50 jaar na dato

Omdat er in haar eigen omgeving met uitzondering van de ijsbaan nog niet geschaatst kan worden, wilde mijn fotomaatje gisteren graag schaatsers fotograferen op onze gezamenlijke fotodag in de Friese natuur …

130118-1220x

Zelf wilde ik op deze dag graag even stilstaan bij het 50-jarig jubileum van de meest barre Elfstedentocht aller tijden, de Twaalfde Elfstedentocht die op 18 januari 1963 werd verreden onder polaire omstandigheden …

130118-1225x

Na kort overleg besloten we eerst naar het Elfstedenmonument “It sil heve” te gaan, een tegeltjesbrug over het riviertje de Murk in de Canterlandseweg tussen Gytsjerk en Lekkum (kaartje Google Maps). Op de terugweg zouden we vast wel ergens schaatsers kunnen fotograferen …

130118-1145x

Het Elfstedenmonument is ontworpen en gerealiseerd door de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart op de Canterlandse brug over de Murk, de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voor de laatste kilometers naar de finish op de Bonke bij Leeuwarden …

130118-1152x

De brug zal in zijn geheel bedekt worden met duizenden met de hand gemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. In de afgelopen eeuw zijn 15 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Zij kunnen zich met portret, naam en jaartal(len) van de tocht die zij hebben uitgereden, laten vereeuwigen op deze laatste brug voor de finish …

130118-1217x

De aangebrachte tegels worden d.m.v. de computer zo geselecteerd dat, als men op grotere afstand van de brug staat, de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn …

130118-1201x

Van dichtbij ziet men al die duizenden portretten van schaatsers, van bekenden en onbekenden, van jong en oud, van vroeger en nu. Naast de heroïsche namen uit het verleden staan de helden van nu …

130118-1211x

Deze afbeelding van een rij schaatsers die elkaar helpen en uit de wind houden, is een karakteristiek beeld van de Elfstedentocht. De laatste brug voor de finish wordt zo een ereboog voor al diegenen die de tocht ooit hebben uitgereden en vormt een treffend symbool van de overbrugging van de tocht langs de elf Friese steden …

130118-1212x

Tijdens onze rondgang langs de duizenden portretten troffen we hier en daar een bekend gezicht aan, zoals op de foto hieronder Klasina Seinstra, die als eerste vrouw over de streep kwam in de Elfstedentocht van 1997 …

130118-1232x

Duizenden foto’s van deelnemers aan de 15 Elfstedentochten die de afgelopen eeuw zijn georganiseerd, ieder met hun eigen verhaal over de ruim 200 km lange tocht door het winterse Fryslân …

130118-1234x

Aan de noordkant van de brug trof ik op de linkerzijde de foto aan van het Friese marathontalent Willem Poelstra,  die in 1999 kort na de finish van de eerste marathon van het seizoen op de Amsterdamse Jaap Eden-baan in elkaar zakte en twee uur later overleed aan de gevolgen van een hartstilstand …

130118-1228x

De zuidzijde van de brug is nu nog leeg, het monument zal verder gerealiseerd worden na de eerstvolgende Elfstedentocht. Dan kan iedere schaatser die de tocht (weer) heeft uitgereden zich weer aanmelden en zijn of haar schaatsfoto opsturen …

130118-1205x

Voorlopig zijn we aan die volgende tocht nog lang niet toe. Zittend op de steiger wilde Jetske wel even kijk hoe het er ter plaatste voor stond met het ijs … Nog voordat ze ook maar enige druk op het fragiele ijslaagje uitoefende, kwam er water op het ijs …

130118-1207x

Een meter of twintig ten noorden van de brug wordt het riviertje de Murk nog over de volle breedte open gehouden door een groep eenden. Nee, de volgende Elfstedentocht komt weliswaar elke dag weer wat dichterbij, maar voorlopig hoeven we er nog niet over te denken …

130118-1151x

Nog een laatste blik op de ereboog der schaatshelden, en daarna was het tijd om wat op te warmen in de auto, het was weliswaar lang zo koud niet als 50 jaar geleden, maar de koude oostenwind maakte het allerminst aangenaam. Op naar de echte schaatsers die Jetske zo graag wilde fotograferen …

130118-1147x

Maar eerst gaan we hier morgen weer even terug naar de lange witte winter van 2009-2010.

