LF2018 is begoun

It hat efkes duorre, mar nei jierren fan organisaasje en tarieding is it dan dochs sa fier: Ljouwert-Fryslân Kulturele Haadstêd fan Europa 2018 is begoun. De offisjele iepening is jûn pas, mar yn feite ha tûzene skoalbern justermiddei it startsein al jûn troch rûnom yn de provinsje tagelyk it klublied “Seis oere thús” fan LF2018 te sjongen. Dêrnjonken binne der justerjûn op alderhanne plakken moaie en spannende ferhalen ferteld.

Ik moat earlik sizze dat ik der de ôfrûne jierren net altyd likefolle betrouwen yn hawn ha, mar ik ha wol it gefoel dat it no rûnom yn’e provinsje echt begjint te brûzjen. Neidat ik it programma fan LF2018 earder al ris besjoen hie op de webside, ha ik juster de app LF2018 op myn tillefoan en iPad ynstallearre. No, ik kin jim sizze dat jo der wol dwyl fan yn’e holle wurde kinne, safolle is der fan’t jier te dwaan yn ús moaie Fryslân. It hat der alle skyn fan dat LF2018 echt in prachtich jier fan, foar en troch ús Fryske mienskip wurdt.

Ik sil besykje om der sa no en dan ris earne in krintsje út te pakken …

180117-1325x

LF2018 is begonnen

Het heeft even geduurd, maar na jaren van organisatie en voorbereiding is het nu dan toch zo ver: Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is begonnen. De officiële opening is weliswaar pas vanavond, maar eigenlijk hebben duizenden schoolkinderen gistermiddag al het startsein gegeven door overal in de provincie gelijktijdig het clublied “Seis oere thús” van LF2018 te zingen. Daarnaast zijn er gisteravond op allerlei plaatsen rondom in de provincie mooie en spannende verhalen verteld.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er de afgelopen jaren niet altijd evenveel vertrouwen in heb gehad, maar ik heb het gevoel dat het nu toch echt begint te bruisen in de provincie. Nadat ik eerder deze week het programma van LF2018 al eens op de website had bekeken, heb ik gisteren de app LF2018 op mijn telefoon en iPad gezet. Welu, ik kan je vertellen dat het me bijna begon te duizelen, er valt dit jaar ongelooflijk veel te zien en te beleven in ons mooie Fryslân. Het lijkt erop dat LF2018 echt een prachtig jaar van, voor en door de Friese gemeenschap wordt.

Ik zal proberen zo nu en dan ergens een krentje uit de pap te vissen …

180117-1316x

30 gedachten over “LF2018 is begoun

 1. Het is te hopen Jan dat je er wat van mee kan snoepen. M.a.w. dat je gezondheid het toelaat. Een nadeel lijkt me dat het vaak zo massaal is en je dan weer zit met parkeren en ver lopen, maar dat is mijn invulling.
  De foto’s van de Bûtendiken zijn mooi.
  Je header is ook prachtig.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ga tenzij het heel slecht weer is, dit weekend naar Leeuwarden om het wilhelminaplein in blauw licht te zien. Lijkt me heel mooi, soort blauw noorderlicht.
  De sluizen op de afsluitdijk is ook heel mooi om langs te rijden. De lichtgevende vlieger valt weinig op, heb ik maar 1x gezien onderweg terwijl ik toch diverse keren langs gereden ben in donker

  Liked by 1 persoon

 3. Ohh en je schrijft het Fries ook ‘vloeiend’ Jan 🙂 Krijgen de Friese kinderen daar ook les in? Hoop echt dat je af en toe voor ons een ‘krintsje’ uit de pap vist. Deze maand was ik even in Friesland op doorreis, het sombere weer leverde helaas geen plaatjes op maar de indrukken die ik als bijzitter opdeed!! Prachtige boerderijen, kerktorentjes en overal ja overal water. Een provincie met zo’n mooie eigenheid om trots op te zijn!

  Liked by 1 persoon

  • Ja, mijn schriftelijk Fries mag er nog altijd wel zijn, maar ik moet het wel blijven onderhouden. Er is alleen een probleempje: als ik hier een blogje in het Fries publiceer, dan moet ik het voor de meeste lezers ook meteen in het Nederlands vertalen. Ik heb bovenaan de linkerkolom onlangs wel Google Translate geïnstalleerd, maar die maakt zulke rare verhalen van de vertaling, dat durf ik niet aan.
   En ja, Fryslân is nog altijd mooi, en op die Friese eigenheid ben ik inderdaad wel ‘grutsk’ … 🙂

   Liked by 1 persoon

  • Nog even een aanvulling: kinderen krijgen op de basisschool inderdaad nog Friese les. Dat lijkt helaas echter ook steeds verder achteruit te gaan. Om te beginnen vragen steeds meer scholen een ‘uitzonderingsstatus’ aan om onder de verplichting uit te komen. Daarnaast stelt het op de meeste scholen zowel kwantitatief als kwalitatief steeds minder voor, vrees ik. ;-(

   Like

 4. De eerste krentjes bevallen me goed Jan, mooi met die hekjes al dan niet in het water.
  Jammer dat Fryslân zo ver van weg is voor mij, anders had ik er ook wat van mee willen pakken
  hopelijk kun jij dan via dit blog, er toch zo nu en dan wat van laten zien, ik zit er klaar voor!!

  Liked by 1 persoon

 5. Wat veel bombarie……gewoon doen…..want Friesland is altijd al mooi geweest…met heel veel evenementen… En een prachtig stukje natuur….’t wordt alleen maar drukker…….
  Laat ons maar de mooiste krenten zien Jan.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.