Weerbeeld december 2012

Laat ik aan het begin van het nieuwe jaar eerst maar eens beginnen om wat restjes van het oude jaar op te ruimen, dan hebben we dat maar weer gehad. Vandaag even een kort overzicht van het weer in december, een schets van het weerbeeld over het hele jaar 2012 vergt even wat meer tijd, dat komt een dezer dagen wel …

121208-1453x

Nadat er in de eerste dagen van december zo’n 25 mm regen was gevallen, daalde de temperatuur op 5 december geleidelijk tot rond het vriespunt, waarna op Sinterklaasavond de eerste sneeuw viel. Er volgden een paar koude dagen en nachten, waarbij de maximumtemperatuur maar net boven het vriespunt kwam, en er kwam geregeld een sneeuwbuitje over. In de nacht van 7 op 8 december werd in ons tuintje met -10,3 ºC zelfs even de grens van de strenge vorst aangetikt …

121206-1408x

Het winterweer zette niet echt door. Op 9 en 10 december stegen de maximumtemperaturen tot boven de 5 graden en viel er in totaal ruim 15 mm regen. Ook ’s nachts zat er geen echte vorst meer in. Maar echt wijken wilde de winter ook nog niet, er volgden opnieuw een paar koude dagen en nachten. In de vroege uren van 11 december viel er weer een laagje verse sneeuw, waar mijn fotomaatje en ik rond het middaguur volop van hebben kunnen profiteren tijdens een heerlijke winterkuier bij Olterterp-Beetsterzwaag …

121211-1222x

Vanaf 15 december was het voorgoed gedaan met het winterweer. De maximumtemperaturen stegen veelal tot boven de 5 graden en driemaal werd het zelfs warmer dan 10 ºC. In de tweede helft van de maand liet de zon zich hier vrijwel niet meer zien …

130102-temp-dec

Op 23 december werd het in het Limburgse Ell 13,6 °C, de hoogste temperatuur werd op 29 december bereikt met een maximum van 11,6 °C. De gemiddelde temperatuur in ons tuintje is uitgekomen op 3,5 °C, daarmee lag de temperatuur eigenlijk op het niveau van het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 van 3,4 °C. Het KNMI spreekt landelijk van een zachte maand met een gemiddelde maandtemperatuur van ca. 4,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 °C …

130102-neerslag-dec

De spreekwoordelijke donkere dagen voor de Kerst waren ook dit jaar weer donker, grijs en vooral nat. In totaal viel er in december 133 mm neerslag in ons tuintje tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 74 mm. Bij het KNMI in De Bilt viel in de afgelopen maand 147 mm tegen normaal zo’n 77 mm. Nadat het Woudagemaal in Lemmer -het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld- in januari moest worden opgestart om overstromingen in Fryslân te voorkomen, werd het gemaal in de laatste week van december opnieuw onder stoom gebracht …

120102-1412x

Ook rond de jaarwisseling was het grijs en nat. Een vergelijking met begin 2012 dringt zich op … Na een erg natte en zachte december en januari, volgde toen een extreem koude eerste helft van februari, die zelfs heel even hoop gaf op een Elfstedentocht. Zo snel als de winter toen binnenviel, zo snel verliet hij ons echter ook weer. Wie weet wat de tweede helft van januari en de maand februari ditmaal voor ons in petto hebben. We moeten de moed er maar wat in zien te houden, laten we maar hopen dat er ook nu nog wat winter aan de horizon gloort …

120105-1437x

19 gedachten over “Weerbeeld december 2012

 1. We houden de moed er in ….er zal toch ooit een einde komen aan de donkere dagen en nattigheid. Wij waren vandaag even in het haaksbergerveen….ach hoe leuk zou je het hebben gevonden om te filmen hoe ik daar verwoede pogingen deed om mijn enkels droog te houden. We gaan er voorlopig niet meer naar toe tenzij het gaat vriezen.

  Like

 2. Jaja Jan het wil hier niet vlotten met de winter. Onnodig te zeggen dat het voor het verkeer wel een zegen is, dat het zo zwoel is, maar voor het wintergevoel en het fotograferen toch ietsje minder. Jij hebt er toch wel een paar heerlijke mogen schieten. Bij ons is het eigenlijk enkel natte prut geweest wat er viel

  Like

 3. Wederom een zorgvuldig weerbeeldoverzicht.
  De foto die je maakte in Olterterp is wel mijn favoriet.
  Mooie nieuwe kopfoto.
  Op 1 januari zou ik de radio aanzetten voor de Top 2000, helaas.
  Sinds ik jou ken, denk ik vaak aan je opmerking : “De donkere dagen ná kerst”.

  Like

 4. Klopt helemaal Jan 😀
  Laten we hopen dat er nog wat echt winters weer komt zoals we dat voor ogen hebben sneeuw, ’s nachts wat vorst en overdag het zonnetje erbij.
  Jammer vergeten dit aan zowel Sinterklaas en de Kerstman te vragen 😉

  Like

 5. die eerste foto’s kloppen helaas niet voor ons in Zuid-Holland Jan
  maar je houdt ook geen Nederlands weer praatje en terugblik, maar voor je eigen streek
  de laatste foto’s kloppen wel met wat we hier hebben gehad, de derde fot vind ik de mooiste van deze serie

  Like

 6. Ik denk toch ook wel dat er nog winters weer komt en hoop het ook.
  Zoals in dec een mooi pak sneeuw en zon erbij, das genieten en zo mooi om te fotograferen.
  Vandaag leek het wel lente, ook lekker,maar nog te vroeg, mijn idee.
  regen hebben we nu we genoeg gehad. Laten we maar hopen op nog een mooie winter..met veel vorst misschien.
  Van mij mag de tocht komen 🙂
  Groeten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.