29 gedachten over “50 jaar na dato

 1. Heel mooi, ken de brug ook niet, vind het erg orgineel en mooi. Hoop dat de andere wand ook vol komt…
  Hier nog geen sneeuw nu. maar zal vast wel komen, op zich mooi,maar jammer voor het groeien van het ijs.
  Groeten

  Like

 2. Jaaaaah wat leuk om dit kunstwerk dankzij jullie eens nader te kunnen bekijken. Het is werkelijk PRACHTIG. Heb me ook altijd afgevraagd hoe het er op de weg zelf uitziet, dat weet ik nu dan ook

  Like

 3. Mooi om te zien zoals we beiden hetzelfde verhaal door verschillende accenten belichten.
  Bij de beelden van mij voeten op het ijs schoot me ineens onze fotokuier in De Deelen te binnen, daar zou je en moest je naast de steiger op het ijs staan. Doodsangsten stond ik toen uit, stel je voor dat je er door zou zakken en ik je daar moest redden met geen mens in de buurt.
  Deze kuier bij de brug vond ik erg mooi en bijzonder.
  Dank voor je aanvulling in je reactie op mijn weblog. Een dramatisch laag getal.

  Like

  • Er zijn een paar grote verschillen: in De Deelen lag toen aanmerkelijk meer ijs in het petgat dan nu in de Murk.
   Daarnaast denk ik dat de Murk dieper is dan dat petgat in De Deelen, want daar staat maximaal 50 cm water, schat ik. 🙂

   Like

 4. Wat een prachtig monument Jan. Heel knap en mooi die delfts blauwe kleuren.
  Ik wist niet van het bestaan hiervan.
  Super mooie serie met belangstelling gezien en gelezen.
  Fijne zondag En groetjes aan je meisje.
  🙂

  Like

 5. Het monument is even indrukwekkend als de tocht zelf! Heel interessant artikel en schitterende foto’s! Ik hoop echt dat de toch kan doorgaan…

  Like

 6. Het blijft een indrukwekkend monument. Elke keer als ik er langs kom heb ik de neiging om naar bekenden te zoeken. De kunstenaars moeten een geweldig grafisch inzicht hebben om vanuit al die foto’s toch een beeld te kunnen formeren. Laten we hopen dat de achterkant van de brug ook gauw beplakt gaat worden. Voorlopig ziet het daar nog niet naar uit, op sommige plaatsen langs DE ROUTE zwemmen nog gewoon eenden rond.

  Like

 7. een bijzonder mooi en origineel kunstwerk Jan…

  voor de verdere afwerking zal het harder moeten vriezen, denk ik…

  na wat sneeuw deze morgen is de temperatuur nu maar net onder nul

  het schaatsen is bijna overal verboden…

  fijn weekend

  Like

 8. Ik heb nog geen bekenden kunnen herkennen op de tegeltjes, maar daarvoor zal ik er wel zelf heen moeten….Man heeft m 2 keer gereden maar ik weet dus geen eens of hij daartussen staat….m’n broer geloof ik wel. Hier wordt wel een klein beetje geschaatst, maar de wind is verschrikkelijk en het ijs is echt onbetrouwbaar.

  Like

 9. Het wordt dus echt tijd voor een nieuwe elfstedentocht anders komt de brug nooit af 😉
  Wat een geweldig leuk beeld levert het op. Zeker met het dunne laagje ijs op de sloot.
  We houden de moed erin.

  Like

 10. Leuk dat jullie op die speciale dag ‘de’ brug hebben opgezocht en tot in detail hebben gefotografeerd. Prachtig zoals die vele foto’s een mooi beeld kiunnen vormen. (Ik miste alleen deelnemer Van Buuren 😉 )
  Ik kijk al uit naar jullie schaatsfoto’s en ik verheug me op morgen, op de ‘lange witte winter’!
  Fijn weekend verder.

  Like

 11. Wat een prachtig monument die brug en een weldoordacht project.Al die mooie tegeltjes met foto’s waar ook de gewone sportieve man of vrouw ineens een held wordt.Hopelijk kan de tocht doorgaan maar nu is het nog levensgevaarlijk.Bij ons moet de politie toezicht houden om te voorkomen dat waaghalzen toch op het ijs zouden gaan ondanks de verbodsplaten.Doen ze het toch worden ze beboet.Blij dat ik van dit kunstwerk getuige mocht zijn door je duidelijke en scherpe foto’s Jan.

  Like

Reacties zijn gesloten.