Overstekende reptielen (2) de hagedis

Zoals ik gisteren al schreef, heb ik na mijn ontmoeting met de adder eerst eens een tijdje lekker op het bankje in de noordoostelijke hoek van de Merskenheide gezeten. Even de adrenaline uit het lijf laten vloeien en wat mijmeren in de zon. Een ontmoeting met een adder is bij de Merskenheide niet echt vreemd. De afgelopen jaren heb ik er al diverse keren eentje op de foto kunnen zetten, gemiddeld tref ik er eigenlijk elk jaar wel een adder, en ik ben er dan ook altijd op adders bedacht. In de meeste gevallen zag ik ze al ruim van te voren lekker opgerold in het zonnetje liggen, maar vrijdag werd ik echt even verrast, omdat de slang pardoes vanuit de heide het pad op kronkelde …

120810-1234x

De adder is de enige giftige slang die in Nederland en België voorkomt. Mijn ervaring is dat de adder over het algemeen niet de neiging heeft om tot de aanval over te gaan. Met uitzondering van een ontmoeting met een adder in de Alpen,  bleven de adders die ik tegen het lijf liep in eerste instantie rustig liggen. Daarbij houden ze naar mijn idee de omgeving goed in de gaten. Zo lang je de adder niet te dicht benadert, is er niets aan de hand. Het wordt een ander verhaal wanneer je op een adder gaat staan, want dan zal hij zich met zijn giftige beet verdedigen. Dodelijk is een adderbeet in ons land slechts zelden. Volgens Wikipedia werden in Nederland in de periode 1885-1972 138 gevallen van een adderbeet gemeld, waarvan er drie fataal waren. Maar ik speel toch maar het liefst op safe, daarom ben ik bij de Merskenheide altijd extra attent. En hoe spannend kleinzoon Tijmen de foto’s van de adder zaterdag ook vond, voorlopig zit een gezamenlijk fotokuiertje op de Merskenheide er nog niet in, daarvoor is hij nog net wat teveel een ‘spring in het veld’ …

120810-1235x

Afijn, genoeg gemijmerd, het werd tijd om de terugweg te aanvaarden, want het was nog een eind wandelen naar de auto. En het pad lag er op het eerste stukje dan wel weer slangvrij bij, maar je weet maar nooit wat er onderweg nog kan gebeuren …

120810-1233x

Ik hoefde niet eens zo lang te wachten voordat er weer wat gebeurde. Waar het oostelijke pad bij de rij struiken op de bovenstaande foto met een bocht overgaat in het zuidelijke pad, schoot er ineens weer een reptiel over het pad. Ditmaal was het een veel kleiner en onschuldiger beestje: een hagedis

120810-1241x

Meteen bleef ik stokstijf staan. Terwijl ik mijn ogen over de rechterkant van het pad liet glijden, zag ik hem zitten tegen de wat opstaande rand van het pad. Heel voorzichtig, sloop ik stapje voor stapje dichterbij. De snelle rakker gaf me net de kans om drie foto’s van hem te maken, waarvan deze twee de mooiste zijn. Net als van zoveel beestjes weet ik van hagedissen niet zo gek veel, maar ik vermoed dat dit een levendbarende hagedis is. En als dat inderdaad het geval is, dan zou het kijkend naar het bolle buikje wel eens een hoogzwanger vrouwtje kunnen zijn. Reacties omtrent deze gedachtegang zijn van harte welkom  …

120810-1243x

Het moge duidelijk zijn dat mijn dag absoluut niet meer stuk kon. Rustig, maar nog steeds attent op addergebroed heb ik mijn weg naar de auto vervolgd. Langs het pad heb ik nog een paar vlinders kunnen vangen, en ook onderweg in de auto wachtte me nog een verrassing. Dat alles komt nog wel, nu is het tijd om even lekker in de tuin te profiteren van het mooie zomerweer …

120810-1257x

19 gedachten over “Overstekende reptielen (2) de hagedis

 1. Hele mooie serie. Wat woon jij daar toch mooi! Hier in het westen leven alleen ringslangen, kikkers en als je veel mazzel hebt kun je nog wel ergens een salamander uit de sloot vissen. Wat je wel veel ziet tegenwoordig zijn de rivierkreeften. Maar met de warmte zitten die ook heerlijk verstopt.

  Like

 2. Geweldig om op een dag twee zulke prachtige ontmoetingen te hebben! Naar mijn idee kwam je dit ook wel toe na de periode die achter je ligt. Gelukkig is het weer behoorlijk opgeknapt (hoewel het op dit moment, 00.08 uur aan het regenen is) en kun je weer regelmatig op stap. Wie weet wat er nog meer moois op je pad komt.

  Like

 3. Wauw gaaf, reptielen zijn zo mooi om te fotograferen.
  Slangen ben ik in NL nog nooit tegen gekomen, en wist ook niet dat ze giftig kunnen zijn, maar misschien voortaan toch maar niet meer op de teenslippertjes over de hei… 😉
  De hagedissen zijn lastig uit elkaar te houden maar volgens mij komen er in NL niet zoveel verschillende soorten voor.

  Like

 4. Mooie ontmoetingen, prachtig diertje is die levend barende hagedis. Het is ook wel echt reptielenweer ;-). Het was daar niet heel erg zanderig, anders had je waarschijnlijk ook de grappige sporen gezien die adders kunnen nalaten. Sinds ik ooit een adder zag oversteken in mul zand ben ik altijd bedacht op die sporen.

  Like

 5. Weer een topdag Jan
  Echt een mooichie en heb ze hier nog niet gezien.
  Het zijn echte zonaanbidders hè
  Vanmiddag reden we met de fiets over de hei bij de schaapskooi bij Balloo
  tijdens een pauze op een bankje op de hei vertelde ik mijn echie jouw verhaal.
  Ja het blijft natuurlijk uitkijjken
  en keek even misprijzend naar mijn open schoeisel :-))))
  Ja mompelde ik kweet het wel.
  Toch maar dicht schoeisel meeneem :-))
  🙂

  Like

 6. Jij had inderdaad een topdag 🙂 Eerst al een Adder, gevolgd door een hagedis. Het is mij wel gelukt om ze op afzonderlijke dagen vast te leggen, nog nooit op dezelfde dag. Het is inderdaad een Levendbarende hagedis, andere soorten komen er op de Merskenheide ook niet voor. Ook je vermoeden dat deze hoogzwanger is zou wel eens juist kunnen zijn. Ze hebben een draagtijd van ongeveer 80 dagen en dat te rekenen vanaf april / mei, dan zit je redelijk in de buurt.

  Like

 7. Het grootste amfibie dat ik op mijn wandelingen tegenkom is een kikker. 😦
  Gelukkig ben ik nog nooit een slang tegen gekomen want daar heb ik een hemelse schrik voor…Adders zitten bij mijn weten alleen in de Belgische ardennen.
  Hopelijk weten die adders dat ook dat ze enkel daar mogen voorkomen. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.