Een verrassing – 3. een ijsvogel

In juli 2015 heb ik in het Weinterper Skar één keer een ijsvogel kunnen fotograferen bij de dobbe, een plekje waar ik indertijd vaak kwam. Omdat de vogel te ver weg zat voor mijn toenmalige camera, bleef er op de foto’s nauwelijks meer dan een vage oranje-blauwe vlek in een struikje. Sindsdien ben ik zowel alleen als samen met Jetske diverse keren vergeefs op jacht geweest naar dat prachtige vogeltje.

Afgelopen vrijdag kreeg ik om exact 12:35 uur weer een ijsvogel voor de lens. En hoe! Plotseling zat hij daar, precies op het plekje dat Jetske van haar collega had doorgekregen …

Om het nog wat mooier te maken, brak de lucht op dat moment ook nog even open, zodat de ijsvogel een moment in het zonlicht kwam te zitten. Net als de merel eerder deze week, wendde de ijsvogel zijn blik even in mijn richting. Maar dat was dan ook voorlopig het laatste wat ik van hem zag …

Zo plotseling als hij was verschenen, was hij na amper een minuut ook weer verdwenen. En meteen dook de concurrerende visser uit de buurt weer op …

Voor zover de beperkte ruimte van de auto het toeliet, deelden Jetske en ik even een high five. Met dank aan Jetske waren dit mijn eerste acceptabele ijsvogelfoto’s. Wat is dat een prachtig vogeltje! En zo razendsnel en verrassend in het komen en gaan. Ik begreep meteen waarom dit Jetskes’ lievelingsvogel is.

Mijn dag was al goed, maar het zou nog mooier worden. Een uur later zat de ijsvogel weer op zijn plekje, en ditmaal bleef hij niet alleen …

 • wordt vervolgd

48 gedachten over “Een verrassing – 3. een ijsvogel

 1. Pingback: De ijsvogel | Afanja's Weblog

 2. Zo mooi als je dit voor je lens krijgt, ik weet het nog van heel lang geleden, daarna nooit meer een kunnen fotograferen
  en zo’n uitgebreide serie al s jij hier hebt kon ik er toen ook niet van maken, ik neem aan dat hier wel van genoten hebt.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was voor mij vrijdag de eerste keer dat ik ijsvogels voor de lens kreeg. Ik was echt onder de indruk, wat een prachtige vogels zijn dat.
   We hadden ook echt geluk vrijdag, want ze namen alle tijd om voor ons te poseren. Ik weet nu waar ze zitten, dus ik ga er nog wel eens weer naar toe.

   Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Eindelijk de ijsvogel op de foto | Schrijven met Licht

  • Ik ben er ook erg blij mee, Edward. Alleen de beleving om dat mooie vogeltje plotseling in het echt te zien, was de moeite waard.
   Maar eerlijk is eerlijk, door een onhandigheidje mijnerzijds zijn de foto’s nog wel voor verbetering vatbaar. Dus ik denk dat ik toch nog maar eens op herhaling moet. 🙂

   Like

  • Dankjewel, Marc. Het heeft ook voor mij even geduurd voordat ik er een aantal acceptabele foto’s van heb kunnen maken. En hoewel de foto’s nog wel voor verbetering vatbaar zijn, was het een fantastische belevenis om de daar ineens zo mooi te kunnen bekijken. Mijn advies: gewoon doorgaan, uiteindelijk wint de aanhouder!

   Geliked door 1 persoon

 4. In je logje van morgen zullen ze met twee zijn vermoed ik 😎
  Gelukkig is er je fotomaatje die je ongeduld weet in te tomen !
  Als fotograaf heb ik ook al vele honderden kilometers gereden om net dat éné plaatje te kunnen schieten…
  Als het weer omslaat heb je natuurlijk pech. Maar dat hoort er allemaal bij hé ?
  In een moerasje, 10 km van hier vandaan, heb ik ook al vele uren gewacht op een ijsvogeltje…
  Hopelijk wordt mijn ijsvogel 📷 wens ook ooit vervult 🤠

  Geliked door 1 persoon

  • Zo met zijn tweeën gaat het geduldig wachten op één locatie me een stuk beter af dan wanneer ik alleen ben. Met af en toe even een praatje of een grapje tussendoor is het net wat leuker om te doen. Honderden kilometers heb ik maar één keer gereden voor een foto set, dat was t.g.v. de zonsverduistering boven Noord-Frankrijk op 11 augustus 1999. En daarbij hadden we inderdaad pech met het weer, want bewolkt in de regio Reims.
   Maar terug naar de ijsvogel: hopelijk vind jij eerdaags ook het nestje of de visstek van dat prachtige vogeltje.

   Geliked door 1 persoon

 5. Mooi Jan, jaloersmakend. Sinds ik ook vogels fotografeer heb ik nog niet dit geluk gehad. En zo te zien troffen jullie een echtpaar. Eerst het mannetje (compleet zwarte snavel), daarna mevrouw (oranje snavelbasis).

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. De kunst is om een plekje te vinden waar ze een nestje hebben en/of waar ze vissen. Mijn fotomaatje weet een paar van die plekjes in de Kop van Overijssel waar ze ook prachtige foto’s van de ijsvogels heeft gemaakt. De keren dat ik erbij was, lieten ze zich echter niet zien. Dat zul je altijd zien. Maar hier was het raak vrijdag. Morgen een serie foto’s waarop ze samen op de tak zitten.

   Like

 6. Oh wat prachtig Jan! Gefeliciteerd hoor en er komt nog meer begrijp ik. Hier zit hij ook steeds op dezelfde plek al heb ik hem dit jaar nog niet gezien en ik heb ook geen geduld daar een tijdje te gaan zitten, het is bij mij altijd toeval.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben er hartstikke blij mee, Ria.
   Ik heb nu ook gezien hoeveel geduld je voor dergelijke foto’s moet hebben. Als ik alleen op pad ben heb ik daar de rust vaak niet voor in mijn lijf. Samen met mijn fotomaatje was het vrijdag goed te doen om een paar uurtje te wachten.

   Like

  • Dankjewel, Suske. Voor dit soort werk moet je eigenlijk echt een ‘vogelaar’. Wanneer ik alleen op pad ben, heb ik er vaak geen geduld voor om zo nodig urenlang op een plekje te wachten op een vogel die misschien verschijnt. Maar misschien ook wel niet. Samen met mijn fotomaatje lukt dat me gemakkelijker, zij leert me geduld op te brengen. En zie daar: dat heeft vrijdag een mooie resultaat opgeleverd.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik had het dus de eerste keer al goed geraden, typisch een plek waar deze vogels zich thuis voelen. Ik ben ook nog steeds op jacht, maak ik denk dat ik het geduld er niet voor heb. Je hebt deze in ieder geval mooi voor de lens gekregen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.