Langs de Friese Waterlinie

Vlak nadat we vorig jaar in februari samen een tocht langs het winterse Wad hadden gemaakt, kreeg mijn goede vriend Johan te maken met gezondheidsproblemen. Gisteren was het zo ver dat we er weer eens samen een dagje op uit konden trekken. We pakten de draad weer op alsof er geen tijd tussen had gezeten en het werd als vanouds weer een gezellige, maar ook vermoeiende dag, met een rit die ons langs een deel van de oude Friese Waterlinie voerde …

130226-1149x

Het (beeld)verslag van de tocht langs een aantal oude verdedigingsschansen of wat daar nog van over is, volgt binnenkort wel. Dat zal wel een vervolgverhaal worden, waar ik een dag of drie voor nodig hebben, en die tijd heb ik nu even niet. Daarom laat ik het hier op dit moment bij een foto van ons startpunt: de Beckhofschans ten zuidoosten van Oldeberkoop …

130226-1150x

Omdat 4 fotokuiertjes inclusief enig klimmen en dalen bij drie oude schansen het nodige van mijn benen heeft gevergd, beperk ik het vandaag tot een kuiertje in eigen tuin …

130227-1340x

Het is helemaal geen straf om even in de tuin te zijn, want nu de zon eindelijk weer eens volop schijnt, keert het leven hier na een lange winter weer terug. De sneeuwklokjes staan er al prachtig bij. Ze houden hun kelkjes weliswaar nog gesloten, maar dat is niet zo gek, want het is met ruim 3 ºC nog allerminst warm …

130227-1341x

Wie alvast wat ‘voorbereidend huiswerk’ wil doen, zou deze 22 minuten durende korte film “De Fries Waterlinie” kunnen bekijken. Deze film van Karst Berkenbosch en Albert Westerhuis over de Friese Waterlinie geeft een indruk waar de schansen lagen en wat er nu nog van te zien is.

17 gedachten over “Langs de Friese Waterlinie

 1. De zon laat haar licht mooi over de sneeuwklokjes schijnen! Heerlijk dat aan het grijze weer een eind is gekomen.
  Een interessante film. Jullie hebben een mooie tocht gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar je foto’s van de waterlinie!

  Like

 2. prachtig de sneeuwklokjes.elke keer als ik de film bekijkt na 5 min slaat mijn pc uit. ik zal morgen eerst eens naar mijn instellingen gaan kijken,want dit is erg vervelend.het stukje wat ik wel gezien hebt is heel mooi daar is knap werk van gemaakt.

  Like

 3. Mooi de sneeuwklokjes, hier komen de winterakonietjes net boven.
  We zaten net op de grens, dus geen zon gezien hier. Jammer was er zo aan toe.
  OOk veel alst van de gewrichten deze dagen, hoop dat wat zon goed doet.
  Ga even de film bekijken, ben benieuwd.
  Groeten en fijne avond.

  Like

 4. Nadat ik net de twee laatste uitzendingen heb teruggekeken van de Gouden eeuw serie val ik hier weer met de neus in de geschiedenis. Ben benieuwd hoe de schansen er nu bijliggen. Fijn dat Johan weer mobiel is en jullie er samen weer op uit kunnen trekken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.