Weerbeeld september 2018

Met een gemiddelde temperatuur van 15,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van ca.13,7 °C was ook september in ons tuintje weer een warme maand. Omdat het zeker in het begin van de maand flink zonnig was, lukte het me zowaar om begin september in de tuin om een koolwitje te fotograferen. Eén van de weinige dit jaar …

De onderstaande grafiek laat mooi zien hoe de temperaturen op en neer gingen in september. Toch heb ik 13 warme dagen en 1 zomerse dag kunnen noteren, in de periode 1971-2000 waren dat er resp. 7 en 1. Het meest opvallend is dat het KNMI in De Bilt uitgekomen is op een gemiddelde temperatuur van 14,9 ºC. Dat is weliswaar warmer dan normaal, maar dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt een graad lager ligt dan bij ons, dat komt niet zoveel voor. Kijkend naar de dagcijfers, denk ik dat dit verschil vooral is terug te voeren op de lagere minimumtemperaturen in De Bilt e.o. in de laatste week …

Na al die dagen met strakblauw luchten ben ik blij dat september een mooie afwisseling van zon en wolken bracht. En dat is zeker voor landschapsfoto’s, zoals op de onderstaande foto van de Jan Durkspolder, weer een groot pluspunt …

September was in onze regio de zoveelste droge maand dit jaar. In ons tuintje kreeg de regenmeter 36 mm regen te verwerken, tegen gemiddeld ongeveer 77 mm over de periode 1971-2000. In De Bilt viel 42 mm regen en het landelijk gemiddelde kwam uit op 58 mm. Het neerslagtekort is dus ook nu nog lang niet weggewerkt …

Ik sluit af met een mooie donkere wolkenpartij met daaronder een prachtige schittering op het wateroppervlak aan de zuidkant van de Jan Durkspolder …

13 gedachten over “Weerbeeld september 2018

 1. Mooie foto van het witje Jan.Heb verleden week zelfs nog de zuidelijke luzernevlinder kunnen fotograferen.Ook je landschappen kunnen me bekoren.Er komen nog enkele mooie dagen donderdag en vrijdag.Geniet er van.

  Geliked door 1 persoon

 2. De foto’s zijn bijzonder mooi!
  Gek is dat, ik zag alleen maar koolwitjes en nauwelijks een andere soort. Ze hebben in elk geval goed hun best gedaan voor volgend jaar: nog meer koolwitjes.

  Geliked door 1 persoon

 3. September was ook redelijk weer met de temperaturen. Nu ook in deze tijd. Word weer wat warmer weer. Je foto’s is echt heel mooi om te zien. Vlinder is echt super mooi. Landschapen hou ik zo van. Wij wonen achter landschapen. Mooi gezicht. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto van de Jan Durkspolder, die blauwe lucht vind ik toch mooier dan de wolkenfoto Jan.

  Ik hoop dat het neerslag tekort nog even aanblijft….maar de natuur moet er niet onder lijden natuurlijk..

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.