Een snufje cultuur

Vanmiddag gaan we weer eens een snufje kunst en cultuur opsnuiven in de Lawei. Jawel, dat is de schouwburg die in mei van dit jaar ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum door de Drachtster kunstenaar Henk Hofstra werd omgetoverd tot een gigantische mierenlokdoos. Vanuit heel Drachten stroomden de rode reuzenmieren toe …

100520-1229xx

Vorige week schreef ik hier al dat Johan van Aken op prominente wijze vertegenwoordigd is op de kunstmanifestatie ‘Kunst in Smallingerland 3’. In de aanloop naar de manifestatie leek het Johan een goed plan om zijn website meteen weer wat te actualiseren. Die website is tenslotte toch één van zijn visitekaartjes. Nadat Johan zijn wensen kenbaar had gemaakt en het materiaal had aangeleverd, heb ik een aantal nieuwe pagina’s aan de website toegevoegd: Geometrisch abstracte schilderijen, Filmstills 3 en Filmstills 4.Vooral in de laatste twee series zit in mijn ogen weer een aantal kleine juweeltjes …

101103-1656x

In de ruim 30 jaar dat ik Johan en zijn werk intussen volg, weet hij me steeds weer te verrassen met nieuwe materialen en ontwikkelingen. Van een autodidactisch schilder heeft hij zich ontwikkeld tot een multimediaal kunstenaar, die momenteel verrassend goed in de markt ligt. Om zijn laatste videocreatie ‘Geometric Movements’ – die vandaag de hele dag in de foyer van de Lawei te zien is, en die vanaf 16:00 uur op de muur van het gemeentehuis wordt geprojecteerd – onder de aandacht te brengen, heb ik onlangs ook een nieuwe pagina toegevoegd aan het hoofdstuk ‘Video’ van Johan’s website …

Het zou wel mooi zijn als er tijdens de videovertoning wat sneeuwvlokjes tussen de beamer en de muur aan de overkant van de straat neer zouden dwarrelen. Dat kan wel een leuk effect geven … 🙂

Voor wie vandaag niet in de Lawei aanwezig wil of kan zijn: hier kun je deel 1 van ‘Geometric Movements‘ ook zien:

Omdat ik Johan’s video intussen bijna kan dromen, kijk ik vooral uit naar de ‘Live Soundscapes’ van Jan Snijder, Simon Lassche en Wim de Graaf, die voor een select gezelschap gepresenteerd worden in de zwarte zaal van de schouwburg.

18 gedachten over “Een snufje cultuur

 1. Heb toch het cultuur snuiven even gemist,schitterende video de diepte die er gemaakt word en van een vierkant naar een soort oog omvormen geweldig.
  Bedankt heb er van genoten. Vind de gekleurde fonteinen heel apart, zijn ze sávonds verlicht?.

  Like

 2. Je wordt op je wenken bediend Jan er valt intussen sneeuw hier en wellicht ook daar bij jou. Ik neem tenminste aan dat het vertonen niet eenmalig was. Knap gedaan deze video

  Like

 3. Mooie om te zien,
  maar de bewegende beelden moet je wel tegen kunnen,
  mijn hersentjes raken hiervan in de war,
  en wordt volledig mee gesleurd de dieptes in hahahaha.
  Ik kijk wel naar buiten naar de sneeuw.

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 4. Een begenadigd mens als je zoiets moois kunt maken. Het vertonen op de muur van het gemeentehuis zal vast heel bijzonder zijn geweest.
  Ik hoop dat je een fijne middag hebt gehad bij de Live Soundscapes.

  Like

 5. De kunststukken zijn erg mooi.
  Ook de complimenten voor de webmaster!
  Ik hoop dat je genoten hebt vanmiddag. Volgens mij zaten die sneeuwvlokjes er niet in vanmiddag. Het was in ieder geval hier te blauw.

  Ik heb dat met bewerken van foto van mensen, op een gegeven moment kan ik die gezichten wel dromen.

  Like

 6. Een snuif cultuur op z’n tijd verrijkt je geest. Ik kan me voorstellen dat je uitkijkt naar ‘Live Soundscapes’ van genoemde kunstenaars: dat heb ik ook altijd als ik met eigen films aan het monteren ben, op een gegeven moment heb je het wel gehad. Veel plezier vanmiddag!

  Like

 7. Zonder multimediale vaardigheden kom je tegenwoordig als kunstenaar niet ver volgens mij. Het is een leuk idee om dit te projecteren op de buitenmuur. Dat is een grote drempel minder voor het publiek.

  Like

Reacties zijn gesloten.