De kerk aan de kolk

Na ons bezoek aan de bollenvelden bij Bant zijn we via Luttelgeest, Blankenham en Baarlo deels over de oude Zuiderzeedijk terug gereden in de richting van de Weerribben. Die oude zeedijk vormt de grens tussen het oude en het nieuwe land, tussen Overijssel en Flevoland. Voordat de Noordoostpolder werd aangelegd, beukte de Zuiderzee hier regelmatig tegen de dijk, die het achterliggende land moest beschermen …

Op diverse plaatsen zijn aan de noordoostelijke kant van de dijk kleine en grotere waterpartijen te zien. Deze zogenaamde kolken zijn de overblijfselen van dijkdoorbraken. Door het rondkolkende water zijn diepe gaten ontstaan, tot wel 10 meter diep. Bij het doorbreken van de dijk was de kracht van het water vaak zo groot, dat de dijk niet meer te dichten was. Om de kolk werd dan een nieuw stuk dijk aangelegd, vandaar ook dat de dijk voortdurend van links naar rechts door het land slingert. Wat nu nog resteert zijn vaak kleine, diepe poelen …

Aan één van die kleinere kolken achter de dijk staat de uit 1892 daterende kerk van Blankenham. Daar hebben we even korte tussenstop gemaakt om wat foto’s te maken. Aan deze foto’s is goed te zien wat een een beetje zonlicht bij wisselend bewolkt weer kan doen …
13 gedachten over “De kerk aan de kolk

 1. Charmante ligging. Wonderlijk dat het altijd maar een piepklein dorpje is gebleven, met nu ca. 330 inwoners. Vermoedelijk omdat het vandaag de dag ‘in de rimboe’ ligt want niet aan een provincialeweg, in tegenstelling tot buurkernen Kuinre en Blokzijl. Vroeger lag het natuurlijk wél strategisch, aan de zuiderzeedijk.

  Liked by 1 persoon

 2. Zonlicht maakt je landschap levendiger. Soms worden contrasten te hard, en verder is direct zonlicht funest bij portretten. bij foto 1 vindt ik de compositie beter maar je tweede foto is levendiger van kleur en contrast. Je zou het niet zeggen maar deze plasjes kunnen dus heel diep zijn. Oppassen met pootje baden 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Ik wist niet dat die kolken zo diep waren. Je geeft meteen mooi antwoord op mijn vraag die ik stelde over de kronkelige dijk. Mijn theorie klopte dus niet.
  Je doorkijkje naar de kerk vind ik klasse.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.