Bij de finish

Omdat er donderdag duidelijk nog veel te weinig ijs lag om van de Ryptsjerksterpolder een fotogeniek schaatsparadijsje te maken, ben ik er niet te lang blijven rondhangen. In plaats daarvan heb ik even koers gezet naar Leeuwarden om in het huis van Nils en Marianne even een kop koffie te drinken en een broodje te eten …

Omdat ik er toch langs kwam, heb ik onderweg nog even een tussenstop gemaakt bij de finishplaats van de Friese Elfstedentocht. Die plek wordt momenteel gemarkeerd met een paal in het water van de Bonke en een bord met daarop de route van de tocht en de begeleidende tekst die onder deze foto staat …

“Bij deze paal op een dan bevroren Bonke bevindt zich sinds 1985 de finishlijn van de Friese Elfstedentocht. De legendarisch schaatstocht van 200 km met start en aankomst in de hoofdstad van Fryslân, Leeuwarden, kan alleen worden gehouden dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers – Gemeente Leeuwarden …”

Het is de bedoeling dat de finish in de loop van dit jaar een prominentere en veel mooiere markering krijgt. Die zal ik hier t.z.t. zeker nog eens laten zien, want we komen er tegenwoordig regelmatig langs.

28 gedachten over “Bij de finish

  • Tja, het is intussen wel bijna half februari. Kou van betekenis hebben we nog niet gehad deze winter, dat betekent dat het water relatief gezien nog erg warm is. IJsvorming komt dus langzamer op gang. Daar komt nog bij dat de zon intussen alweer flink aan kracht heeft gewonnen, wat ook allerminst goed is voor de ijsvorming. Kortom: het zal voor een volgende winter zijn.

   Liked by 1 persoon

 1. Als de opwarming zo doorgaat zal dit wel historie blijven Jan.
  Ik denk niet dat als we onze laatste winters terug kijken dat er ooit nog een elfsteden tocht in gaat zitten.
  leuk dat je hier gestopt bent en even een paar interessante foto’s hebt weten te maken.

  Liked by 1 persoon

  • Nee, maar het is intussen wel bijna half februari. Kou van betekenis hebben we nog niet gehad deze winter, dat betekent dat het water relatief gezien nog erg warm is. IJsvorming komt dus langzamer op gang. Daar komt nog bij dat de zon intussen alweer flink aan kracht heeft gewonnen, wat ook allerminst goed is voor de ijsvorming. Kortom: het zal voor een volgende winter zijn.

   Like

 2. ‘Het is de bedoeling dat de finish in de loop van dit jaar een prominentere en veel mooiere markering krijgt.’ is dat niet wat zonde van de tijd en het geld met de huidige winters?
  Je hebt daar echt een mooie blauwe lucht vastgelegd en ook nog zo mooi weerspiegeld in de Bonkevaart.

  Like

  • Nou ook al zóu ie in de toekomst niet meer gehouden worden, dan is het toch een mooie herinnering aan de tochten die geweest zijn en die nogal een behoorlijke impact hebben gehad op van alles (neem alleen al de vele andere soorten Elfstedentochten die er uit voortgekomen zijn). Dat mag best prominenter gemarkeerd worden dan met dat ielige paaltje zoals het nu is.

   Een voorproefje van hoe het beoogt te gaan worden kan men hier vinden: https://nos.nl/artikel/2206758-elfstedenvereniging-wil-finishboog-op-bonkevaart.html. Jan laat ons t.z.t. wel zien hoe het in echt is geworden. Wellicht wordt het toch een (iets) andere uitvoering. Dan kunnen we er een puzzel “zoek de verschillen” van maken. Dat vond ik als kind altijd leuk om te doen, die “zoek de verschillen”-puzzels die toen vaak in de kranten stonden.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.