Spreeuwenzwerm bij zonsondergang

Na de foto’s zijn we vandaag toe aan de video-opnamen van de enorme zwerm spreeuwen die op vrijdag 31 oktober tegen zonsondergang bijeen kwam bij een rietveld bij de Bokkumer Mar tussen Akkrum en Grou. Het leverde een mooi beeld op van de wervelende spreeuwendans met op de achtergrond de ondergaande zon …

Hoe vermijden vogels botsingen?

Italiaanse en Franse onderzoekers hebben drie jaar onderzoek naar spreeuwenzwermen. Ze onderzochten waarom ze in enorme zwermen kunnen vliegen zonder te botsen.
Ten eerste hebben die soorten geweldige vliegvaardigheden en een zeer ontwikkelde communicatie. Vogels in zwermen zijn klein, snel en licht. Ze bewegen hun kop pijlsnel om zich te oriënteren en hebben een stijf skelet dat geschikt is voor een snelle verandering van richting. Ten tweede – en dat was verrassend – letten de vogels niet alleen, zoals werd aangenomen, op de naaste buren in de zwerm, maar ze navigeren ten opzichte van 6-7 vogels, die dichtbij of iets verder weg zijn, of half achter andere vogels schuilgaan, maar zich altijd in een straal van 0,5-2 meter bevinden. Als de vogels een paar andere vogels in de zwerm in de gaten houden, komen er geen botsingen en werkt de zwerm als één groot organisme. Dit gedrag verklaart ook waarom een zwerm steeds van vorm kan veranderen – kan uitdijen en samentrekken – zonder dat groepjes vogels aan de rand moeten afhaken. Ook verklaart het model hoe een zwerm zo snel weer bij elkaar is nadat die uiteenviel, bijvoorbeeld als er een roofvogel door de zwerm is gevlogen.
En vogels vliegen juist in een zwerm om aanvallen van roofvogels te vermijden. Die raken in de war van zoveel vogels, en kunnen dan niet meer op één vogel focussen.

(Bron: Wetenschap in beeld)

23 gedachten over “Spreeuwenzwerm bij zonsondergang

 1. O, wat is dit ontzettend mooi. Die beweging in de wolken van spreeuwen is heel apart om te zien. Soms lijkt het of ze uit de lucht komen gevallen om zich dan weer in de wolkenvlucht te vervoegen, een spreeuwenregen.
  Machtig mooi gedaan. Met veel bewondering verwonderd gekeken; word er helemaal lyrisch van 🙂

  Like

 2. Filmpjes maken en monteren dat is je wel toevertrouwd dat bewijs je ook nu weer. Er zit veel afwisseling in de film. Net als je denkt nu gaan ze rusten komt er een volgende dans. De ondergaande zon maakt het plaatje compleet. Grappig stukje in de film vind ik daar waar de spreeuwen vlak voor je camera naar beneden vallen, net als regen.
  Een goede set om daar heen te gaan en de film is mooi geworden.

  Like

 3. Indrukwekkende optreden van de spreeuwen tegen de ondergaande zon !
  Een schitterende video heel knap gemaakt Jan .
  Fijn dat je ons mee laat genieten 😀
  Je uitleg is ook erg interessant . Thanks!!
  Gr

  Like

 4. Een geweldige ‘vogeltjesdans’. Prachtig gefilmd. Mooi gemonteerd met de muziek van Johan van Aken erbij. Een fantastisch gezicht iedere keer weer zo’n spreeuwenzwerm. De ondergaande zon maakte het beeld helemaal af.

  Like

 5. Fotograferen en filmen jij doet dat allemaal tegelijk, geweldig en indrukwekkend gezicht dit filmpje
  Leuk ook die extra info over deze vogels in zo’n zwerm. wat de mensen al niet uitzoeken, wonderlijke dieren wereld en natuur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s