Solar Challenge avondetappe

Maandagavond stond er een korte avondetappe op het programma van de Dong Energy Solar Challenge. Er zou vanaf 19:00 uur gestart worden bij het Paviljoen aan de Leijen bij Rottevalle, waarna de zonneboten na ongeveer een half uur varen zouden finishen bij het Slingepark in Drachten. Mooi op tijd stond ik op een rustig plekje aan het Opeinder Kanaal tussen de Leijen en Opeinde. Mooi op tijd bleek echter rijkelijk vroeg te zijn, want de start werd om onbekende reden bijna een uur uitgesteld. Echt jammer was dat niet, want tot 19:30 uur hing er een grijs wolkendek boven het kanaal …

Alsof het erbij hoorde, brak de lucht korte tijd later open, zodat de eerste boot – de T66 van Team Gowrings Energy uit Maasdam, de winnaar van de editie 2012 – klokslag 20:00 uur onder ideale omstandigheden passeerde …

De bestuurder van de T67, de boot van het Liander Solarteam uit Arnhem leek er duidelijk plezier in te hebben, breed lachend voer hij met de boeg fier omhoog aan ons voorbij …

Het team van het Marne College uit Bolsward doet met nummer B42 voor de vijfde keer mee aan de race. Ooit begonnen met twee aan elkaar ‘geknoopte’ kano’s, schijnt de school inmiddels een fantastische catamaran te hebben ontwikkeld …

Om het internationale karakter van de Solar Challenge in beeld te brengen, laat ik nog even een paar buitenlandse deelnemers zien. De boot met nummer A01 op de foto hieronder is van het Solar Team Antwerp Maritime Academy. Dit team doet voor de vierde keer mee, en hoopt met diverse innovaties hoge ogen te gooien in de editie 2014 …

De boot met nummer A12 van Equipe Solar Brazil bestaat uit 20 studenten van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro in Brazilië. In 2008 waren ze de enige ploeg van het Zuidelijk halfrond en eindigden de Brazilianen op de vierde plaats in hun klasse …

Om ervoor te zorgen dat er geen boten met pech hulpeloos achterblijven op de Friese wateren, werd de lange stoet met snelle en wat minder snelle door zonne-energie aangedreven boten, alsof het een wielerwedstrijd betrof, afgesloten met een bezemboot …

Tot zover deel één van de avondetappe over het Opeinder Kanaal. Morgen sluit ik dit drieluik over de Dong Energy Solar Challenge af met een serie foto’s van zonneboten die over het water lijken te vliegen, waaronder de boot van ROC de Friese Poort uit Sneek, die op de laatste foto van dit logje in volle vaart passeert ….

Deze boot crashte woensdagmiddag met volle vaart tegen een kademuur in hun thuishaven Sneek. Beelden van die crash zijn te zien in de reportage van Omrop Fryslân van de vierde wedstrijddag …
22 gedachten over “Solar Challenge avondetappe

 1. Twee mooie series, waarbij die van vandaag de lucht ookog eens prachtig is. Het is goed toeven ophet water lijkt, vooral vandaag. Ik hou het een beetje in de schaduw.

  Like

 2. Wat ik al zei….prachtige luchten Jan.
  Flauw he.
  Nee serieus het is natuurlijk prachtig en jammer voor die knullen uit Brazilië dat ze nu het wk voetbal daar word gehouden niet aanwezig zijn.
  En wat stom dat die kademuur die knaloranje boot niet zag!
  Al met al toch een mooie serie Jan.
  o.t.
  Het college van B en W Haaksbergen heeft zich ook uitgesproken TEGEN het boren naar schaliegas dus we houden de moed er in.
  Opslag in de zoutkoepels, schaliegas…nee dan ben ik toch opeens erg voor deze boten.

  Like

  • Die mooie wolkenpartijen zijn de belangrijkste reden waarom ik deze avondetappe in twee delen voorbij laat komen, zo heb ik ook mijn Skywatch Friday weer gevuld morgen.
   Goeie zaak dat B & W van Haaksbergen tegen schaliegas hebben gestemd, al vrees ik dat de uiteindelijke beslissingen hieromtrent toch in Den Haag worden genomen. Omdat die Kamp zich naar mijn idee vooral laat leiden door Dollar- en Eurotekens, is het zaak om vanuit de samenleving een zo breed mogelijk tegengeluid te laten horen.
   Je bent van harte welkom om hier morgen nog eens naar de wolken en die fijne zonneboten te komen kijken. 🙂

   Like

 3. Een bb bezemboot, is weer eens wat anders. Je trof het toch maar enorm met deze luchten erbij. Behalve je mooie foto’s heb je er ook qua tekst een gedegen logje over gemaakt.

  Like

 4. Dank voor je mooie foto’s van deze race. Zo heb ik er toch wat van meegekregen.
  Dat was een beste dreun tegen de kade van de Sneker boot. Hopelijk konden ze verder varen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s