Verboden toegang – asbest

Dat heb ik hier volgens mij niet eens verteld, omdat ik in het eerste halfjaar van 2017 nauwelijks heb geblogd, maar in opdracht van de woningbouwvereniging wordt een groot aantal huurwoningen in de buurt gerenoveerd. Voor ons gaat dat niet op, want wij hebben onze woning in 2003 gekocht, maar de omliggende woningen in ons blok ontkwamen niet aan de werkzaamheden …

170517-0909x

En dus was er voor mij ook geen ontkomen aan. Vooral van het verwijderen van de oude badkamervloer in de andere huizen heb ik erg veel last van gehad. In de periode februari-april was het gedreun van pneumatische boorhamers soms dagenlang niet van de lucht. Veel slechter had het niet kunnen treffen, want dat was precies de periode waarin ik ook al gek werd van de buikpijn …

170517-0910x

Van de vervanging van de ramen bij de buren had ik weinig last, maar wat dat nu met asbest van doen had, was me onduidelijk. Wij hebben bij de koop van ons huis wel moeten tekenen voor het feit dar er asbest in zat, maar waar dat dan zat, kon men ons indertijd niet vertellen. Tijd om dat nu dan maar eens te vragen aan de mannetjes in het wit, die op dat moment in de keet aan de koffie zaten …

170517-0911x

Tot juli 1993 is er veel asbest gebruikt in stopverf en beglazingskitten, kreeg ik te horen. Kijkend naar de simpele wijze waarop de tuin was afgedekt, kon het allemaal niet veel voorstellen, leek mij zo. Geen reden om me bezorgd te maken. En intussen zal ons huis dan wel bijna asbestvrij zijn, want wij hebben indertijd niet alleen de ramen, maar ook meteen de kozijnen laten vervangen. De oude ramen en kozijn zijn met kit en al afgevoerd. Ik vraag me af wie (van jullie) er op de hoogte is van het feit dat er tot 1993 asbest in stopverf en raamkit is gebruikt … Ik wist het in elk geval niet …

170517-0912x

Enfin, intussen zijn de renovatiewerkzaamheden in ons blok (zo goed als) afgerond. Dat er in eigen huis en tuin het afgelopen jaar ook het nodige is gebeurd, zal ik hier binnenkort nog wel eens tonen.

22 gedachten over “Verboden toegang – asbest

 1. Wat een mooie conifeer hebben jullie daar voor de deur staan. Maar goed dat je de foto’s nog hebt. 😉
  Dat had ik echt niet verwacht dat daar ook asbest inzit. Ik heb ook wel eens met en in oude kit gepeuterd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jeetje wat een gedonder met dat asbest Jan. Ik wist ook niets over het raamkit en stopverf.
  Wat worden we besodemietert !!
  Wat erg dat ze zoveel lawaai en overlast hebben bezorgd tijdens het opruimen.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Het was me wat, die herrie precies in je ergste pijnperiode!
  Maar Willy hierboven zegt het, denk ik, juist: zolang het spul niet verpulverd wordt zodat hele kleine deeltjes ingeademd kunnen worden, is er niet veel aan de hand.
  Maar dat het ook in kit en stopverf zit, tja, dat geeft wel te denken. .

  Geliked door 1 persoon

 4. asbest zat vroeger in heel wat zaken in Jan : bv golfplaten, asbestcementleien, brandwerend materiaal,vloerbekledingen,isolatie, buizen, schakelaars enz..

  er zijn verschillende soorten asbest, maar asbest is slechts gevaarlijk wanneer vezels ingeademd worden…
  dit kan bv gebeuren bij het verzagen, boren, verwijderen isolatie enz

  vandaar dat bij verbouwingen speciale voorzieningen dienen getroffen te worden

  prettige dag

  Geliked door 2 people

 5. Nee nooit geweten Jan, ben inmiddels een stuk wijzer geworden dankzij jou. Maar wat vreselijk erg dat dit lawaaigeweld net samenviel met jouw extreme pijn-periode. Zat hier al bijna met een mondkapje op bij het zien van de foto’s

  Geliked door 1 persoon

 6. Voor dat ik in de zorg ging werken in 1996, heb ik 15 jaar glas reparatie en renovatie en nieuwbouw gedaan. Dus heel wat ge-stopverft en gekit….nooit te horen gekregen dat daar asbest in zat.
  Maar wat ze nu allemaal vertellen……???….maar goed …ik geloof ook niet in sprookjes… 🙂 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Neen, nooit geweten… ik vermoed dat er meer asbest in oudere huizen zit dan we weten. Bij mijn buren ligt er op de oude schuur nog een dak vol asbestplaten… als je ziet wat de gevolgen kunnen zijn van zo’n piepklein vezeltje dat je inademt. Akelig spul. Voor mij hoeven ze dat dak voorlopig niet af te breken, ben er een beetje bang van.

  Geliked door 1 persoon

  • Boerenerven staan nog grotendeels vol met schuren en stallen met asbestdaken. Dat wordt nog een gigantische klus om alles voor 2024 te verwijderen. Voor een enkel vezeltje zoals dat onlangs ongetwijfeld in onze tuin terecht is gekomen of zoals ik dat in mei wellicht heb ingeademd, maak ik me niet zo druk. Ik heb tenslotte ook ruim 40 jaar gerookt …

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.