Weerspiegeld gemaal

De foto’s die ik hier gisteren publiceerde, heb ik donderdag gemaakt tijdens een heuse ontdekkingstocht door de Kop van Overijssel en Flevoland met mijn fotomaatje. Jetske is intussen al veel verder met haar verslag van deze tocht. Dat tempo kan ik niet bijhouden. Ik laat vandaag nog wat foto’s zien van de eerste tussenstop bij het Stroïnkgemaal, dat aan de voormalige Zuiderzeedijk tussen Vollenhove en Blokzijl staat (kaart Google Maps) …

110414-1312x

Het Stroïnkgemaal werd in 1919 gebouwd in opdracht van het waterschap Vollenhove, als hoofdstoomgemaal van Noord-west-Overijssel. Het gemaal werd op 9 juni 1920 officieel in gebruik genomen met twee Jaffa centrifugaalpompen. Vanwege het kostenaspect werd gekozen voor stoombemaling, hoewel elders in het land op veel plaatsen al elektrische gemalen werden gebouwd …

110414-1302x

Daarmee is het Stroïnkgemaal evenoud als het ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer. Dit gemaal werd officieel geopend op 7 okt 1920 door koningin Wilhelmina. Het grootste verschil zit erin, dat het Woudagemaal op dit moment nog steeds het grootste, nog in bedrijf zijnde, stoomgemaal ter wereld is …

110414-1303x

De stoommaachines van het Stroïnkgemaal werden in 1962 vervangen door dieselmotoren. De karakteristieke, 50 meter hoge schoorsteen deed geen dienst meer en werd in 1980 helaas gesloopt. Ook de dieselmotoren zijn op hun beurt inmiddels weer vervangen door moderne elektromotoren. Tussen 2000 en 2008 is het gemaal opgeknapt, en zijn de machines gereviseerd. In 1997 werd het gemaal op de rijksmonumentenlijst geplaatst …

110414-1305x

Het Woudagemaal bij Lemmer verkeert nog steeds in originele staat. Ten tijde van overvloedige regenval wordt het Woudagemaal nog steeds onder stoom gebracht om ervoor te zorgen, dat we in Fryslân droge voeten houden …

110414-1306x

Omdat stoomtechniek geen onderdeel meer uitmaakt van het reguliere onderwijs, wordt het Woudagemaal minimaal tweemaal per jaar onder stoom gebracht, omdat de medewerkers van Waterschap Frsylân de fijne kneepjes van het stoomvak alleen in de praktijk kunnen leren. Ik kan de liefhebbers van stoomtechniek een bezoekje aan het Woudagemaal ten zeerste aanbevelen. Op de website wordt aangekondigd wanneer het gemaal weer gaat draaien …

110414-1309x

Het watergemaal Stroïnk ontleent zijn schoonheid vooral aan de prachtige weerspiegelingen in de waterpartij voor het gebouw. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ik dit gemaal vandaag nog eens onder de aandacht breng …

110414-1308x

24 gedachten over “Weerspiegeld gemaal

 1. Prachtige serie met mooie weerspiegelingen.
  De eerste kiek is een topper!!!! met een mooie weidse blik,
  de lage standpunt over het water is mooi, met een geweldige weerspiegeling.

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 2. Dit mooie gemaal heb je mooi vastgelegd Jan.
  Super weer spiegeling in het water.
  Wat een geukkie dat er weinig wind was zodat je
  een prachtig effect hebt gekregen.
  Super!!
  🙂 Aly

  Like

 3. Wat een aparte rapportage het hier van gemaakt Jan. Mooi de spiegelingen van dit gemaal. Op een aantal foto’s lijken het wel grote gezichten met hele grote monden…. naar water happend.

  Like

 4. Behalve dat je het tempo op het log nu even niet kunt bijhouden valt het je andere keren ook niet mee hoor, je bent natuurlijk ook veeeeel ouder. 😉
  Een informatief logje en de bijpassende spiegelende foto’s zijn erg mooi.
  Toch jammer dat die twee puntjes op de i zijn gestolen. 😉

  Like

 5. Het zijn net monster daar zo boven het water. Geweldig om te zien!

  Tsja, verschil moet er zijn toch? Beter dat er 1tje al wat verder is, dan hebben we niet 2 dezelfde logjes op 1 dag.

  Like

Reacties zijn gesloten.