Skûtsjesilen op De Veenhoop

Terwijl ik gistermiddag onderweg was, besloot ik spontaan voor het eerst sinds tien jaar maar weer eens naar het skûtsjesilen bij De Veenhoop te gaan. Bij deze tweede in een reeks van elf zeilwedstrijden die door SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) wordt georganiseerd, vindt de start plaats vanaf de wal, omdat er voor een normale start geen ruimte is op de smalle wateren bij de Veenhoop. Vóór de start liggen de skûtsjes in het Grietmansrak in een lange rij aan de wal …

160801-1410x

Vanaf het moment dat het “vijf-minutenschot” heeft geklonken, is de spanning om te snijden. En zodra om 14:10 uur het startschot heeft geklonken, gaan de lierenmannen als een razende aan het werk om de zeilen zo snel mogelijk omhoog te krijgen …

160801-1411x

Zodra de schepen van wal zijn gestoken, neemt het skûtsje van Akkrum afstand van de rest van het deelnemersveld …

160801-1412x

De eerste skûtsjes die volgen liggen bijna voor dood op het water, omdat de achterop komende schepen hen de wind uit de zeilen nemen. Vooral schipper Douwe Jzn. Visser van “de Sneker Pan”, die als veertiende was gestart en dus de wind vol in de zeilen had, wist hiervan te profiteren …

160801-1415x

En dan trekt de hele vloot aan ons voorbij, op weg naar het keerpunt helemaal aan de andere kant van het wedstrijdwater, dat ver buiten mijn blikveld viel …

160801-1417x

34 gedachten over “Skûtsjesilen op De Veenhoop

 1. Toch hebben we best wel een krachtige wind deze zomer … merk ik zelf met varen. In havens waait het op de een of andere manier altijd. Ben benieuwd in Rio zometeen. Daar schijnt het heel hard te waaien voor de zeilers.
  Als ik bij zo’n evenement in de buurt zou wonen zou ik er ook naar gaan kijken. Zo’n traditie aanschouwen heeft toch iets speciaals. Volgens mij had je een beetje last van de zon met het fotograferen, beetje donkere foto’s maar toch heb je een mooie serie en indruk geplaatst.

  Liked by 1 persoon

 2. Dit soort foto’s had ik dus ook nog graag willen maken tijdens mijn bezoek aan Friesland Jan, maar kreeg al te horen (omdat het nog vrij koud was) dat er niet veel gevaren werd, een inwoonster van Woudsend, wist mij te vertellen dat het normaal veel drukker was op het water, maar geniet nu wel weer van jou foto’s

  Liked by 1 persoon

 3. Deze start is wel bijzonder. Je hebt het ook heel mooi vastgelegd. Nooit geweten dat Skûtsjesilen ook op dergelijke smalle wateren wordt gehouden.
  Mooi zoals je enkele spreekwoorden/gezegden gebruikt in deze serie.
  Mooie lucht had je erbij, getuige de laatste foto.

  Liked by 1 persoon

  • Ja, en het was ook wel voorspeld dat de eerste schepen mogelijk zonder wind zouden komen te zitten na de start, maar dat de laatste in de rij uiteindelijk de wedstrijd heeft gewonnen, dat was nog niet eerder vertoond.
   Die laatste in de rij van gisteren (de Sneker Pan dus) mocht vandaag bij de wedstrijd bij Earnewâld vooraan starten, omdat daar altijd de omgekeerde startvolgorde van De Veenhoop geldt. Sneek bleef vanaf het begin aan de leiding, lange tijd vrij ruim zelfs, maar in het laatste voor-de-windse rak kwam hij vrijwel stil te liggen, omdat de achterop komende skûtsjes ditmaal zijn wind wegnamen. Desondanks wist Sneek ook vandaag weer te winnen. 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.