Wervelende buienwolken boven Drenthe

Een mooier slot van ons weekendje op Landgoed de Merelhof had ik me niet kunnen wensen. Rond 18:00 uur zag ik zondag op de buienradar dat er boven Duitsland een actieve bui verscheen, die koers zette richting Ruinen. Rond 20:00 uur zag ik de tot grote hoogte opbollende wolkenmassa verschijnen …

120520-2014x

Dat was het moment om me met stoel, camera, statief en koffie te nestelen aan de noordkant, zijnde de achterkant van ons weekendhuis. Het werd een van de meest fotogenieke weerverschijnselen die ik tot nu toe heb kunnen fotograferen. Wat een mazzel, dat dit gebeurde op het moment dat ik rondom ruim zicht had …

120520-2016x

Het was echt enorm fascinerend wat er allemaal in die wolkenmassa gebeurde. Op verschillende momenten zag ik zogenaamde pileus-wolken verschijnen. De pileus is een gladde wolk die soms te zien is bovenop cumuluswolken. Een pileus ontstaat wanneer er in de wolken krachtige verticale luchtstromingen ontstaan die een vochtige laag boven de top van een wolk omhoog duwen en daarmee condensatie geven. De vochtige laag is zelf stabiel, ook na condensatie, en daarom heeft pileus een glad uiterlijk. De wolk vormt zich en verdwijnt zeer snel. De groeiende cumulus groeit er snel in en doorheen …

120520-2019x

Omdat de camera nu toch op het statief zat, en ik er behaaglijk bij kon blijven zitten, heb ik behalve een uitgebreide fotoserie ook nog 4 videoshots van in totaal 14:37 minuten gemaakt van de wervelende wolkenmassa. Om die wervelingen goed te laten zien, heb ik dat kwartiertje teruggebracht tot 1 minuut en 13 seconden. Het is een HD-filmpje, dat het best tot zijn recht komt op volledig scherm. Geniet ervan …

20 gedachten over “Wervelende buienwolken boven Drenthe

 1. Een zeer late reactie Jan, maar deze foto’s zijn te prachtig om er niet even op te reageren. Dit moet een fantastisch schouwspel zijn geweest. Je hebt er blijkbaar ook in alle gemak kunnen van genieten 😉 . Ze zijn ook prachtig in beeld gebracht. Mooie kleuren en haarscherp. Was dit ook al met je Canon waarmee je nu fotografeert? Ken je toevallig nog de camera instellingen?

  Grt-jes Peter

  Like

 2. Jan ik val achterover van schoonheid! Wat een geweldige vangst is dit! Dat prachtige wit en je hebt bovendien alle gradaties in het wit kunnen pakken en filmen :O Het is bijna niet Nederlands deze wolkenpartij. Woorden tekort!

  Like

 3. Prachtig en indrukwekkend.
  Je hebt het echt goed getroffen.
  Het is net alsof iemand driftig met een slagroomspuit in de weer is.
  het versnelde filmpje geeft een mooie indruk hoe het was. Wederom een knap stukje film- en montagewerk.

  Like

 4. Wat een prachtige wolkenpartijen Jan. Je film vind ik ook geweldig, fijn dat je zo’n goed uitzicht had. Je weet onderhand wel dat ik hoog woon en een vrij uitzicht heb en dat ik de lucht en de wolken prachtig vind. Ik kan er naar blijven kijken. Het veelt nooit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.