Een kleurrijk zondagsmaaltje

De afgelopen week zijn er in het kader van de nationale huis- en tuinspinnentelling in ons land ruim 9600 spinnen waargenomen. Dat werd vanmorgen bekend gemaakt door het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. De kruisspin stak er, net als vorig jaar, met kop en achterlijf bovenuit met in totaal 4814 exemplaren. Daarna volgden de grote trilspin met 615 en de herfsthangmatspin met 521 stuks. Opvallend is ook het aantal zeldzame wespspinnen, maar liefst 54 exemplaren …

140911-1514x

Ik werd in ons tuintje geconfronteerd met deze kruisspin. Toen ik hem vanaf de bovenkant probeerde te fotograferen, liep ik meteen tegen een probleem aan: stel je scherp op zijn bovenlijf zoals op de eerste foto, of stel je scherp op zijn kop, zoals op de onderstaande foto …

140911-1513x

Om te kunnen bekijken wat zijn prooi was, moest ik hem vanaf de andere kant benaderen. Toen werd duidelijk dat hij een lieveheersbeestje te pakken had …

140911-1509x

Nu niet meteen zeggen dat het zielig is voor dat eens zo mooie lieveheersbeestje, want dat is in feite gewoon net zo’n rover als de spin. En zo’n spin moet tenslotte ook door de tijd, ik zeg dan ook: eet smakelijk, geniet van dit kleurrijke zondagsmaaltje …

140911-1511x

13 gedachten over “Een kleurrijk zondagsmaaltje

 1. Mooie macro’s van de spin met zijn prooi.
  Vorige week zag ik op Facebook foto’s die mijn buurman had gemaakt van de wespspin. Toen ik bij hem aanbelde met de vraag of ik die mocht fotograferen, bleek dat het web vernietigd was omdat het in de weg hing en dat de spin verdwenen was. Sinds die tijd ga ik met een stofkam door onze tuin in de hoop dat hij hier asiel heeft gezocht. Mocht hij hier boven water komen, dan geef ik je een seintje.

  Like

  • Het zou wel mooi zijn als je die in je tuin terug kunt vinden, de wespspin is hier nog bepaald geen alledaags verschijnsel. Ik heb hem vorig jaar voor het eerst kunnen fotograferen bij vrienden op de camping. Absoluut de moeite van het zoeken waard! 🙂

   Like

 2. Mooie scherpe foto’s van de spinnen en wat was ik verwonderd Jan..een spin-telling ..dat gebeurd bij ons niet althans ik volg alles goed op maar heb er hier bij ons nog nooit wat van gehoord

  Like

 3. O fijn blog. Kruispinnen zijn best lastig om te fotograferen, veel detail, en ze ogen, vind ik, vaak rommelig op een foto. Maar mooie geslaagde foto’s in aangenaam licht

  Like

 4. Ik heb het al eens eerder bij jou geschreven een macrofoto van een spin vind ik lastig vanwege het dilemma wat jij hier beschrijft. Ik ga voor de onderste twee foto’s, die vind ik mooi.
  Die getallen zeggen mij niets, want hoe zit het met de niet getelde spinnen? ik heb helemaal niet geteld dus de uitslag kan nog helemaal veranderen. 😉
  Spinnen zijn nuttig en ze mogen van mij blijven. Zeker nu ik weet dat het verhaal dat je in je leven tijdens het slapen een aantal spinnen inslikt een fabel is. Spinnen zijn koudbloedig en zoeken geen warme plekjes op.

  Like

 5. Helemaal met je eens Jan. Dat gezeur over een zielig insect moet eens afgelopen zijn ……… tenzij je iedere mug levend uit je slaapkamer haalt en je een teek met zorg van je vel plukt en levend en wel in de natuur terugzet. Vooral de laatste is een beest van een foto … prachtig

  Like

Reacties zijn gesloten.