Wolkenstraten boven de Merskenheide

Het leek een fotogeniek dagje te worden, toen ik vanmorgen de gordijnen opende. En dus toog ik rond half twaalf gewapend met de camera en een paar broodjes naar de Merskenheide. Daar was ik al geruime tijd niet meer geweest, en stiekem hoop ik daar binnenkort weer eens een ree te kunnen fotograferen …

110915-1144x

Terwijl ik een kwartiertje later het pad naar de heide betrad, streek er net een bont zandoogje op het informatiebord neer. Hij had zijn beste tijd wel gehad, maar ach, het bord zag er ook behoorlijk smoezelig uit, dus dat paste wel bij elkaar …

110915-1146x

Halverwege het pad ben ik even naar het vennetje gelopen. Met een beetje geluk zou ik daar misschien nog een juffertje of een libel kunnen scoren. Dan zou ik wellicht meteen de determinatietabel voor juffers en libellen kunnen gebruiken, die een van de vrijwilligers in de Wieden me gisteren mailde …

110915-1147x

Dat zat er vandaag helaas niet in. Er waren maar weinig van die gevleugelde rovertjes te zien, en als er al eens eentje in mijn buurt neerstreek, dan was het beestje steevast weer vertrokken, voordat ik het had kunnen fotograferen …

110915-1148x

Daarom ben ik me maar op het landschap en de weerspiegeling van de wolkenstraten boven de Merskenheide gaan richten. Dit mag je met recht wisselend bewolkt weer noemen …

110915-1153x

Na verloop van tijd ben ik nog even doorgelopen naar de heide. Daar aangekomen dreef er net een donkere wolkenstraat over de heide, waardoor er geen kleur overbleef. Omdat mijn benen zich op dat moment ook meldden, besloot ik rechtsomkeert te maken en terug te gaan naar de auto …

110915-1158x

Dat was echter nog niet het eind van mijn tocht. Ik heb vervolgens een rondje gemaakt door een stukje Fryslân waar ik eigenlijk veel te weinig kom. Een aantal foto’s daarvan zullen er hier t.z.t. de revue nog wel eens passeren.

15 gedachten over “Wolkenstraten boven de Merskenheide

 1. De spiegelingen in het water zijn mooi. Die dreigende straat is wel fotogeniek.
  die beestjes konden natuurlijk niet weten dat je klaarstond om ze te determineren, anders waren ze vast wel gekomen en /of stil blijven zitten. 😉
  Wat een leuk gebaar overigens van die vrijwilliger. Het waren wel humoristische mannen, die ene man die b.v. zei dat het een “taakstraf was”. 😉

  Like

 2. Schitterende foto’s Jan. Ik ben gek op heide en vennen. Daar was ik vaak te vinden in mijn jeugd en dan wel rondom Eindhoven. IN het westen vind je daar niet veel van.
  Prettig weekend!

  Like

 3. Prachtig die wolkenluchten. Die zijn in Nederland zo mooi!
  Ik ben benieuwd waar je nog meer bent geweest… 🙂

  OT;: de meeste van de macro foto’s zijn ’s avonds genomen, dus vandaar die ruis erin.. De iso vliegt al snel behoorlijk omhoog heb ik gemerkt. Je moet tenslotte toch door een extra glas..

  Like

 4. Hoi Jan,

  Het mag een piepklein gebiedje zijn, ik vind het er zeer aangenaam toeven met best veel variatie op zo’n klein stukje. Wel oppassen met naar het vennetje lopen, kan je wel een prent opleveren zoals mij een tijdje terug overkwam.

  Groeten,
  Robert

  Like

Reacties zijn gesloten.