Graanoogst

Gisteren hebben we een ritje gemaakt door de Friese Bouwhoek, een zeekleigebied waar akkerbouw (vooral de teelt van pootaardappelen, bieten en graan) overheerst. Daarnaast is er veeteelt en tuinbouw in kassen. De Bouwhoek strekt zich uit langs de Friese wadkant vanaf Witmarsum naar het Lauwersmeergebied. Wij hebben vanaf Sexbierum de kustlijn gevolgd in oostelijke richting …

100825-1253x

De eerste tussenstop hebben we gemaakt bij een akker waar een grote combine of maaidorser bezig was met het binnenhalen van de graanoogst. Daar moest ik natuurlijk even een paar foto’s van maken, want dat zien we bij ons in de buurt niet …

100825-1310x

Gelukkig stonden we bovenwinds, want het strohakselaar blies grote stofwolken over het land …

100825-1312x

In fotografisch opzicht was het tochtje voor mij op dat moment al geslaagd, omdat ik graag iets van de graanoogst in beeld wilde brengen. Er zouden nog vier tussenstops volgen, waar ik de komende dagen het een en ander van zal laten zien …

100825-1258x

17 gedachten over “Graanoogst

 1. De luchten zijn prachtig boven dit landschap.
  Zo’n futuristische combine heb ik nog niet eerder gezien. ik vroeg me al af wat er in die grote kast achter de bestuurder gebeurde, maar daar zitten dus heel veel kabouters die het graan verhakselen. Volgens mij worden er tegenwoordig ook veel kortere soorten gekweekt dan vroeger. En zal er dus ook minder afval, stro overblijven. Maar dat weten de deskundigen onder ons vast wel wat over te zeggen.
  Waarom wordt er gekozen om geen balen stro over te houden, die zijn toch weer goed voor de verkoop?
  Jullie hebben in ieder geval een mooie tocht gemaakt en je doel bereikt. 🙂

  Like

 2. Mooi opgebouwde serie van de graanoogst.
  Mooi lijnenspel de laatste met op de achtergrond de stofwolkjes.
  @ Heb hier wel natte voeten gehaald, je staat raar te kijken als je thuiskomt en de hele parkeerplaats onderwater staat.

  Like

 3. Zou haast zeggen gelukkig hebben we de foto’s nog en wat voor.
  Mooi om te zien, prachtige wolkenlucht erbij, je krijgt gewoon heimwee.
  Machtig mooie machine.
  Ze waren idd afgelopen weekend volop bezig op het land.
  Mooi om te fotograferen.
  Groeten en morgen hopelijk wat minder regen, pffff.

  Like

 4. Ook deze hoek van Friesland is mooi. Zeker met de prachtige luchten erboven. Hartstikke goed dat je net een combine aan het werk zag. Wat een prachtexemplaar. Mooi gestroomlijnd.

  Like

 5. Als ik dit zie moet ik toch altijd nog even aan vroeger denken toen dit allemaal met de zeis ging en er van die mooie samengebonden schoven op het land stonden. Dit gaat zo snel… de luchten zijn echter onveranderd mooi gebleven.
  We hebben eens met de boot ‘in de windrichting’ gelegen van een strohakselaar… dagen plezier :)))) van gehad want het gaat overal op en in zitten..

  Like

Reacties zijn gesloten.