Gekut en gepruts

Uitgerekend op de dag waarop de Stichting MS Research haar 30-jarig jubileum viert, kan ik mijn ene been nauwelijks voor het andere krijgen. Het is, omdat ik er even uit moest om een boodschapje te doen, anders was ik waarschijnlijk de hele dag lekker in joggingbroek en badjas binnen gebleven. Eenmaal onderweg besloot ik toch maar even een rondje te rijden via De Veenhoop en Boornbergum. Foto’s van enigerlei waarde heeft dat tochtje niet opgeleverd, daarom heb ik een paar foto’s uit het archief gezocht. Foto’s van krachtige, maar grillige bomen in hoopvol licht, vandaag precies twee jaar geleden ..

081214-1455x

MS zit tussen de oren,” zeg ik wel eens gekscherend. In letterlijke zin is dat eigenlijk ook zo, omdat beschadigingen in de zenuwbanen in de hersenen (voor een belangrijk deel) verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van MS. Vandaag zat de MS ook in figuurlijke zin tussen mijn oren. Gisteravond laat ontdekte ik tijdens mijn rondje ‘Uitzending gemist’ de documentaire “Het gaat slecht, verder gaat het goed“, die eerder op de avond was uitgezonden door de NOS. Natuurlijk moest ik dat programma meteen nog bekijken, maar achteraf bekeken was het misschien niet zo wijs om dat nog tegen bedtijd te doen, want het was een behoorlijk confronterende documentaire …

081214-1452x

Het gaat slecht, verder gaat het goed” is een documentaire over het leven van de 66- jarige advocaat, schrijver en dichter Chris Veraart. Veraart, een van de bekendste zedenadvocaten van Nederland, weet sinds 1980 dat hij multiple sclerose (MS) heeft. Hierdoor is zijn leven radicaal veranderd. De beperkingen die de ziekte hem oplegt, dwingen hem ingrijpende keuzes te maken. “De dag gaat ten onder aan gekut en gepruts”, zegt hij treffend in de documentaire, waarvoor regisseur Arjan Nieuwenhuizen hem de afgelopen vijf jaar intensief volgde. Zo’n dag had ik vandaag dus ook …

081214-1449x

Het gaat slecht, verder gaat het goed” is wat mij betreft een absolute aanrader. De documentaire is te zien via “Uitzending gemist“.

30 gedachten over “Gekut en gepruts

 1. …. hier zit ik nu … stil…. heb al veel over ms gehoord en ga dra op bezoek bij den oude vriend die recent ook deze diagnose te horen kreeg… mede daardoor klikte ik op je link naar de documentaire… heel aangrijpend…. en zeker confronterend voor jou, maar des te meer maakt het de ziekte en z’n verloop begrijpend voor ons… wat bewonder ik je doorzettingsvermogen voor de vele kuiertjes en fotologjes , en ja ik weet dat ik dat eerder ook al zei, maar nu des te meer… Sterkte Jan !
  Groetje, AmaZony

  Like

 2. Ik heb de documentaire maandagavond op TV gezien, inderdaad heel confronterend en aangrijpend. Ik prijs me gelukkig met het feit dat ik inmiddels medicatie heb gevonden die het ziekteproces hopelijk vertraagt, medicatie die nog niet voorhanden was toen opa Toetoet de diagnose kreeg. Daarnaast is mijn neuroloog lid van de wetenschappelijke raad van de stichting MS Research. Ik heb veel vertrouwen in hem, ook niet onbelangrijk. Tot slot denk ik dat wij beide sterk genoeg zijn om net als Chris Veraart altijd een balans te vinden tussen onze draagkracht en onze draaglast.

  Like

 3. Een ontroerende en aangrijpende documentaire in een omgeving die ik ook nog eens heel goed ken. Petje af voor de echte vechters!
  Maar begrijp ik het nou goed in de reactie van klaproos hierboven dat het ook weer helemaal over kan gaan?

  Like

 4. die uitzending bedoelde ik dus Jan.
  Eigenlijk dacht ik stiekum dat het maar goed was dat jij het niet gezien had…maar goed…jij kunt dus ook terug kijken en je hebt gekeken.
  Nee dat moet je beter niet doen voor het slapen gaan.
  Aan de andere kant vond ik er ook veel positiefs in.
  Die hofhouding bijvoorbeeld.
  Zijn uitspraak over gekut en gepruts vond ik heel treffend.
  Zo is het……alles waar je normaal geen seconde over nadenkt lijkt een niet te nemen hindernis.

  maar goed…met al dat gekut en gepruts heb je toch weer een fraaie serie foto`s afgeleverd en dat is dat!

  Like

 5. Ook na twee jaar zijn je foto’s prachtig. Goed dat je er toch nog uittrok Jan, jammer geen foto materiaal, gebeurt ons allemaal wel eens. Hopelijk voel je je gauw weer wat beter.

  Like

 6. Ik ga vanavond even kijken maar niet te laat, anders blijft dit de hele nacht door mijn hooft spoken, dit had jij ook niet moeten doen Jan.
  Ik had gisteren ook zo’n kut met peren dag, en veder gaat het ook goed.
  Maar het is toch knap ondanks de pijn dat je toch even de deur uit gaat, je moet je zelf dwingen he, ik ken dit gevoel.
  Maar die bomen hebben sterke wortels Jan, en die vallen niet zomaar om.
  Waarom laat je altijd van die mooie kiekjes in je archief?
  jammer, want ze zijn geweldig!!!!!
  Sterkte Jan!!!

