Een kleurrijk zondagsmaaltje

De afgelopen week zijn er in het kader van de nationale huis- en tuinspinnentelling in ons land ruim 9600 spinnen waargenomen. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt door het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De kruisspin stak er, net als vorig jaar, met kop en achterlijf bovenuit met in totaal 4814 exemplaren. Daarna volgden de grote trilspin met 615 en de herfsthangmatspin met 521 stuks. Opvallend is ook het aantal zeldzame wespspinnen, maar liefst 54 exemplaren …

Ik werd in ons tuintje geconfronteerd met deze kruisspin. Toen ik hem vanaf de bovenkant probeerde te fotograferen, liep ik meteen tegen een probleem aan: stel je scherp op zijn bovenlijf zoals op de eerste foto, of stel je scherp op zijn kop, zoals op de onderstaande foto …

Om te kunnen bekijken wat zijn prooi was, moest ik hem vanaf de andere kant benaderen. Toen werd duidelijk dat hij een lieveheersbeestje te pakken had …

Nu niet meteen zeggen dat het zielig is voor dat eens zo mooie lieveheersbeestje, want dat is in feite gewoon net zo’n rover als de spin. En zo’n spin moet tenslotte ook door de tijd, ik zeg dan ook: eet smakelijk, geniet van dit kleurrijke zondagsmaaltje …
13 gedachten over “Een kleurrijk zondagsmaaltje

 1. Helemaal met je eens Jan. Dat gezeur over een zielig insect moet eens afgelopen zijn ……… tenzij je iedere mug levend uit je slaapkamer haalt en je een teek met zorg van je vel plukt en levend en wel in de natuur terugzet. Vooral de laatste is een beest van een foto … prachtig

  Like

 2. Ik heb het al eens eerder bij jou geschreven een macrofoto van een spin vind ik lastig vanwege het dilemma wat jij hier beschrijft. Ik ga voor de onderste twee foto’s, die vind ik mooi.
  Die getallen zeggen mij niets, want hoe zit het met de niet getelde spinnen? ik heb helemaal niet geteld dus de uitslag kan nog helemaal veranderen. 😉
  Spinnen zijn nuttig en ze mogen van mij blijven. Zeker nu ik weet dat het verhaal dat je in je leven tijdens het slapen een aantal spinnen inslikt een fabel is. Spinnen zijn koudbloedig en zoeken geen warme plekjes op.

  Like

 3. Mooie macro’s van de spin met zijn prooi.
  Vorige week zag ik op Facebook foto’s die mijn buurman had gemaakt van de wespspin. Toen ik bij hem aanbelde met de vraag of ik die mocht fotograferen, bleek dat het web vernietigd was omdat het in de weg hing en dat de spin verdwenen was. Sinds die tijd ga ik met een stofkam door onze tuin in de hoop dat hij hier asiel heeft gezocht. Mocht hij hier boven water komen, dan geef ik je een seintje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.