Vlinders bij de Merskenheide

Onder het motto “Better let as net” (Beter laat dan helemaal niet) kreeg ik vorige week vrijdag bij de Merskenheide binnen een uur welgeteld 4 vlindersoorten voor de lens. Dat was me dit jaar nog niet eerder overkomen …

120810-1220x

De eerste was een kleine vuurvlinder, die in de buurt van het vennetje van de ene heidestruik naar de andere fladderde. Uiteindelijk wilde hij toch ook nog wel even blijven zitten voor een paar portretkiekjes. Op de eerste foto is goed te zien dat het mooiste er na heel wat vlieguren in weer en wind wel af is …

120810-1219x

Bij het struikgewas waar ik later op de dag een levendbarende hagedis zou kieken, fladderde een dartel bont zandoogje van blad naar blad. Hij was te onrustig om met de macrolens te benaderen, maar m.b.v. de zoomfunctie kon ik toch een aardig plaatje van hem schieten …

120810-1222x

Al even actief was een argusvlinder. Hij leek me werkelijk me argusogen te volgen, want zodra ik maar een klein stapje maakte of even voorover boog, vloog hij op van de bloem waarop hij had gezeten, om een paar meter verderop weer neer te strijken op een ander bloemetje. Ook hier moest de zoomfunctie weer uitkomst brengen …

120810-1251x

Toen ik bijna weer terug was bij de auto, werd mijn aandacht getrokken door een paar citroenvlinders. De afgelopen jaren was dit vaak één van de eerste vlinders die ik voor de camera kreeg, dit jaar zou het wel eens één van de laatsten kunnen zijn …

120810-1315x

Eén van de citroenvlinders wilde zelfs wel even meewerken aan een close-up, waarbij goed te zien is hoe ver hij zijn lange tong uitstrekt om bij het lekkers te komen dat de bloem te bieden heeft …

120810-1317x

20 gedachten over “Vlinders bij de Merskenheide

 1. Schitterende vlinder macro foto’s Jan, genieten, heb van de week zelf voor het eerst dit seizoen ook een paar vlinders gespot en gefotografeerd
  het schijnt een heel slecht vlinder jaar te zijn, maar dat is hier niet te zien soorten genoeg.

  Like

 2. Tjee wat fantastische scherpe macro`s Jan.
  Stuk voor stuk mooie opname`s.

  Vandaag zag ik ze fladderen maar bleven niet zitten.
  Morgenochtend vroeg maar eens weer proberen.
  🙂

  Like

 3. In dit slechte vlinderjaar heb je toch maar mooi een viertal schitterend vastgelegd! Maar wie weet, de zomer is nog niet voorbij, welke je nog meer te ‘pakken’ krijgt de komende weken.

  Like

 4. Stuk voor stuk sterke opnames, Jan. Ik ben er dit jaar nog niet in geslaagd om een exemplaar lang genoeg voor de lens te krijgen om een deftige opname te maken.
  Vanaf volgende week 3 weken verlof…misschien lukt het dan.

  Like

Reacties zijn gesloten.