Geen visserslatijn

Vissen is nooit mijn hobby geweest. In mijn jongste jaren ging ik wel eens met een schoolvriendje vissen, maar dat verveelde me vaak al snel. De ander ving altijd meer dan ik, en als ik al eens wat ving, dan was het vrijwel altijd zo’n kreng van een stekelbaars waar je je handen aan open haalde. En dan dat gepruts om het haakje weer uit zo’n beestje te krijgen …
Nee, laat de vissen maar lekker zwemmen. Ik zit liever aan de waterkant met mijn camera dan met een hengel. Ik vang beestjes liever op de foto …

101001-1354x

Maar even een praatje met een paar vissers kan op z’n tijd wel aardig zijn. Gistermiddag diende zich bij een petgat in De Deelen weer eens zo’n praatje aan. Zodra ik binnen gehoorsafstand was, hoorde ik een tweetal al wat oudere vissers breed gesticulerend praten over de naderende fotograaf.
“Nou kan die rare vangst van jou mooi even op de foto, jongen …,” hoorde ik. Ik voelde een gevalletje ‘visserslatijn’ aankomen, daarom besloot ik het gesprek maar te openen met: “Goeie mannen, wol it wat bite …?”

101001-1340x

De man rechts op de foto vertelde dat hij een voorntje had gevangen, voor de rest hadden ze nog geen vis gezien. “Maar …,” zo vervolgde hij, “mijn maat heeft wel een heel bijzondere bijvangst vandaag …”
De man links op de foto was intussen bezig met een wit emmertje. “Ik zal er even wat schoon water in doen, dan kunt u er wel een foto van maken, als u daar aardigheid aan hebt …”
Wel, daar had ik zeker aardigheid aan, toen ik de inhoud van het emmertje zag …

101001-1342x

De mannen vermoedden dat het een zoetwaterkrab was. Mij leek het gezien de vorm meer een zoetwaterkreeft, en dat beeld wordt ook bevestigt door foto’s van zoetwaterkrabben en zoetwaterkreeften op internet. De kans is groot dat het een exoot is, die hier van nature niet thuis hoort. Veel informatie heb ik nog niet kunnen vinden over zoetwaterkreeften, maar volgens natuurbericht.nl hoeven we bepaald niet blij te zijn met deze ‘verrijking’ …

101001-1343x

Van het vissen en de bijvangst ging het gesprek vrijwel automatisch over op onderwerpen als De Deelen, het mooie weer en fotografie. Het toeval wilde namelijk dat de kreeftenvanger in zijn wat jongere jaren zelf ook veel bezig was geweest met fotografie …

101001-1345x

Als ik mij stoeltje had meegenomen, hadden we het waarschijnlijk nog wel een uurtje pratend kunnen houden. Maar hoe gezellig het ook was, het leek me toch maar beter om mijn weg te vervolgen, want ik was nog maar aan het begin van mijn kuiertje. Later volgen er nog wel eens een paar plaatjes van deze zonnige najaarskuier door De Deelen …

101001-1348x

18 gedachten over “Geen visserslatijn

 1. hoi; ik zit met grote ogen te kyken, wat zyn dat mooie paddestoelen zeg het zyn net paraplus??????in een woordt super en dat filmpje over de tor op de paddestoel ik heb zoiets nog niet eerder gezien ….groetjes mini

  Like

 2. Ja die bijvangst is wel n specialleke ! in ieder geval lijkt t me absoluut geen krab maar weldegelijk n kreeft. Als t dan toch geen verrijking voor de wateren is , mag die gerust op mn bord… mmm lekker !
  Groetje,
  AmaZony

  Like

 3. da’s een zoetwaterkreeft ?? of niet,

  ik wete niet of ik het zou kunnen maar ehh ze zijn lekker:-)

  denk jij dat de visser het dier gaat eten ??
  wat een knap beestje hé:-)

  Like

 4. Wat griezel zeg…ik schrik ervan 😉
  Wel leuk voor op de foto, ben ook benieuwd wat ze ermee gedaan hebben.

  Ik ga wel eens meevissen, mooi stekkie opzoeken en genieten, maar alleen met mooi weer.
  Ik kan er ook zelf de lol niet van inzien, laat ze zwemmen, mijn idee 😉
  Wel heel apart dat je deze op de foto hebt kunnen zetten, was ook wel nieuwsgierig wat er in dat emmertje zat.

  Gezellige zondag , we wachten op 20 graden, vandaag viel het toch een beetje tegen hier..Wel mooi weer om te rommelen in de tuin.

  Like

 5. Een aparte vangst. Weer een geïmporteerd dier dat de inheemse soorten mogelijk in gevaar brengt. We zullen hem waarschijnlijk wel vaker tegen komen. Net zoals intussen veel schildpadden.

  Like

 6. Oh ja ik heb ook wat afgevist Jan. Eerst de witvisjes en later de paling, de snoek en snoekbaars. Heel leuke momenten mee gehad maar aan alles komt een einde en alhoewel ik de hengels nog bezit hoor ik weinig een lijntje uit. Geweldig leuk die kreeft…

  Like

 7. Natuurlijk eigenlijk niet echt de bedoeling dat zo’n beestje zich daar gaat vestigen als hij eigenlijk ergens anders thuishoort, maar wel erg leuk om even wat mooie plaatjes van te schieten. Zouden ze hem terug zetten?

  Like

 8. Prachtig verhaal en schitterende foto’s Jan. Het zal steeds moeilijker worden om exoten buiten onze wateren en van het land te houden. Ik vind dat import van exotische dieren sowieso verboden moet worden. Van nature zijn de beestjes daar terecht gekomen waar ze het beste gedijen. Dat zouden we zo moeten houden om onze fauna te beschermen.

  Like

 9. Nou als het een import Fries is, moet deze maar niet weer terug in het water van De Deelen.
  Je mag die vissers toch wel dankbaar zijn, want zo heb jij wel een heel bijzonder onderwerp voor je log.
  Wat hebben de beide mannen zo toch een goed leven.
  Dat je het toch niet eerder aan je fotomaatje wilde verklappen, ik kon er haast niet van slapen… 😉

  Like

 10. Je zult denken een visje uit het water te halen en je ziet dan een kreeft aan je haakje. Ja dan heb je heel wat te vertellen thuis. En daar denken ze dat het visserslatijn is, dat je vertelt. Heb je die visser een foto beloofd, zodat hij kan laten zien dat hij die kreeft werkelijk gevangen heeft? Is zijn dag helemaal goed. En de jouwe ook. Want ook jij had een bijzondere vangst.

  Like

 11. Ballastwater van zeeschepen, RijnDonau-verbinding van Noordzee naar de Kaspische zee en vrijgelaten exotische huisdieren brengen allemaal nieuw waterleven naar ons land.
  Soms naar tevredenheid, soms met ongenoegen.
  Ik maak mij vooral zorgen om zinloze vervuiling.
  Maar ik ben dan ook geen visser of viseter.
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  Like

Reacties zijn gesloten.