbrengen dan de ganzen.
  Als je weet hoeveel konijnen er per jaar bij komen, das bij de konijnen af.
  Helaas zal je ze niet tegenhouden met een net. Maar vrees dat ze de akkers ook kaal vreten.
  Zal een andere oplossing gevonden moeten worden, die nogal wreed is vaak.
  Groeten en gezellige dag verder…morgen mooi weer zegt men.

  Like

Reacties zijn gesloten.