70 jaar vrijheid

Vandaag vieren we het feit dat we sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog 70 jaar in vrede en vrijheid leven. Op vrijwel alle kerktorens die de skyline van Fryslân bepalen, wappert vandaag de Nederlandse of de Friese vlag fier in top …

150427-1603x
In Fryslân wordt Bevrijdingsdag o.a. gevierd met vier kolonnes met oude militaire voertuigen, die ieder een deel van de provincie doorkruisen. Een twintigtal van de laatst levende Canadese veteranen die in 1945 een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van Fryslân is dezer dagen te gast in Fryslân en neemt deel aan de zegetocht door de provincie. Ik heb vanmorgen de kolonne die de zuidelijk route rijdt opgewacht tussen Nijega en Opeinde …

 

 

23 gedachten over “70 jaar vrijheid

  1. Heel indrukwekkend, met die oude voertuigen.
    Langzamerhand zullen er steeds minder veteranen in staat zijn de bevrijdingsgfeesten persoonlijk bij te wonen.

    Geliked door 2 people

    • Ja, de jongste veteraan die hier gisteren bij was, is naar verluidt 89 jaar. Normaal gesproken zou je zeggen dat er dit jaar voor het laatst zo’n grote delegatie Canadese bevrijders op bezoek zijn geweest om 4 en 5 mei met ons te gedenken en te vieren.

      Like

  2. Je hebt het nog droog gehouden tijdens deze parade Jan.
    knap dat de Canadezen nog steeds komen om met ons de vrijheid te vieren…
    Mooi indrukwekkende collage Jan!

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik had er van mijn moeder over gehoord. Mooi rustig plekje had je, alle ruimte om de voertuigen op de foto te zetten. Ze troffen het met het weer, hier hebben we de hele middag buien, buien en nog eens buien… . Jammer van alle festiviteiten.

    Geliked door 1 persoon

    • Vijf jaar geleden heb ik foto’s gemaakt bij de doorkomst in Drachten, maar dat is niets waard, er bleef vrijwel geen knappe foto over. Daarom ben ik vanmorgen mooi op tijd in alle rust tussen Nijega en Opeinde in de berm gaan staan. Met een tevreden gevoel over de foto’s heb ik later in Drachten nog wat video-opnamen gemaakt.

      Like

  4. het blijft indrukwekkend om dit te zien Jan…

    de Canadezen waren ook betrokken partij in WO I, wellicht omdat ze in feite toen nog onder Brits bestuur stonden..

    prettige dag

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.