Weerbeeld augustus 2014

De warmte die juli dit jaar kenmerkte, werd in augustus nog enige tijd voortgezet. In de eerste week van augustus, die nog zonnig en warm verliep, heb ik nog vier zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kunnen noteren. Zelfs aan het Wad was het in die eerste week nog zomers …

140805-1346x

Daarna was het echter snel gedaan met de warmte. Op twaalf dagen werd zelfs de grens van de 20 graden niet gehaald, regelmatig bleef de maximumtemperatuur zelfs steken bij 15 of 16 graden. Normaal telt augustus in onze contreien ca 20 warme dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), dat waren er dit jaar dankzij de warmte aan het begin van de maand nog 18. Het aantal zomerse dagen bleef steken op 4, normaal zijn dat er zes …

140920-temp-augustus
Zowel in ons tuintje als bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur in augustus uiteindelijk uit op 16,1 ºC. Daarmee was het in ons tuintje een halve graad koeler dan normaal over de periode 1971-2000. Als je het zo bekijkt, dan zijn we er in het noorden niet eens zo gek vanaf gekomen met de temperatuur, want in De Bilt was het ruim 1 graad koeler dan normaal. Augustus was de eerste maand van dit jaar die koeler verliep dan het langjarig gemiddelde …

140816-1447x

Vanaf de tweede week van augustus bepaalden wolken en buien veelal het weerbeeld. In ons tuintje bleef het op 17 dagen achtereen niet droog, en dat mogen we voor augustus toch zeker opvallend noemen. Behalve koel was het in augustus dus ook erg nat. Gemiddeld viel er over het land 131 mm tegen 78 mm normaal. In ons tuintje heb ik 142 mm kunnen aftappen, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 60 mm …

140920-neerslag-augustus

De regionale verschillen waren echter ook nu weer groot. In het zuiden was het met op sommige plaatsen 210 mm neerslag nog een stuk natter, terwijl het in een strook over Overijssel, Drenthe en Groningen met minder dan 75 mm regen aanzienlijk droger was …

140823-1447x

In augustus 2013 kwam ik in ons tuintje uit op een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C en er viel toen 34 mm neerslag.

13 gedachten over “Weerbeeld augustus 2014

  1. Het KMI vermeldt op zij website “De laatste maand van de meteorologische zomer te Ukkel werd gekenmerkt door een zeer abnormaal lage waarde van de gemiddelde temperatuur en een abnormaal lage zonneschijnduur. De gemiddelde windsnelheid was zeer abnormaal hoog en het neerslagtotaal abnormaal hoog.”..

    een maand om dus snel te vergeten ..

    prettig weekend gewenst Jan

    Like

Reacties zijn gesloten.