Retentiepolder It Eilân

Terwijl ik mijn weg over het Kuierpaad op It Eilân vervolgde, begon me na verloop van tijd het gevoel te bekruipen dat er iets niet helemaal goed ging …

101212-1402x

Aangekomen bij de picknicktafel bij de drie bomen stond ik inderdaad voor een probleem: een brede vaart versperde me de weg naar de molen. Blijkbaar had ik van het Kuierpaad linksaf moeten slaan om elders een bruggetje te nemen, want de molen staat niet op het oostelijk, maar op het westelijke deel van It Eilân. Er lag weliswaar nog een laagje ijs op de vaart, maar het leek me niet wijs om de draagkracht daarvan te testen …

101212-1404x

Het was duidelijk dat ik de molen vandaag niet zou bereiken, want de omweg die ik daarvoor vanaf dit punt zou moeten maken, was wat teveel van het goede voor mijn benen. Dat stelt me wel in de gelegenheid om op dit moment het een en ander te vertellen over It Eilân. Op It Eilân, dat beheert wordt door It Fryske Gea – de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân – wordt niet meer geboerd. Het oostelijk deel van It Eilan is ongeveer 88 hectare groot en is in ’t kader van de herinrichting ingericht als natuurgebied. Het combineert de functie van weidevogelbroedgebied in het voorjaar en fouragegebied voor ganzen in de winter.

Ook in Fryslân wordt hard gewerkt om in de pas te blijven met de klimaatverandering. Om ervoor te zorgen dat we in tijden van grote hoeveelheden neerslag droge voeten houden, heeft Wetterskip Fryslân ongeveer 920 poldergemalen, drie zeegemalen (waaronder het beroemde Woudagemaal), twee boezemgemalen en bijna 4.000 stuwen tot zijn beschikking. Voor het transport van water heeft Wetterskip Fryslân zo’n 5.000 km hoofdwatergang in beheer. Daarnaast is er een stelsel van ongeveer 20.000 km schouwsloten dat door eigenaren van aanliggende percelen wordt onderhouden.

Het oostelijk deed van It Eilan is de eerste retentiepolder in de provincie Fryslân. Dit is een gebied aan de boezem (het stelsel van met elkaar in open verbinding staande meren, vaarten, kanalen en sloten) dat er voor is ingericht om op gecontroleerde wijze overtollig boezemwater in te laten. Het is de bedoeling dat in Fryslân voor 2030 in totaal 700 ha wordt ingericht als retentiepolder …

101212-1406x

Bij wateroverlast kan er ongeveer 500.000 kubieke meter water worden geborgen, dat binnen 24 uur via een waterinlaatkunstwerk (1) in de polder loopt. Om het water binnen het bergingsgebied te houden, is een nieuwe winterkade van ongeveer 1.500 meter aangelegd. Als de wateroverlast afneemt kan het water via een uitlaatkunstwerk (2) weer afstromen naar de winterpolder, waarna het kan worden teruggepompt naar de Friese boezem …

101212-1407x

Van die in- en uitlaatkunstwerken (zie foto boven) is weinig te zien, omdat ze zijn weggewerkt in de winterkade en omdat het zicht op de lagere delen wordt ontnomen door riet en water. Vanaf het inlaatkunstwerk heb je een mooi zicht over de polder …

101212-1410x

Om het verhaal van de bijna 115 jaar oude ‘De Roek’ – de grootste spinnekopmolen van Fryslân – te vertellen, zal ik nog wel eens op herhaling moeten. Ik weet nu in elk geval waar ik langs moet om bij de molen te komen. Of het zal lukken om de molen tegen die tijd te bereiken is nog maar de vraag, want het is nog een flink stuk lopen, en ik geloof niet dat er een mooi geëffend Kuierpaad naar toe loopt. Voor nu was het mooi geweest. Nog even een blik op het uitlaatkunstwerk …

101212-1414x

En dan terug over het Kuierpaad, langs de boerderij …

101212-1415x

En tot slot over de tijdelijke brug terug naar de auto …

101212-1423x

26 gedachten over “Retentiepolder It Eilân

 1. Van je mooie mist foto’s naar deze 2 prachtige series over het eilân.
  Jammer dat je niet bij de molen kon komen, maar vond het zeer intressant om te lezen wat hier allemaal gebeurd en gaat gebeuren en heb genoten van je prachtige foto’s.
  OT. Hier is een project bezig waar ze land terug geven aan de rivier en maken ze natuurgebieden voor de vogels en dieren.

