Notre-Dame et Saint-Laurent

– Virtueel naar Frankrijk 31 –

Op weg terug naar Ault hebben we een tussenstop gemaakt in Eu, een wat slaperig ogend stadje op een kilometer of 5 ten zuidoosten van Le Tréport …

Ik geloof niet dat Eu erg veel te bieden heeft, maar de monumentale ‘Notre-Dame en Saint-Laurent’, gebouwd tussen 1186 en 1240, was wel een tussenstop waard. Met zijn enorme formaat van 80 m lang, 17 m breed en 20 m hoog leek de kerk me overdreven groot voor het dorp …

We besloten eerst een rondje om de kerk maken, loop maar even op virtuele wijze mee …

– wordt vervolgd –

37 gedachten over “Notre-Dame et Saint-Laurent

 1. Inderdaad een indrukwekkend gebouw voor een klein stadje. Dit bewijst maar weer eens hoeveel geld er in het verleden van de mensen werd ingezameld onder het mom van het verdienen van hun “hemel”. De moderne hedendaagse kerken zijn een stuk soberder…

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een immens gebouw zeg… de Fransen weten er wel iets van, om zo’n slagschip gebedsruimten te bouwen.
  Hoe deden ze het toen hé ? met zo’n beperkte middelen, kranen aangedreven door vee of muilezels… wat zou ik graag een tijdsmachine gebruiken om het verleden eens te gaan bekijken… 🙂
  Eigenlijk zou je voor zo’n gebouwen een tilt-shift lens moeten hebben, om alle vertikale lijnen loodrecht te krijgen… Maar ja, ikzelf heb er ook geen (wegens te duur). Maar als ik er eentje in 2de hands vind… wie weet ? 😉
  Ik hoop dat je morgen in deze kerk zal gaan… (ik ben niet katholiek, maar kerken trekken me altijd aan, vanwege de gewijde stilte en de zalige rust die daarbinnen heerst)

  Geliked door 1 persoon

  • Het zal vast te maken hebben met het feit dat er een klooster naast de kerk stond. Dit klooster is vernietigd tijdens de Franse Revolutie.
   Hoe de financiering van e.e.a. tegenwoordig geregeld is, weet ik niet, maar het zal een flinke kostenpost zijn.

   Like

 3. Volgens mij is dat daar meer regel dan uitzondering. Kleine dorpjes en enorme kerken. Ik vind het altijd wel indrukwekkend.
  Ik vind ze door die enorme omvang vaak wel wat lastig te fotograferen.
  In de regel vind ik een foto met auto’s niet zoveel aan, maar deze foto met de auto’s uit vervlogen tijden vind ik wel een leuke en nostalgische foto.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij rijden nogal vaak Frankrijk in via de N60, over Oudenaarde en Ronse, en rijden zo België uit via het ingeslapen stadje Peruwelz (waarvan ik de correcte schrijfwijze áltijd moet opzoeken). Daar torent een massieve, gigantische basiliek boven alles uit, waarvan je je ook afvraagt, waarom, in godsnaam. Ondertussen brokkelt ie ook hier en daar af. Maar ik moet zeggen: het heeft iets, en het is mijn favoriete manier om het land te verlaten/binnen te rijden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.