Weerbeeld januari 2014

Laat ik het maar kort en krachtig zeggen: het was in mijn optiek een kleurloze januarimaand van niks! Over de periode 1971-2000 kende januari in ons tuintje een gemiddelde temperatuur van 2,2 ºC, in de afgelopen maand kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,1 ºC, bijna 2 graden warmer dan normaal dus. Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur met 5,7 ºC bijna 3 graden hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 2,2 ºC over 1971-2000 …

In ons tuintje kwam de hoogste temperatuur op 6 januari uit op 12,8 ºC. Pas in de laatste week van januari liepen de temperaturen vooral in het noordoosten van ons land terug naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. uiteindelijk heb ik toch nog 6 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) kunnen noteren, tegen normaal ongeveer 13. Omdat op 29 januari de maximumtemperatuur met -0,1 ºC net onder het vriespunt bleef, heb ik met moeite één ijsdag kunnen noteren, tegen normaal ca. 5. Een paar dagen lag er zowaar even een laagje ijs op sloten en plassen …

Vooral op zondag 26 januari waren de temperatuurverschillen groot. Terwijl het in de Friese zuidwest hoek bij Stavoren 5,9 ºC boven nul was, vroor het in het noordoosten van Fryslân 4,6 ºC. Een verschil van ruim 10 graden over een afstand van pakweg 75 km …

Gemiddeld over het land viel er in januari ongeveer 63 mm neerslag tegen 73 mm als langjarig gemiddelde. In ons tuintje was het juist wat natter dan normaal: 79 mm tegen normaal ca. 67 mm …

De neerslag viel vrijwel overal alleen in de vorm van regen. Alleen in het koude noordoosten van het land viel de neerslag in het weekend van 24 tot en met 26 januari veelal in de vorm van sneeuw. Zondag 26 januari liep in het noordoosten van Groningen het sneeuwdek op sommige plaatsen op tot 14 cm. Ook in ons tuintje viel in de nacht van zondag op maandag een klein laagje sneeuw …

Op een satellietfoto van 28 januari was mooi te zien, dat er eigenlijk alleen in Groningen en Drenthe sprake was van een gesloten sneeuwdek …

Het zou best eens kunnen, dat we hiermee het dieptepunt van de winter hebben gehad, want tot half februari lijkt er geen winterkou voor ons in het vat te zitten. Maar ja, je weet het maar nooit … vorig jaar lag er tenslotte op 26 maart nog een flinke laag ijs op de Leijen …

16 gedachten over “Weerbeeld januari 2014

 1. Van mij mag de winter nu echt wegblijven. Ik krijg met deze temperaturen zin in het voorjaar Jan. Maar ja net wat je schrijft we hebben het niet voor het zeggen wat het weer betreft 🙂
  Je maakte weer een perfect overzicht.

  Like

 2. De eerste foto van het ijs vind ik mooi.
  Een uitzonderlijk verschil in temperatuur binnen één provincie.
  Mooi dat je de satellietfoto hebt geplaatst.
  We wachten maar af wat het gaat worden met deze winter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s