Twee minuten stilte

Gisteren heb ik samen met mijn fotomaatje een rondrit door de Kop van Overijssel gemaakt. Omdat ik met het oog op de Nationale Dodenherdenking van vandaag graag even wat foto’s wilde maken bij een oorlogsmonument, maakten we een eerste tussenstop bij villa en park Rams Woerthe in Steenwijk. De villa is tegenwoordig het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Daarnaast wordt Villa Rams Woerthe gebruikt als trouwlocatie …

160503-1204x

Bij de ingang van het park staat het ‘Joods monument‘ van Steenwijk. Het monument is een ontwerp van kunstenaar Jan van Rossum, dat bestaat uit twee circa 1 meter 75 hoge zuilen van Belgische hardsteen die oprijzen uit een Davidsster die in het plantsoen is aangegeven met gele klinkers. Op de zes zijkanten van de zuilen zijn bronzen plaquettes bevestigd met daarop de voor- en achternamen van de 51 joodse oorlogsslachtoffers uit Steenwijk, evenals de leeftijd op het moment van overlijden …

160503-1157x

In het park werd alles in gereedheid gebracht voor de herdenkingsplechtigheid van vandaag. Medewerkers van de gemeentelijke plantsoenendienst waren bezig om volgens een keurig uitgewerkt plantschema bloeiende plantjes in een perkje te zetten …

160503-1218x

Medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst waren intussen begonnen met het schoonmaken van het bevrijdingsmonument, een creatie van de Steenwijker beeldhouwer Hildo Krop, dat tegenover het bovenstaande plantsoen in het park staat …

160503-1215x

Ergens was er blijkbaar iets misgelopen in de gemeentelijke planning, want het was natuurlijk handiger geweest om eerst het monument te reinigen met de hogedrukspuit en dan pas de nieuwe plantjes in het perkje te zetten. Nu moest er voorzichtig te werk worden gegaan om te voorkomen dat er niets van de nieuwe aanplant over zou blijven …

160503-1217x

Uiteindelijk zal het allemaal vast wel goed gekomen zijn, zodat ook in Steenwijk de herdenkingsplechtigheid vanavond gewoon door kan gaan. Ter herinnering aan de gevallenen, ter nagedachtenis aan de bevrijding …

160503-1146x

Omdat vrijheid ook in 2016 nog altijd niet vanzelfsprekend is, staan we ook vanavond weer twee minuten stil ter nagedachtenis aan allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties …

160503-1201x

16 gedachten over “Twee minuten stilte

 1. Wie niet werkt maakt geen fouten .. en wie hard werkt maakt veel fouten. Hulde voor de Gemeentelijke Planning 🙂 Het is vast goedgekomen met de plechtigheid, met of zonder plantjes. Het monument met de bronzen beelden is trouwens erg mooi

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij waren twee weken geleden in dit park en bezochten het museum. We hebben dit prachtige beeld van Hildo Krop, dat je zo mooi in beeld hebt gebracht, toen gezien. Meer werk van Hildo Krop trouwens in dit, aan hem gewijde, museum.
  Het gedenken van onze gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog blijft van groot belang. Zeer belangrijk blijft ook het vormen van onze jeugd m.b.t. vragen van oorlog, het ontstaan ervan enz.

  Geliked door 1 persoon

 3. een traditie om in ere te houden Jan

  zo’n dodenherdenking kennen we bij ons niet.

  het einde van WO II gaat hier bijna onopgemerkt voorbij, terwijl het einde van WO I wel een officiële feestdag is..

  tot 1974 was V-dag op 8 mei wel een officiële feestdag, maar die werd dan afgeschaft…

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.