Vroeg winter

Nog voordat we op 1 december de meteorologische winter in gaan, en ver voor aanvang van de astrologische winter op 22 december, is Koning Winter ons land binnengevallen. Gisterochtend werden we verrast met een eerste laagje sneeuw. Veel was het nog niet, maar het gaf ons een dag eerder winterklaar gemaakte tuintje wel meteen een winterse aanblik. Het vijvernet droeg niet meer alleen de afgevallen bladeren van de hazelaar, maar ook een beetje sneeuw. …

101126-1110x

De temperatuur liep in de loop van de dag op tot net even boven het vriespunt. Na een eerste nacht met matige vorst, kan ik vandaag waarschijnlijk de eerste ijsdag noteren, want tot op dit moment vriest het nog steeds licht. Op de meest zonnige plekjes is de sneeuw sinds gistermiddag wel verdwenen. De laatste door de eekhoorntjes vergeten hazelnoten vielen tussen de smeltende sneeuw al snel extra op …

101126-1112x

Voorafgaand aan en tijdens de lange witte winter van 2009-2010 zat Piet Paulusma over het algemeen aardig goed met zijn verwachtingen. Afgelopen donderdag kwam Piet op zijn blog met zijn winterverwachting 2010-2011:

Winter: Op schaatsen, sneeuw, te koud
Hier is mijn definitieve winterverwachting.
Gemiddeld verwacht ik dat de winter (iets) kouder zal verlopen dan normaal. December wordt gemiddeld flink kouder dan normaal met winterse neerslag en ijs. In januari liggen de temperaturen rond of iets onder normaal en hebben we meer droge, oostelijke stromingen en tussentijds wat winterse neerslag. In de late helft van de maand januari wordt het wisselvalliger met veel regen, ijzel en (natte) sneeuw. De maand februari verloopt zacht en wisselvallig met waarschijnlijk vaak stormachtig weer.”

Lees verder op Piet’s blog.

051209-1215x

Hier en daar is in de afgelopen nacht een mooie basis gelegd voor een fijn ijsvloertje. Met lichte tot matige vorst in de nacht en temperaturen rond of net iets onder het vriespunt overdag kan dat ijsvloertje de komende dagen gestaag groeien. Als Piet’s verwachting voor volgende week uitkomt, is het echter maar de vraag of dat ijsvloertje voldoende draagkracht kan vergaren om schaatspret te garanderen, want er schijnt sneeuw op het programma te staan. Voor mij hoeft dat momenteel toch echt nog niet …

081226-1605x

Laat het eerst maar eens een tijdje lekker vriezen, zodat er eindelijk weer eens wat tochten geschaatst kunnen worden. Vorig jaar hadden we dan wel een koude winter, maar het was toch vooral een lange sneeuwwinter, waarin maar mondjesmaat geschaatst kon worden. Niet dat ik zelf nog op de schaats zal staan, maar sleeën doe ik ook niet meer, en ijs geeft heel wat minder maatschappelijke overlast dan sneeuw. Een klein beetje sneeuw kan helpen om de temperaturen ’s nachts wat extra te laten dalen, maar een pak sneeuw mag wat mij betreft uitblijven tot de kerst.

Tot slot: de laatste twee foto’s komen uit het archief. Na het winterklaar maken van de tuin en onverwachte bezigheden gistermiddag kan ik op dit moment mijn ene been nauwelijks voor het andere krijgen. De rest van de dag ga ik lekker onderuit gezakt met mijn iPad op schoot krachten verzamelen voor de dagen die komen …

Maak er een mooi winters weekend van!

22 gedachten over “Vroeg winter

 1. Word halverwege de week al min 9/10 graden.
  Wat de winter ons verder brengt zullen we moeten afwachten en daarna weten we pas of Piet gelijk had.
  Vind dat je een mooi begin van de winter hebt neergezet met je foto’s.
  Foto 3 is super van het ijs laagje.

  Like

 2. Hoe mooi de plaatjes ook zijn die het oplevert van mij hadden ze met zowel de sneeuw als de vorst wel mogen wachten tot kerst (zeker nu de gevelkachel die de bovenverdieping op een acceptabele temperatuur moet houden even buiten werking is iav een vervangend onderdeel)

  Like

 3. Hier ook wel wat gevallen Jan maar het smolt gelijk weer dus nog niet koud genoeg. Nou ja maakt me niet uit ook want het kan nog lang genoeg vriezen. Goed de mooie witte bomen als er rijp aanzit is wel weer iets waarvan ik zeg, laat maar komen die winter.