  Like

 7. Goed van je dat je het licht ziet. En zeker na het zien van de indrukwekkende documentaire. Dat je na het zien hiervan niet goed geslapen hebt, kan ik heel goed begrijpen.
  Net als Veraart ben jij een vechter. Daar neem ik diep mijn petje voor af. Het houdt je waarschijnlijk wel op de been. Zij het met horten en stoten.
  Als je de kracht ervoor hebt: blijf vechten!

  Like

 8. Sorry to hear you are not well these days. I can only hope for you the next day will be better – and then the next day, and next day!
  Beautiful pictures from the arcive, seems both of us had to use that today! Minus 9 in Oslo tonight, cannot remember a winter so cold for so long!
  All the best!

  Like

 9. Gelukkig is de dag nu om, sterkte, hopelijk voel je je snel weer wat beter.
  Ik ben ook nieuwsgierig geworden naar die documentaire, ga er morgen eens even voor zitten.
  De foto’s zijn trouwens prachtig, zonde om in het archief te laten zitten.

  Like

 10. Heel indrukwekkend!
  Een hele goede documentaire.
  Niet handig om de documentaire nog gaan te bekijken voor bedtijd. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het je is overkomen. Je wordt er al vanaf de eerste minuten door gegrepen.
  Erg moe en na overwerken kwam ik thuis, ik zag het niet eens zitten om een blogrondje te maken…ik zag je titel staan…ik las je stuk… ik klikte de link aan en voordat ik het wist was ik 51 minuten verder…..
  Hopen dat het morgen weer beter gaat, sterkte ermee. En verder met de dag leven en de dag plukken.
  Hartelijke groet van Jetske

  Like

 11. Ik had gisteren en vandaag ook twee van die dagen. De spierpijn van het bowlen bleek overgegaan in algehele spierpijn: waarschijnlijk een griepje opgedaan dat dankzij de griepprik niet doorzetten maar wel voor een gevoel zorgde of ik onder een stoomwals had gelegen. Ik heb na twee dagen nog meer ontzag voor hoe jij je er doorheen slaat, jij hebt er veel vaker mee te maken dan twee dagen.

  Like

 12. Leven met beperkingen valt niet mee, zeker niet als het je overkomt. Pluk de dag en blij zijn met wat je kunt en hebt is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik van jou begrijp is dat je inmiddels een zekere balans hebt gevonden en dat vind ik ernorm fijn voor jou.
  Morgen is er weer een nieuwe dag en de waarde van je foto’s van vandaag waren dat je er toch op uit brent geweest.
  Deze foto’s zijn hele mooie sfeerbeelden.

  Like

 13. De documentaire heb ik gezien, zij het niet helemaal tot het einde. Het bracht me af en toe weer dicht bij een nabij verleden. Dat je er toch nog even op bent uitgetrokken, dat doet me dan weer deugd. Je hebt gelijk, het was vandaag geen echt fotoweer. En zeker geen weer voor onwillige ledematen.

  Like

 14. ’t is vreselijk niet dat te kunnen doen wat je wilt,
  wel met je geest maar niet met je lijf,

  ik heb 17 jaar ME gehad en dat beperkte me enorm,
  ik hoop dat er voor jou ook een olplossing komt jan

  je foto’s zijn twee jaar na dato nóg van ongekende schoonheid

  Like

 15. Erg lastig lijkt me dat. Hopelijk is morgen een betere dag. Ik ga de uitzending eens bekijken. Ik weet niet heel veel van MS.
  Je hebt prachtige foto’s uit je archief gezocht. Het valt niet altijd mee om mooie foto’s te maken. Ik haal ook regelmatig eens uit m”n archief. Fijne avond.

  Like

 16. En je doet er niks aan he, een beetje foeteren en hopen dat het snel beter gaat. Ik hoop voor je dat deze winter niet weer zo bar wordt als de vorige, al voorspelt het begin niet veel goeds

  Like

 17. Mooie foto’s.
  Ga de uitzending zeker terug kijken. Ben verder wel niet ziek.
  Maar lummel ook maar wat aan op het moment en vind dit al moeilijk.
  Vandaag was het ook in de tuin moeilijk fotograferen en geen andere vogels ;-(
  Wel lekker zo’n huispak 😉
  Groeten en houd moed, aan het weer veranderd op het moment nog weinig.

  Like

 18. Harde kreten: gekut en gepruts, het gaat slecht verder gaat het goed.
  Tja, mag ik dan een bemoedigende groet naar jou toe sturen?
  Sterkte!
  Vriendelijke en bemoedigende groet uit Amsterdam-ZuidOost

  Like

 19. Ha die Jan. Lekker warm licht heel wat beter dan wij in het westen op onze kop krijgen de afgelopen dagen. Is zeker een goede keus geweest om juist daar weer een paar mooie platen van te schieten…

  Like

 20. De uitzending heb ik gemist, ga ik zeker bekijken. Goed dat je er – ondanks enige beperking – toch even uit ging. Een uitje levert niet altijd beelden op die je voor je weblog kunt gebruiken: dat overkomt iedere fotoblogger wel eens.

  Like

 21. Leven met beperkingen verandert het dagelijks gebeuren van een mens grondig.Hoop dat je morgen een betere dag hebt.
  Mooie beelden uit je archief opgediept. Grillige bomen tegen een grillige lucht.

  Like

Reacties zijn gesloten.