  Like

 2. Je hebt de molen niet bereikt maar je hebt hem wel op de foto als onderdeel van deze prachtige reeks van deze retentiepolder. Heel duidelijk je uitleg Jan.
  Gelukkig worden er er bij ons voorzorgen genomen voor mogelijke wateroverlast, in hoeverre het voldoende zal zijn zal de toekomst leren. Maar het blijft knap zoals ze dit hier hebben gerealiseerd goed ingepast als onderdeel van de natuur.

  Like

 3. de molen staat er op Jan.
  De laatste foto zie je duidelijk dat de dooi z`n werk heeft gedaan. Prachtig gezien met de schitterring over het ijs
  Mooie uitleg over het eiland .
  Allemaal schitterende foto`s met aparte invalshoeken.
  Groet 🙂 Aly

  Like

 4. I didn’t get all the story – but it had something to do with the climat change. Anyhow, a beautiful place – and the 2 last pictures are really wonderful photos! The first also!

  Like

 5. Mooi verhaal. Ik vind het ook wel fijn dat je definitief lijkt te zijn afgestapt van je afhankelijke voornemen op op dit weblog slechts 1 of 2 foto’s per dag te plaatsen. Waarom inderdaad niet meer foto’s als je zulke mooie foto’s maakt. (Meer is dus niet altijd minder…..)

  Like

 6. Is daar wel prachtig zoals je op je foto’s laat zien.
  heb er wel eens iets van op tv gezien, volgens mij.
  Je laatste foto is heel mooi.
  Mooie uitleg erbij, bedankt altijd leuk om te lezen.

  O.T heb mijn leesbril voor de pc niet nodig, groot scherm, kan wel verderaf gaan zitten maar dan zijn mijn armen terkort om bij het keyboard te komen 😉

  Like

 7. ai, gelukkig op tijd kunnen ingrijpen.
  Een heel verhaal is dat. Intrigerend.
  Weer schitterende foto’s. Op de eerste ziet het weer nog doenbaar uit maar op de laatste lijkt het mij ijzig koud te zijn.

  Like

 8. Je verhaal over de molen krijgt wel een verrassende wending. Jammer dat je er niet dichterbij kon komen. Op de ingezoomde foto lijkt de molen een stuk dichterbij, maar ja daar heet het ook inzoomen voor… 😉
  Kijken ze wel eerst of jij niet in de polder loopt als ze de klep openzetten?
  Nog even terugkomend op mijn vraag van gisteren, doet de molen ook nog dienst binnen de waterhuishouding of puur voor de sier.
  Ik begrijp dat de molen 115 jaar oud is, waar stond deze molen dan eerst?

  Like

  • @Jetske:
   De molen stond eerst bij Warniahuizen. Daar raaktehij na verloop van tijd zijn functie kwijt en raakte hij in verval. Misschien heb je het restant van de molen tijdens een van onze eerste gezamenlijke ritjes onderweg naar De Deelen nog wel zien staan.
   Op zijn nieuwe plek moet hij weer echt gaan malen. Om daar echt iets over te kunnen zeggen, wil ik de situatie eerst eens van dichtbij bekijken.

   Like

 9. Jammer dat je de molen niet van dichtbij kon bekijken. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.
  Je hebt ons daarvoor in de plaats een interessant verhaal voorgeschoteld, met mooie bijbehorende foto’s. Helemaal niet slecht dit alternatief.

  Like

 10. Het ziet er inderdaad uit als een polder en ontzettend koud..
  Ik ben blij met de bank en mijn deken! 😉

  Het is fijn dat er daar zo’n extra stuk land is waar het water wel mag komen. Houden jullie nog net iets langer droge voeten.

  Like

Reacties zijn gesloten.