Aan de stroom

Een dag of tien geleden vertelde ik hier al dat ik voor verdere behandeling van mijn acnesklachten door de pijnpoli werd doorverwezen naar de afdeling fysiotherapie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daar kon ik gelukkig verrassend snel terecht, zodat ik sinds vorige week woensdag dagelijks een paar uur aan de stroom lig. Nou ja, dat liggen is wat sterk uitgedrukt, want de stroompjes worden toegediend door een klein mobiel TENS-apparaat. Met het uitzonderlijk late nazomerweer van de afgelopen dag kon ik er dan ook lekker mee op het terras zitten …

171016-1420x

Woensdagmiddag kregen we tijdens een goed gesprek uitleg over de werking van het TENS-apparaat, waarvan we na afloop met een leenexemplaar mee kregen. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neurostimulatie. Bij TENS worden op de pijnlijke plek twee huidelektrodes geplaatst waar lichte elektrische impulsen door worden gestuurd. Het toedienen van deze voelbare elektrische prikkels veroorzaakt een reactie in het lichaam, waardoor de eigen pijn gedempt wordt. Het apparaat kent een aantal verschillende programma’s, waarvan ik er in deze fase twee mag testen. Na ongeveer dertig minuten is de pijn vaak al minder. In theorie kan dat effect in sommige gevallen enkele uren duren. Ondertussen kan de gebruiker (normale) dagelijkse activiteiten ondernemen …

171016-1421x

Na vijf dagen kan ik er natuurlijk nog niet zo gek veel van zeggen, maar het heeft af en toe wel degelijk een pijnstillend effect. Omdat mijn pijn zich over een betrekkelijk groot gebied uitstrekt, heeft het helaas niet bij elke sessie een even goed merkbaar effect. Maar voorlopig geef ik het een serieuze kans door dagelijks een paar uur stroompjes door mijn lijf te laten dansen. Volgende week woensdag word ik weer bij de fysiotherapeut verwacht om e.e.a. te bespreken …

30 gedachten over “Aan de stroom

 1. Interessante nieuwe methode, die je mag uitproberen, Jan.
  Hopelijk gaat het je verbetering opleveren, misschien moet je ook leren, hoe je het meest baat hebt van dit apparaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Jan.Nu is het alles aftasten.Ik als reumapatient ken het heel goed Ik kan het in de zak van een lange broek steken en na veel bezoeken bij de kinesiste en uitproberen weet ik nu heel goed wat helpt en hoelang.Ik heb mijn eigen tens nu gekocht langs de kinesiste om.Het helpt niet altijd maar heel vaak wel. Ik neem het ook altijd mee als ik op vakantie ga want pijn laat zich niet in hokjes plaatsen en duik vaak ploseling op.Ik heb alle dagen ijn en soms kan ik niet lopen maar dit ding brengt bij mij heel veel verlichting en hoop dat het bij u ook zo zal zijn.Het apparaatje is ook nog vrij betaalbaar en bij vragen kan ik altijd bij mijn kinesiste terecht

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is een bijzondere uitvinding, ode aan de mensen die dergelijke zaken uitvinden. Ik hoop van harte dat het afdoende effect heeft. De pijnellende heeft al lang genoeg geduurd.

  Geliked door 1 persoon

 4. doet me aan die keer denken dat ik in een overmoedige bui een elektrische buikspier trainer omdeed en de stroom op maximaal zette. bij de eerste puls sloeg ik reeds dubbel, en dan ben je even bezig om die riem van je klapwiekende lijf te trekken 🙂 De therapie klinkt heel aannemelijk Jan. Voorlopig daar maar weer je hoop op vestigen

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik begrijp van jou dat je alles uitprobeert.
  Zolang ze jou niet op een elektrische stoel zetten of aan een hoogspanningsmast koppelen zou ik de TENS ook uitproberen.

  Hopelijk vind jij snel iets waar je echt baat bij hebt.

  Bemoedigende groet,

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.