Alle kuifjes verzamelen

Gistermiddag heb ik weer eens een tijdje in de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder gezeten. Ik had gehoopt dat de lepelaars zich weer eens wat dichter bij de hut zouden laten zien, maar dat was ijdele hoop. Het waterpeil in het zuidelijke deel van de polder is momenteel zo laag, dat alle gevogelte zich ver van de hut bevindt …

100816-1410x

Lepelaars waren er helemaal niet te zien, kieviten des te meer. Honderden zaten er …

100816-1409x

Het lijkt alsof alle kieviten uit de verre omtrek naar de Jan Durkspolder zijn gekomen om nog een tijdje gezamenlijk te pootjebaden, voordat ze afreizen naar zuidelijker oorden. Dat laatste zal overigens nog wel even duren, het lijkt de laatste dagen dan wel herfst, voor de vogeltrek is half augustus toch wat aan de vroege kant …

100816-1413x

15 gedachten over “Alle kuifjes verzamelen

 1. zo vroeg is het niet voor de vogeltrek. Veel soorten beginnen al vroeg te trekken, eigenlijk zodra de jongen zijn uitgevlogen en van de kievit zitten in juni/juli al veel exemplaren uit Noord Duitsland en Centraal Europa in Nederland.

  Like

 2. Het begint er toch op te lijken dat de herfst echt zijn intrede doet.
  Alhoewel. 😉
  Ze zeggen hier voor zondag dan weer 30 graden, terwijl het vandaag een graadje of 13 was.
  Het is hier echt hollen of compleet stil staan…

  Like

 3. Punkers dacht is even bij de titel!!! Ik ben al blij als ik er een zie en hier zomaar hele bosjes kieviten wat een verzameling. Ik hoop toch echt dat de herfst nog even wegblijft.

  Like

 4. Ik heb er nog nooit twee bij elkaar gezien.
  Droog stond het hier ook, als het zo blijft zal het eerdaags wel weer hoog staan.
  Het lijkt wel herfst, had nog wel op een mooie nazomer gehoopt, maar kan nog.
  Mooie foto’s vooral de eerste.
  groeten

  Like

 5. Onderweg naar Leeuwarden kun je op pas gemaaide weilanden ook grote groepen kieviten zien. Allemaal verzamelen voor de grote trek. Hoewel je de laatste jaren toch ook steeds meer overwinteraars ziet.
  Ik las een dezer dagen net een bericht dat het aantal lepelaars aan het teruglopen is. Ik hoop dat ze niet verdwijnen, maar dat je ze weer kunt zien vanuit de vogelkijkhut.

  Like

 6. In de weilanden vindt je ze nauwelijks nog, hier en daar een enkeling. Ze zitten dus allemaal in de JD-polder. De vogeltrek is zo zoetjes aan wel begonnen hoor, ik heb de eerste doortrekkers al weer gezien.

  Like

 7. Hier ook Jan met ontelbare bijeen best een mooi gezicht. Ook de Wulpen liepen er hier weer bij en ik hoop ze tzt even te kieken. OOk die hieronder van de sloten vol krabbescheer is herkenbaar want hier kan je op sommige plaatsen er ook overheen lopen. Mooi fotowerk ook de rode heidelibel is superleuk

  Like

Reacties zijn gesloten.