Een sloot vol

Enig idee wat dit is …?

100814-1504x

Wacht, ik zal ietsje verder uitzoomen …

100814-1503x

Nou, laat ik het maar verklappen. Het is een sloot vol krabbenscheer, een waterplant die op Nederlandse Rode lijst van planten staat als algemeen voorkomend, maar sterk afgenomen. Krabbenscheer is de waardplant van de groene glazenmaker. De groene glazenmaker is de enige libel die zijn eitjes maar op één plant afzet, namelijk de krabbenscheer …

100814-1505x

Ik had gehoopt hier een paar plaatjes te kunnen schieten van de groene glazenmaker, maar dat viel tegen, ik heb er geen libel gezien. Jammer, maar geen man overboord, want het zat er heerlijk in het zonnetje …

100814-1502x

15 gedachten over “Een sloot vol

 1. Vreemd dat dit op de zeldzame ‘rode lijst staat, zo te zien toch geen tekort aan…. anderzijds : hier heb ik t nog nooit gezien. Het groeit misschien alleen in Friesland ?
  groetje,
  AmaZony

  Like

 2. Ik maar denken dat dit een ‘normaal’ soort riet is want de sloten staan er vol van. Je gaat toch gewoon nog een keer terug Jan, goed vooruitzicht lekker op het bankje wachten op de groene libel

  Like

 3. Het is dat wij het bij ons vorige huis in de vijver hadden en dat ik het zondag onderweg ook nog gezien had, waardoor ik wist wat het was. Het verbaast me echt dat deze plant op de Rode Lijst staat.

  Like

 4. Jammer dat ze er niet waren, zijn prachtig die libellen.
  Woekerd idd goed daar het krabbescheer, wist niet dat ze daar hun eitjes afzetten.
  Was lekker zitten daar en moie plaatjes genomen, ziet er rustig uit.
  Groeten

  Like

 5. Jammer van de groene glazenmaker.
  Toch schotel je weer prachtige foto’s voor.
  Had geen flauw idee bij de eerste 2 foto’s, het is dat je het zelf er bij zet.
  Wist ook niet dat het een beschermde soort is.

  Like

 6. Heb ze zelf ook eens op de kiek gezet, maar zoveel.
  Het is dat ze op de rode lijst staan, maar dit…ben benieuwd of ze het zo verder laten groeien. ( zou bijna zeggen, woekeren )

  Like

 7. Het is haast niet voor te stellen dat deze plant op de rode lijst staat, terwijl de sloten ermee vol staan. Ook hier in De Weerribben vind je sloten vol en bij het hekkelen liggen er bulten krabbenscheer op een hoop naast de sloot.
  Op de bovenste twee foto’s zag ik het niet waar het om ging.
  Heerlijk in het zonnetje, al mijmerend, een rokertje met zoveel moois om je heen, wat wil een mens nog meer. 🙂

  Like

  • @Hendrika:
   Ik heb de krabbenscheer wel eens zien bloeien, maar niet op deze plek. Ik zal er volgens jaar eens aan proberen te denken, want zo’n zee van groen en wit is vast erg mooi.
   Om de een of andere reden is het bloemetje van de krabbenscheer trouwens moeilijk te fotograferen, ik heb er nog nooit echt een mooie foto van kunnen maken.

   Like

Reacties zijn gesloten.