Nieuwe tuinbewoner

Het gaat landelijk nog steeds niet goed met de huismus. In onze tuin is daar echter weinig van te merken. Nadat ik eind april al getuige was van een tamelijk uitgebreide wip van een paar mussen op het dak, heeft een groep jonge mussen deze week de voederhoek in de tuin ontdekt. Dit is één van de jongelingen …

30 gedachten over “Nieuwe tuinbewoner

 1. Mensen slopen alle heggen en dat is precies waar de mus in woont. Het verlangen om een makkelijke tuin te hebben inclusief tegelvloer en en amper planten maakt dat de mus er steeds minder is. Maar rij maar eens door een natuurgebied met heggen, de mussen zijn er nog hoor alleen niet vee meer in onze leefomgeving. De foto is subliem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die redenatie klopt wel, denk ik. Ik las vorige week nog over een onderzoek in Groningen, waarin dat ook tot uiting kwam. Bij ons hebben de mussen niet echt te klagen, ze zitten nu af en toe groepsgewijs te ravotten tussen al deels uitgebloeide bloemen, die lekker zaadjes lijken te hebben. Op de bovenstaande foto publiceer ik straks een vervolg, want samen vinden de mussen het toch gezelliger dan alleen. 🙂

   Like

 2. Toen ik hier 30 jaar geleden kwam wonen, krioelde het hier van de kwetterende, lawaaierige, brutale huismussen. En toen werd het geleidelijk aan stil. Héél stil. Merels, duiven, kraaien en eksters. En af en toe eens meesjes in onze tuin. Maar de laatste jaren komen ze gelukkig terug, de brutaaltjes, en is het gekwetter hier niet meer van de lucht. Ben ik blij om.

  Geliked door 1 persoon

 3. Deze zat echt in het licht mooi te zijn en dat leverde je een prachtplaat op.
  Fijn dat jullie ook nog goed bedeeld zijn wat betreft de mussen. Het gaat hier ook prima met de mussen. Zelfs de nieuwe mussennestkast werd al gelijk in gebruik genomen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto en hier zijn ze ook veel hoor. In de nissen boven de ingang beneden deur zitten er veel in onze straat. daar hebben ze de openingen gelukkig open gehouden na de renovatie. Tjilpen heel wat wat af van morgen vroeg tot laat in middag. En in de heg achter zitten ze ook hoor.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je mag je gelukkig prijzen Jan, dat je nog steeds mussen in je tuin mag verwelkomen !
  Hier bij ons in Brussel rand, zie je niets anders meer dan raven, kraaien, eksters, kouwen en van die groene Afghaanse papegaai achtigen die alles wat vliegt verjagen en/of aanvallen. Er is ook een overvloed aan duiven, die alles ondersch…. Ze worden hier al de ratten van de lucht genoemd ! Héél zelden zien we eens koolmeesjes of roodborstjes in onze tuin. Van mussen is hier al jaren niets meer te zien… Zelfs de zwaluwen zijn bijna verdwenen, terwijl we die als kind nog in massa konden zien. Het kan verkeren zei Bredero…

  Geliked door 1 persoon

  • Het is niet voor niets dat ik de laatste tijd veel foto’s uit onze tuin deel. Behalve dat we blij zijn met de vijver en de beplanting van ons postzegeltuintje, gaat het hier ook met de vogels prima: koolmees, pimpelmees, vinken, merels, mussen, het roodborstje en gaaien, ze laten zich hier allemaal zien, de een wat meer dan de ander.

   Geliked door 1 persoon

 6. Die heeft een prachtig plekje gevonden om voor je te poseren in het licht tegen een achtergrond in schaduw. Ja .. liever een mooie foto van een simpele huismus dan een baggerplaat van een uiterst zeldzame heikneuter 🙂

  Geliked door 2 people

 7. De Stichting Vogelbescherming leert mij de volgende namen: huisschijter, hussekont, straatjongen, dakmus en huuskloot. Ik ga er vanuit dat er in het Fries ook een mooie naam is voor deze vogels?

  Nieuwsgierige groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.