  Like

 4. Wij zeiden gisteravond nog tegen elkaar ze kunnen het nog geen dag vooruit voorspellen. Pas achteraf zullen we weten hoe de winter is geweest. 😉
  Onze rietzwager verzuchtte vandaag, dat de winter net wat te vroeg is en hij hoopt nu een keer op een echter ijswinter met zo min mogelijk sneeuw. Ze willen toch graag ouderwets over het ijs rietmaaien.
  Je beide foto’s uit het archief zijn prachtig. Jammer dat je je tuinactiviteiten direct moet bezuren. Sterkte ermee en hopen dat je er weer snel opuit kunt trekken.
  Fijn weekend verder en ook de hartelijke groeten aan Aafje.

  Like

 5. De eerste wintermomenten zijn vaak wel mooi. De foto van het ijs en de hazelnoten vind ik mooi.
  Volgens mij blijft het een tijdje vriezen nu, dus wat het ijs betreft zit dat misschien wel goed.
  Een goed weekend.

  Like

 6. Vandaag was het hier mooi blauw en het had goed gevroren vannacht, zag er in de tuin al mooi uit en onderweg ook.
  Had geen tijd om een wandeling te maken.
  Het net was ook bevroren hier boven de vijver , dus er vanmiddag maar afgehaald, anders vriest het eerdaags vast.
  De meeste bladeren zijn nu wel gevallen.
  Ik voel het ook aan mijn gewrichten hoor dat er sneeuw op komst is, voor mij hoeft het ook niet.
  Bij droog weer mag het van mij -10 worden, zonnetje erbij.
  Prachtig !
  We wachten maar af wat er komt de komende week.
  De vogels zullen nu wel in grote getale in de tuin komen 😉
  Prettige zondag !

  Like

 7. Dat van die voorspelling, dat is nog maar afwachten. De natuur is nu eenmaal niet echt voorspelbaar. Jammer dat het vandaag niet gelukt is om een wandelingetje te maken want het prachtig mooi buiten. Maar de gezondheid gaat voor, dan moet de rest gewoon wachten.

  Like

  • Toen ik vanmorgen de gordijnen opende, moest ik meteen denken aan die zaterdag in december 2007, toen we elkaar troffen in een sprookjesachtig berijpt Weinterper Skar.
   Hoezeer het me ook speet, zelfs een ritje in de auto leek me vandaag geen goed plan. Morgen is er weer een dag, en dan staat er ook weer wat op het programma. Maar mijn kans op winterse fotokuiers komt vast nog wel, want de winter begint nog maar net.

   Like

 8. Laat de kou maar doorzetten,
  en maar hopen dat er geschaatst kan worden.
  Een heerlijke rode loopneus van de kou
  is veel gezonder dan al die regen.
  Ga jij maar heerlijk languit op de bank
  met je ipod spelen een rode wijntje stukje kaas,
  en geniet van de weekend.

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 9. Hier geen sneeuw, wel koud en ook niet lekker helder vandaag. Dik inpakken als je wel naar buiten gaat! De hazelnoten en de foto daaronder van zo’n flinterdus ijslaagje zijn prachtig!

  Like

 10. Wat vorst zal iedereen goed doen. Beter dan nevelig weer. Lekker droge gezonde lucht. In het zonnetje is het dan goed toeven.
  Hopelijk zijn je benen snel opgeknapt, zodat je de dingen die gaan komen tijdens je kuiertjes kunt vastleggen.

  Like

 11. Het vriest al lekker door hoewel niet hard. Het ijs op de vijvers is vandaag niet opglost terwijl we toch een paar uurtjes zon hadden. Jammer voor het ijsvogeltje dat vanmorgen in mijn tuin kwam kijken. Oooh ja, vergeet ik bijna te zeggen dat het mooie foto’s zijn, vooral die van de hazelnoten en de laatste ook.

  Like

 12. lekker hé jan hier komt nu wat uit de lucht vallen, we krijgen echt winter:-)
  heerlijk als het zo ver is, maar nu zie ik er tóch een beetje tegenop:-)
  de overschakeling hé…..

  Like

 13. Dit is nog niks.
  Voorspellingen van ijstochten en sneeuwstormen komen er aan.
  Mooie foto’s trouwens.
  Wat het weer ons brengen zal blijft afwachten hoor.
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  Like

 14. tja…..ik weet niet of je zo ver vooruit kunt kijken.
  Ja tuurlijk…je kunt het doen maar of er iets van uit zal komen?
  een koude winter dus….dat hoeft niet verkeerd te zijn.
  Maar een stormachtige februari daar kijk ik niet naar uit.

  je laatste foto is beeldschoon !!!!

  Like

Reacties zijn gesloten.