Skûtsjesilen, het blijft link

Na een kleine twintig minuten rondt het skûtsje van Akkrum als eerste de boei aan de westelijke kant van de baan. De mensen op het bootje op de voorgrond zitten eerste rang, maar lang zal dat niet meer duren …

160801-1420x

Nog voordat Akkrum en kort daarachter Heerenveen de boei hebben kunnen ronden, krijgen de opvarenden van het bootje bezoek van de organisatie. Of ze maar als de sodemieter het wedstrijdwater willen verlaten …

160801-1422x

En dus rest hen niets anders dan het anker maar te lichten en een ander plekje te zoeken …

160801-1424x

En dat is niets te vroeg, want als het peloton de boei nadert en meerdere skûtsjes tegelijk de boei willen ronden, wordt de bocht steeds wijder en hebben de schepen meer ruimte nodig …

160801-1438x

En geloof me, als je iets niet wilt …

160801-1429x

… dan is het de aanblik van pakweg 20 ton staal dat op je af komt denderen …

160801-1430x

En dat is precies wat iemand in een sloep wel overkwam maandagmiddag. Of beter gezegd: hij zag het niet aankomen. Rustig dobberend op of aan de rand van het wedstrijdwater, voelde hij ineens hoe zijn sloep bijna werd gemangeld door twee skûtsjes. Omrop Fryslân heeft het voorval mooi in beeld gebracht (kijk maar eens vanaf minuut 10:00 naar de onderstaande opname). Een minuutje later is te zien hoe het skûtsje van Akkrum rakelings langs een kruisertje scheert …

Ja, een plekje op het water is prachtig bij het skûtsjesilen, maar het blijft oppassen geblazen! 🙂

22 gedachten over “Skûtsjesilen, het blijft link

 1. Je serie geeft de sfeer heel mooi weer. Vooral de laatste foto waarop het skûtsje onze huiskamer binnenvaart vind ik mooi.
  Als je daar gaat liggen met je sloep dan houd je het wedstrijdveld toch goed in de gaten. Wat zal hij geschrokken zijn. Die man is inmiddels wel wereldberoemd geworden in Fryslân.

  Geliked door 1 persoon

 2. Net zoiets als die supporters die midden op de weg gaan staan en fietsers in gevaar brengen, die mensen denken alleen aan zichzelf. Het lijkt me niet gek om daar eens stevige boetes voor in te stellen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is dus even de vraag. Zoals ik hierboven al voorzichtig schreef, “dobberde hij rustig op of aan de rand van het wedstrijdwater …” Gisteravond begreep ik uit het ‘Skûtsje Journaal’ dat de wedstrijdleiding mogelijk steken heeft laten vallen maandag. Blijkbaar was de begrenzing van het wedstrijdwater niet echt duidelijk aangegeven, waardoor mogelijk 11 van de 14 skûtsjes deels buiten de baan hebben gevaren. Als dat inderdaad zo is, en daar heeft het alle schijn van, dan treft de sloepvaarder in principe geen blaam. Maar of je als toeschouwer nu in of buiten het wedstrijdwater ligt, het blijft vooral met het oog op de eigen veiligheid altijd van belang om op te letten.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.