Buffels in de wei

De mannen met de helikopter en de plaats waar in de wei gewerkt wordt, waarvan ik hier gisteren en eergisteren wat foto’s liet zien, bevonden zich aan de zuidzijde van het riviertje de Tjonger. Toen ik enige tijd later mijn weg vervolgde via de Tjongervallei, trof ik ook aan de noordzijde een niet alledaags tafereel aan …

111022-1520x

In een weiland liep een kudde buffels, waarvan er vorige week nog eentje het regionale nieuws haalde. Speels, lenig en avontuurlijk als ze zijn, was het een paar buffels in de nacht van dinsdag op woensdag gelukt om zich onder het schrikdraad door te werken en aan de wandel te gaan …

111022-1521x

Een 54-jarige inwoonster van Oudehorne zag ’s ochtends in alle vroegte in de duisternis te laat dat er een losgebroken buffel op de weg liep en reed tegen het dier aan, meldde de politie vorige week woensdag. De auto liep schade aan de voorzijde op, de buffel kwam er met enkele schrammen vanaf, aldus de eigenaar van het dier …

111022-1523x

Het lijken me overigens net als koeien vriendelijke en goedaardige dieren. Met hun naar achteren gerichte horens lijken ze weinig kwaads in de zin te hebben, en ze zijn net zo nieuwsgierig als pinken …

111022-1524x

Zodra een paar van de buffels zaterdagmiddag in de gaten hadden, dat er iemand in de berm stond te fotograferen, kwam het hele gezelschap al snel in volle draf op me af …

111022-1525x

Het duurde dan ook niet lang of bijna de hele kudde stond samengedromd voor me. Het was maar goed dat er een sloot tussen mij en het weiland lag, anders had ik waarschijnlijk heel wat natte neuzen tegen de camera gehad … 😉

111022-1526x

De buffelhouderij is in Fryslân overigens een relatief nieuwe tak in de veehouderij. De buffelmelk wordt in Zevenaar verwerkt tot mozzarella, een van oorsprong Italiaanse zachte kaassoort, die onder andere wordt gebruikt als pizzabeleg.

20 gedachten over “Buffels in de wei

 1. erg leuk verslag, en zo te zien dus net zo nieuwsgierig als de Nederlandse soortgenoten.
  mooie serie je beleeft heel wat op zo’n tochtje, ja en er een voor de auto krijgen lijkt me idd niet fijn
  gelukkig nog redelijk goed afgelopen begrijp ik, maar er staat toch wel ineens een aardig wat kilootjes vee voor je neus

  Fijn weekend, Bram

  Like

 2. Wat een grappig gezicht zoals het spul op je af komt dartelen.
  En dan zo met elkaar nieuwsgierig, stoïcijns dooretend en ondertussen vanuit de ooghoeken de fotograaf in de gaten houdend. 😉
  Mozzarella ligt hier ook nog wel eens in de koelkast.

  Like

 3. Aah die snoetjes! Hoe lief. 🙂
  Inderdaad, die hoorns zijn dan toch wel weer geruststellend.
  hihi onder het prikkeldraad door, dat moet je maar voor elkaar weten te krijgen! Je schrikt je als bestuurder trouwens wel helemaal lam.

  Like

 4. Ze lijken me niet gevaarlijk maar het zijn dan ook geen afrikaanse waterbuffels 🙂 Ze zijn wel net zo nieuwsgierig als gewone koeien. Lijkt me erg mooi om zo’n kudde tegen te komen in een ongerept natuurgebied net als de hooglanders maar weet niet of ze daar wel geschikt voor zijn

  Like

 5. Wat een leuke foto’s Jan. Heel aparte ontmoeting en ze zijn zeker nieuwsgierig. Je zal ze toch op je motorkap krijgen, dat moet schrikken zijn.
  Fijne avond nog.

  Like

 6. nee maar!
  dat is nog eens een aparte aanblik.
  En mooi ook!
  ze zien er heel gezellig uit als ik het zeggen mag.
  buffel mozzarella…ik ga eens even onder het linkje kijken.

  Like

 7. Je hebt al echt een beetje winterlicht Jan. Gek want dat zie je terug als ik in de natuur ben ook dat het licht aan het veranderen is in harder staalachtig blauw licht. Maar nog altijd erg lekker om foto’s bij te maken en deze meer ruwharige dames komen ook mooi uit de pixels.

  Like

 8. Zo lekker mozzerella en dan van eigen bodem. Prachtige beesten zijn het en leuk dat ze net zo nieuwsgierig zijn als pinken. Ze zien er aaibaar uit maar je weet maar nooit want het is wel een hele kudde.

  Like

 9. Wat een verrassing Jan … buffels in Friesland 🙂 Ze doen het wel erg leuk in het landschap. Zou er niet tussen durven te lopen. En ga je ze ook nog op de film zetten als de bende naar je toeloopt? Dat lijkt me leuk :O

  Like

Reacties zijn gesloten.