Operatie ijsvogel

Met een vrolijke mix van zon en wat langs het zwerk voortdrijvende stapelwolken was het gistermiddag best mooi weer voor de tijd van het jaar. En dus besloot ik gewapend met camera en klapstoeltje naar de dobbe in het Weinterper Skar te gaan. Daar zocht ik een plekje tussen de struiken aan de zuidkant van de dobbe, van waar ik enigszins beschut goed zicht had op het struikje waar ik vorige week vrijdag een ijsvogel had gefotografeerd …

150925-1349x

Even leek een dikke plak bewolking waar mogelijk een paar druppen regen uit zouden kunnen vallen, roet in het eten te gooien, zoals op de bovenstaand foto is te zien, maar gelukkig klaarde het al snel weer op. Omdat de ijsvogel zich vooralsnog niet vertoonde, richtte ik mijn camera zo af en toe eens op een groepje kuifeenden, die zich aan de noordkant in de dobbe ophielden …

150925-1308x

Behalve de kuifeenden zwom er ook een kleinere watervogel rond, dat leek me een dodaars. Deze vogel dook regelmatig onder om dan elders weer aan het oppervlak te verschijnen …

150925-1405x

Vrijwel elke keer wanneer hij weer boven kwam, keek de dodaars snel even om zich heen om te zien waar de kuifeenden waren. Met gezwinde spoed zwom het diertje vervolgens steevast weer naar het groepje kuifeenden, waar hij dan tot een volgende duik wat rond bleef dobberen …

150925-1352x

Al met al vermaakte ik me prima, maar nadat ik ruim anderhalf uur in de schaduw had gezeten, vond ik het welletjes, want het struikje bleef leeg en het werd er niet warmer op. Met stramme benen ben ik teruggekeerd naar de auto. ‘Operatie ijsvogel’ krijgt vast nog wel eens een vervolg, maar nu nog even niet …

150925-1348x

Ook op dit vlak is ’t oneerlijk verdeeld in de wereld, want mijn fotomaatje kreeg tijdens een korte vakantie onlangs twee ijsvogels tegelijk voor de camera …

22 gedachten over “Operatie ijsvogel

 1. En ook ik ben zo’n fotografe, die het raar vindt, dat die ijsvogel niet gewoon even gezellig op een takje (liefst met mos bekleed) voor me komt poseren. Ik zie er dan ook nooit één 🙂 maar wel veel andere mooie natuur 🙂 en och…ooit….ooit gaat er vast één op mijn camera zitten…kan ik hem weer niet fotograferen 🙂 🙂 🙂

  Like

 2. Troost je Jan.Hier zoeven ze ook alleen voorbij maar maak er me niet druk over er komt altijd wel iets op mij pad dat ik nog nooit heb kunnen fotograferen.De mooiste dingen kruisen altijd toevallig je pad.Het zal zeker nog wel eens lukken.

  Like

 3. Stoeltje erbij, peukje erbij, mooie luchten erbij, broodje erbij en ook nog mooie onderwerpen in de kijker. Ik heb nog niet direct medelijden. 😉
  Anderhalf uur wachten op een ijsvogel die niet verschijnt lijkt vele malen langer dan twee uren bezig zijn met een ijsvogel die wel steeds verschijnt. Daardoor kon ik het toen wel volhouden, want ook ik heb in de regel niet veel geduld.
  Als ik je reactie hierboven zo lees dan heeft je zelfbeeld in ieder geval geen knauw gekregen. 😉
  Je eenden staan er in ieder geval mooi op.

  Liked by 1 persoon

 4. Ze komen helaas niet op bestelling 😦 Ik heb een stok gezet en denk je dat ik de ijsvogel weer heb gezien? Nee dus. Maar je hebt het bewijs dat er 1 zat, en wie weet krijg je onverwacht een keer een herkansing. Ach, en er valt genoeg te zien en te fotograferen, toch?!!

  Liked by 1 persoon

  • Zoals ik al schreef, heb ik me prima vermaakt met de kuifeenden en de dodaars. Voor wie het wil zien, valt er eigenlijk altijd wel wat te zien. Ik was vorige week ook al blij met mijn eerste foto’s van een herkenbare ijsvogel, maar ja, nu ik eenmaal weet waar er eentje zit, wil ik natuurlijk toch wel heel graag nog wat meer en mooier … 😄

   Like

 5. Je moet het dus met de kuifeenden doen Jan. Een schuilhut is prima maar tegen de tijd dat je deze hebt geïnstalleerd kan je er meteen een paar dagen in kamperen om uit te rusten. Mij lijkt het best mooi om een ijsvogel beeldvullen d op de plaat te krijgen maar ik ben niet het soort fotograaf die daarvoor uren (of dagen) op de loer gaat liggen. Respect voor degenen die dat wel kunnen

  Liked by 1 persoon

 6. Jammer dat het niet gelukt is, ze laten zich helaas niet sturen. ’t Is inderdaad wat oneerlijk verdeeld, jij laatst eentje, Hendrika ziet er ook regelmatig eentje, Jetske zelfs twee tegelijk en ik zelf alleen af en toe een blauwe schim, meer niet. Eigenlijk is de manier waarop wij fotograferen, gewoon jezelf laten zien in het vrije veld, nauwelijks geschikt voor het fotograferen van de IJsvogel. Je kunt daarvoor beter in een schuilhut zitten, maar dat is mij niet gezien. Eens zal het wel lukken, jouw zeker ook.

  Liked by 2 people

  • Je kunt zo’n fotosessie inderdaad niet afdwingen, maar niet geschoten is altijd mis. Daarom ben ik er gisteren toch maar eens een tijdje voor gaan zitten. Wat temperaturen betreft, was het zo’n beetje de laatste kans, denk ik. Stil zitten wachten valt me toch al niet mee, maar als het nog wat kouder wordt, begin ik er niet meer aan. Dat geldt voor schuilhutten of vogelkijkhutten trouwens ook. Ik vind het wel aardig om er eens een half uurtje te zitten, maar daarna wordt het toch wel weer tijd om in beweging te komen en elders te kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.