De rietkever van de Alde Ie

Op deze winderige en akelig frisse zondag neem ik jullie nog maar weer even mee naar één van mijn favoriete plattelandsweggetjes in de omgeving, de Alde Ie ten westen van Gorredijk. Op 23 mei schreef ik hier dat deze weg binnenkort grotendeels wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ik schreef toen dat motorvoertuigen, bromfietsen, snorfietsen en zelfs rolstoelen met in werking zijnde motor er niet meer in mogen, landbouwverkeer wel. Bron voor deze informatie is de plaatselijke krant “De Woudklank”. Het onderstaande artikel kreeg ik via de mail van Geert

110505-woudklank

Het westelijke deel van de Alde Ie (op de kaart geel ingekleurd) blijft toegankelijk voor de bewoners van de vier woningen, c.q. boerderijen ter plekke. Het rode deel wordt afgesloten voor letterlijk alle gemotoriseerde verkeer met uitzondering van landbouwverkeer. Misschien moet ik maar een oude tractor op de kop zien te tikken …

110529-1550x

Het westelijke gedeelte van de Alde Ie is in het vroege voorjaar voorzien van een mooi nieuw betonnen wegdek. Dat ziet er nu zo uit …

110524-1333x

Ter hoogte van de Nieuwe Vaart gaat de weg over in het oorspronkelijke klinkerwegdek …

110526-1318x

De resterende kilometer van de weg slingert zich groen begroeid door het landschap. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de afsluiting van de Alde Ie niets anders is dan een domme bezuinigingsmaatregel en dat de gemeente Opsterland zich wil vrijwaren van schadeclaims. Een gemotoriseerde rolstoel zou eens kunnen kantelen …

110511-1450x

Hoe dan ook, ergens aan dit prachtige weggetje vond ik op 11 mei de kever met de mooie glanzende dekschilden

110511-1424x

Intussen is duidelijk dat het hier gaat om een rietkever (Donacia spec.). Met dank aan ieder die zowel hier als bij Nederpix heeft meegedacht …

110511-1429x

Zo lang de Alde Ie nog open is, zal ik er de komende tijd nog regelmatig eens langs gaan. Tegen de tijd dat de weg wordt afgesloten moet ik zo af en toe maar eens ‘op bezoek’ bij een van de aanwonenden, zodat ik toch nog eens kan rondscharrelen bij de altijd rijkelijk van krabbescheer voorziene Nieuwe Vaart …

110511-1414x

15 gedachten over “De rietkever van de Alde Ie

 1. En wie gaat dat controleren? Een rolstoel zonder moter mag wel? Nederland krijgt steeds meer van die rare regeltjes die niet uitvoerbaar of contoleerbaar zijn.

  Maar even over deze foto’s…die laatste is het voor mij wel, een prachtig plaatje

  Like

 2. Jammer voor jou dat he twordt afgesloten. Want je komt er met hele mooie foto’s vandaan.
  Afwachten hoe lang dat nog gaat duren… 🙂 Ik hoop voor jou nog heel erg lang!

  Like

 3. In welk stadium is de besluitvorming van de gemeente Opsterland? Dat wordt namelijk niet duidelijk uit dat berichtje. Vaak presenteren media voorstellen van een college van BG&W als iets dat doorgevoerd wordt, maar als zoiets de gemeenteraad nog moet passeren, dan is het zeker nog niet definitief. Dan zou je nog bezwaar kunnen maken, met gelijkgestemden.

  Like

 4. Trek je boerenkiel aan Jan en leg wat tuingereedschap in je auto en je bent op weg naar je akker of je dieren. Want denk je echt dat er gecontroleerd zal worden. Wellicht even kijken hoe een van de aanwonende heet en vragen of in geval van ‘nood’ je hun naam kan opgeven voor de visite.
  fijne avond nog

  Like

 5. Dan vind ik wel dat je een tractor uit 1958 moet kopen. Dat schijnt een goed jaar te zijn. 😉
  Om het weggetje alleen af te sluiten voor gemotoriseerde rolstoelers is natuurlijk ook weer discriminatie.
  Ik vind het heel jammer voor je dat de weg wordt afgesloten.
  Heeft één van die aanwonenden nog niet iets te koop, zoals melk, boerenijs of kaas?

  Like

 6. Als je het artikel leest, krijg je inderdaad de indruk dat de gemeente wil bezuinigen op het wegonderhoud en dat men bang is voor schadeclaims. Men zou het weggetje toch ‘gewoon’ open kunnen laten en er dan een bord bij zetten dat inrijden voor eigen risico is. Zonde om zo’n mooi stukje weg af te sluiten.
  Goed idee van jou om bij een van de aanwonenden langs de gaan. 🙂 😉
  Wat is het wereld wijde web toch een geweldig medium om antwoord te krijgen op vragen.

  Like

Reacties zijn gesloten.