‘Love’, een Friese fontein

Eén van de onderdelen van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa (kortweg LF2018) was de totstandkoming van elf fonteinen, één voor elk der Fries steden. Informatie over die elf fonteinen en de realisatie ervan kun je hier vinden: 11fountains.nl

Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018, besloot anders …

De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale kunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners …

Persoonlijk vind ik niet alle elf de fonteinen even mooi, en dat hoeft natuurlijk ook niet, maar een interessant verhaal gaat er wel schuil achter de meeste van die fonteinen. Omdat we toch in de buurt waren, hebben wij op maandag 20 augustus een bezoekje gebracht aan de Leeuwarder fontein met de typisch Friese naam ‘Love’ van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa

‘Love’ bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend, maar hun ogen zijn gesloten. De gezichtsuitdrukking van de kinderen is sereen. Om hen heen hangt een 2 meter hoge mistwolk waar je in rond kunt dwalen …

“Ze dromen”, zegt Plensa, “voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.” De Spaanse kunstenaar kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. “In Friesland”, zei hij, “komt het water uit de grond …”

Inspiratiebron: de jeugd in de stad en de nevel over de velden
Materiaal: kunsthars met marmerstof
Afmeting: 7 m hoog, 3 m omtrek
Locatie: het vernieuwde stationsgebied

Regisseur Roel van Dalen volgde het kunstproject 11Fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht. 2Doc heeft er een vierdelige serie van uitgezonden, op internet is hij hier terug te zien: 11 Friese Fonteinen. Ik vind het een aanrader.

15 gedachten over “‘Love’, een Friese fontein

 1. Ja deze fontein zou ik ook graag dampend willen zien. In Assen is een beeld van een hond komen te staan die ook kan dampen maar helaas in mijn aanwezigheid sloeg de damp er niet vanaf ( ha ha ha het zal de leeftijd zijn )

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘k Neem aan dat de sculpturen blijvertjes zijn, en niet worden afgebroken zodra Leeuwarden gewoon weer enkel de provinciehoofdstad van Friesland is? Wel een beetje groot vind ik ze, je komt er niet omheen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is eigenlijk een omgekeerde.fontein. De Spaanse kunstenaar kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. “In Friesland”, zei hij, “komt het water uit de grond …”

  Like

 4. Kan niet zeggen dat ik het mooie beelden vind…het stoom tussen de tegels geeft het ietsje meer……als ik de beelden zie dan denk ik dat er iets met mijn scherm verkeerd is…..uitgerekte koppen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het een super idee van deze dame om dit in de 11 Friese steden te doen met ook nog buitenlandse kunstenaars. In plaats van een elfstedentocht wordt het een fonteinentocht..

  Geliked door 1 persoon

 6. (Ik houd de links even tegoed, maar ga graag lezen als mijn laptop besluit dat ik mag kijken, hij is traag. Geen zin om opnieuw op te starten, want dat gaat ook heeeeel langzaam.)
  Het heeft idd iets dromerigs, verzonken in zichzelf. Je laat het hier prachtig zien met dit mooie, zorgvuldige blog.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.