Onder hoge gewelven

– Virtueel naar Frankrijk 32 –

Aangezien de deur van de grote église ‘Notre-Dame et Saint-Laurent’ in Eu los was, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook even binnen rond te kijken …

Eu mag dan tegenwoordig een slaperig stadje zijn, de inwoners koesteren toch wel enkele ‘grote’ momenten uit het verleden. Al voordat deze kerk hier stond, trouwde trouwde William, Hertog van Normandië (de latere William de Veroveraar, Koning van Engeland) hier in 1040 met Mathilde, de dochter van de Graaf van Vlaanderen, om maar eens wat te noemen …

Koning Richard I van Engeland, bekend als Richard Leeuwenhart, liet in de 12de eeuw in Eu de stadsmuren bouwen. Jeanne d’Arc schijnt hier in 1430 als Engelse gevangene gepasseerd te zijn …

Maar het meest wordt de man van de glimmende buste hieronder er geëerd, Saint Laurent O’Toole, de aartsbisschop van Dublin. Hij stierf hier in 1180, terwijl hij op weg was naar Koning Hendrik II van Engeland. Hij werd in 1226 heilig verklaard. De kerk is daarom niet alleen gewijd aan Onze (Lieve) Vrouwe Maria, maar ook aan St. Laurent O’Toole. Morgen treffen we hem in de crypte onder de kerk nog eens …

– wordt vervolgd –

Bronnen: De goddelijke naam’ en ‘France Voyage’.

39 gedachten over “Onder hoge gewelven

 1. Ik vind dit een indrukwekkende mooie serie. Enorme hoogtes. Prachtige gebrandschilderde ramen. De foto met het paarse kleed en de rode stoelen vind ik ook heel mooi. Toch altijd mooi dat dergelijke kerken de deuren niet op slot hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. dat glas in lood is heel mooi, voor de rest vind ik het een heel bijzonder en mega groot interieur, ongelooflijk zou heden ten dage niet meer te betalen zijn om zoiets te bouwen, indrukwekkend, en dat in een slaperige dorpje Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. 2 foto’s springen er natuurlijk absoluut uit! Alsof je ze bewerkt hebt haast, dat is het glas in lood en de stoelen, dankzij de kleur die je ineens ziet, de rest prachtig sober, echt chapeau! Prachtig geschoten Jan!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Afanja,

  een kerk van binnen ekijken… dat is gewoon een graits museum.
  Prachtige kerk en wat is er een hoop te zien. Die ramen… prachtige kleuren.

  Dus morgen de crypte in.
  ben benieuwd.

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Duidelijk een kerk die een paar groten uit onze geschiedenis over de vloer heeft gehad. De kerk is, zoals vaak, ook hier weer een prachtig stuk van architecturaal kunnen. Bedankt om ons weer een stuk geschiedenis bij te brengen aan de hand van een zeer mooie fotoreeks.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier heb ik echt van genoten Jan !
  Ik had mijn lat niet hoog gelegd, en heb veel meer gekregen dan ik gedacht had 🙂 Waarvoor mijn dank.
  Bij het zien van deze foto hoor ik bijvoorbeeld het geluid van een verschoven kerkstoel…
  Het geluid blijft na-ijlen in de hoge gotische kruis ton gewelven. Zalig mooi !
  In deze stenen en architectuur, vind je ook grootsheid van
  de pure Normandische ziel.
  Wat een indrukwekkend verleden heeft dit gebied hé ?
  Hier zou ik urenlang kunnen genieten van de rust, de aangename koelte als het buiten zomers warm is…Heel mooi allemaal !

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtige interieurfoto’s van deze monumentale gotische kerk die er naar mijn gevoel eerder sober uitziet Jan…

  Mogelijk omwille de Franse revolutie …

  Een abdijkerk, zijn er nog gebouwen van de abdij te zien vraag ik me af

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 8. Mooie kerk, van bijna kathedrale allure. Ook een interessante geschiedenis heeft die kerk en het stadje. Ik had niet eerder van Laurent O’Toole gehoord, maar wat bijzonder dat de kerk gewijd is aan een 12e eeuwse Ier. Het hangt er dus van af waar en onder welke omstandigheden je het leven laat. In Dokkum wordt nu een beetje gegrinnikt. Boeiend verhaal Jan, en mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 9. Prachtige, indrukwekkende foto’s van dit schitterende kerkinterieur, Jan!
  De tweede foto en de negende foto met de paarse luifel en de rode stoeltjes springen er voor mij uit.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Edward. De gebrandschilderde ramen in deze kerk schijnen echt van bijzondere klasse te zijn.
   Net als bij de daken van bovenaf eerder in deze serie, had ik ook hier achteraf het gevoel dat er meer uit te halen geweest zou zijn. Maar ja, in zo’n kerk raak je natuurlijk nooit uitgekeken. En het ‘meer’ is natuurlijk ook nooit vol, hè. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.